Duna hullám Duna hullám

Duna hullám

Édes sütemény Sütemény

Duna hullám – Az édes csoda

Duna hullám recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Ha valaha is kerested az igazi habos édességet, akkor a Duna Hullám Sütemény az, amit keresel! Ez az édes csoda mindenkit lenyűgöz a gazdag krémes ízeivel és a puha, habos állagával. A Duna Hullám Sütemény egy hagyományos magyar sütemény, amely több mint 50 éve van jelen az édességek palettáján. A sütemény nevét a Duna folyó hullámainak alakjáról kapta, amely egyedi formájával mindenkit elkápráztat.

Duna hullám

Duna hullám

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Duna hullám.
4.34 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 40 minutes
Összesen 55 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 621 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dl meggylé a befőtt leve
  • 1 csomag vanília puding
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor

a mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés
 

  • A tésztához a margarint a cukorral jól összedolgozzuk és fehéredésig keverjük. Utána hozzáadjuk a tojásokat, beleforgatjuk és újra jól kikavarjuk.
  • A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a margarinos masszához.
  • Ezután elfelezzük, az egyik feléhez darált mandulát keverünk, a másik feléhez pedig a kakaóport és tejet.
  • Egy tepsit előkészítünk, kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a mandulás keveréket. Erre jön a kakaós réteg, melyet rásimítunk a mandulásra. Tetejére szórjuk a lecsepegtetett magozott meggybefőttet.
  • 175°C fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
  • Míg sül a tészta, elkészítjük a pudingot. A pudingport kicsi tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a megmaradt tejet és a meggylét. Sűrű pudingot főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni, közben néha megkeverjük, hogy be bőrösödjön. Amikor kihűlt, a vajat kikavarjuk a porcukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a pudingot.
  • Az elkészült krémet a kihűlt tésztára kenjük.
  • Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • Hideg helyre tesszük a süteményt, hagyjuk megdermedni a krémet és a csokit.
  • Meleg késsel szeleteljük, hogy könnyebb legyen a csokit vágni.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Duna hullám-hoz!

Kalória

Kalória: 621kcalSzénhidrát: 55gFehérje: 10gZsír: 39gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gKoleszterin: 128mgNátrium: 306mgKálium: 236mgRost: 3gCukor: 29gA-vitamin: 2000IUKalcium: 80mgVas: 1.1mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Duna hullám sütemény nevét valószínűleg a Duna folyó hullámzó vízéről kapta. A sütemény nagyon népszerű Magyarországon, és a hagyományos magyar konyha egyik jellegzetes desszertje. A színes rétegek – a sötét tészta, a világos krém és a csokoládé – képviselhetik a folyó hullámzó vizét és a part menti tájat.

Tálalás:

A Duna hullámot általában közepes méretű négyzetekre vagy téglalapokra vágják, hogy mindenki láthassa a szép, hullámzó rétegeket. A tálaláskor gyakran megszórják porcukorral, vagy mellé tejszínhabot, friss bogyós gyümölcsöt, mint például málnát vagy szederet, illetve fagylaltot szolgálnak fel. Egy pohár jó minőségű magyar desszertbor, mint például a tokaji, nagyszerűen kiegészíti ezt a desszertet.

Alternatív hozzávalók:

A Duna hullám sütemény nagyon változatos, és sokféleképpen módosítható, hogy illeszkedjen az étkezési szokásaidhoz vagy az elérhető hozzávalókhoz.

  • Ha gluténmentes diétát követsz, a tönköly finomlisztet cserélheted gluténmentes lisztre.
  • Ha tejmentes étrenden vagy, a tej és a vaj helyett használhatsz növényi alapú alternatívákat, például mandula- vagy kókusztejet és margarint.
  • A tojások helyett használhatsz tojáspótlókat, ha vegán vagy.
  • A cukrot cserélheted eritritre, steviára vagy más természetes édesítőszerekre, ha figyelsz a cukorbevitelre.
  • A meggy helyett más savanykás gyümölcsöt, mint a ribizlit vagy az áfonyát is használhatod, attól függően, mi éppen elérhető vagy szezonális.
  • A csokoládé helyett használhatsz carob-t vagy más csokoládé alternatívákat.

Egészségügyi előnyök:

A Duna hullám, mint minden sütemény, élvezeti értékkel bír és nem feltétlenül tekinthető „egészséges” édességnek, mivel tartalmaz cukrot és zsiradékot. Azonban, a megfelelő mértékű fogyasztás mellett, néhány hozzávalója bizonyos egészségügyi előnyöket is hozhat.

  1. Meggy: A meggy magas antioxidáns tartalmú, ami segít a szervezetnek harcolni a szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.
  2. Tojás: A tojások fehérjében gazdagok, ami segíti az izomépítést és a sejtek növekedését és javítását. Emellett a tojásokban található lutein és zeaxantin fontosak a szem egészségének megőrzésében.
  3. Mandula: A mandula magas rost-, fehérje-, egészséges zsírok-, vitamin- és ásványi anyag tartalmú, ami segít szabályozni a vércukorszintet, elősegíti a szív egészségét és támogatja az immunrendszert.

Variációk:

A Duna hullám receptjével rengeteg módon variálhatsz, például:

  1. Gyümölcsök: A meggy helyett használhatsz más gyümölcsöket, például cseresznyét, ribizlit, áfonyát vagy málnát.
  2. Diófélék: A mandula helyett használhatsz más dióféléket is, például diót vagy mogyorót a tésztába.
  3. Krém: Vanília puding helyett próbálkozhatsz csokoládé, karamell vagy málna pudinggal a krémhez.
  4. Csokoládé: Az étcsokoládé helyett használhatsz tejcsokoládét vagy fehér csokoládét a mázhoz.

Érdekességek:

  1. A sütemény színes rétegei sokak szerint a Duna folyó hullámzását szimbolizálják. A neve azonban nemcsak a kinézetére utal, hanem a desszert textúrájára is, amely különböző textúrákat vonultat fel: a tészta puha és szaftos, a krém lágy és krémes, a csokoládémáz pedig édes és roppanós.
  2. A Duna hullám egy változata a „Donauwelle”, ami németül azt jelenti, hogy „Duna hullám”. Ez a német változat kókuszkrémet és mazsolát is tartalmaz.
  3. A Duna hullám sütemény kiválóan alkalmas különféle ünnepségekre, legyen az családi összejövetel, születésnap vagy karácsony, mert nagy tepsiben készül, így sok ember számára elég.
(össznézettség: 1 191, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése