Egy szelet Duna hullám sütemény, réteges tésztával, meggyszemekkel, vaníliapudingos krémmel és csokoládémázzal a tetején, fehér tányéron tálalva. Duna hullám

Duna hullám

Édes sütemény Sütemény

Duna Hullám – A magyar klasszikus sütemény, ami mindenkit elvarázsol

Duna hullám recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Duna hullám nem csupán egy egyszerű sütemény, hanem a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb klasszikusa. Lágy mandulás és kakaós rétegek, zamatos meggyek, krémes vaníliapuding, és mindez megkoronázva egy ellenállhatatlan csokoládémázzal. Ez a sütemény tökéletes választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakhoz, vagy bármikor, amikor valami igazán különlegeset szeretnénk az asztalra varázsolni. Könnyű elkészíteni, de a végeredmény garantáltan lenyűgözi a vendégeket!

Egy szelet Duna hullám sütemény, réteges tésztával, meggyszemekkel, vaníliapudingos krémmel és csokoládémázzal a tetején, fehér tányéron tálalva.

Duna hullám

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Duna hullám.
4.34 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 40 minutes
Összesen 55 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 621 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dl meggylé a befőtt leve
  • 1 csomag vanília puding
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor

a mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés
 

  • A tésztához a margarint a cukorral jól összedolgozzuk és fehéredésig keverjük. Utána hozzáadjuk a tojásokat, beleforgatjuk és újra jól kikavarjuk.
  • A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a margarinos masszához.
  • Ezután elfelezzük, az egyik feléhez darált mandulát keverünk, a másik feléhez pedig a kakaóport és tejet.
  • Egy tepsit előkészítünk, kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a mandulás keveréket. Erre jön a kakaós réteg, melyet rásimítunk a mandulásra. Tetejére szórjuk a lecsepegtetett magozott meggybefőttet.
  • 175°C fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
  • Míg sül a tészta, elkészítjük a pudingot. A pudingport kicsi tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a megmaradt tejet és a meggylét. Sűrű pudingot főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni, közben néha megkeverjük, hogy be bőrösödjön. Amikor kihűlt, a vajat kikavarjuk a porcukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a pudingot.
  • Az elkészült krémet a kihűlt tésztára kenjük.
  • Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • Hideg helyre tesszük a süteményt, hagyjuk megdermedni a krémet és a csokit.
  • Meleg késsel szeleteljük, hogy könnyebb legyen a csokit vágni.

Jegyzet

Jó étvágyat a Duna hullám-hoz!

Kalória

Kalória: 621kcalSzénhidrát: 55gFehérje: 10gZsír: 39gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gKoleszterin: 128mgNátrium: 306mgKálium: 236mgRost: 3gCukor: 29gA-vitamin: 2000IUKalcium: 80mgVas: 1.1mg
Keyword Duna hullám recept, Kakaós sütemény, Magyar desszert, Mandulás sütemény, Otthoni desszert készítés, Sütemény Recept, Vaníliapuding krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Duna hullám recepthez:

Mi az a Duna hullám?

A Duna hullám egy népszerű magyar sütemény, amely a látványos rétegeiről és ízletes összetevőiről híres. Nevét a Duna folyó hullámzó vízéről kapta, amit a tészta különböző rétegei – a mandulás és kakaós alap – és a meggyszemek hullámos elrendezése szimbolizálnak.

Szükséges-e a mandula a tésztához?

A mandula nem feltétlenül szükséges, de hozzájárul a Duna hullám sütemény különleges ízvilágához és textúrájához. A darált mandula enyhe dióra emlékeztető ízt kölcsönöz a tésztának, ami jól kiegészíti a kakaós réteget és a meggy savanykás ízét. Ha nem szeretnénk mandulát használni, helyettesíthetjük darált dióval, mogyoróval, vagy akár mandula helyett egyszerűen el is hagyhatjuk. Ebben az esetben a tészta egyszerűbb, de ugyanúgy finom lesz.

Mit tegyek, ha nincs meggybefőttem?

Ha nincs kéznél meggybefőtt, több alternatíva is létezik. Friss meggyet is használhatunk, amit magozás után érdemes enyhén cukrozni, hogy jobban kiemelkedjen a gyümölcs íze. Fagyasztott meggy is jó választás, de sütés előtt érdemes kiolvasztani és lecsepegtetni, hogy ne áztassa el a tésztát. Más gyümölcsök, például cseresznye, málna vagy erdei gyümölcskeverék is remekül működhetnek, ha a receptben szeretnénk egyedi ízeket kipróbálni.

Hogyan kerülhetem el, hogy a csokoládémáz repedezzen szeleteléskor?

A csokoládémáz repedése gyakori probléma, de könnyen elkerülhető. A legjobb módszer, ha a szeletelés előtt meleg vizet használunk. Tegyük a kést forró vízbe néhány másodpercre, majd töröljük szárazra, mielőtt elkezdjük vágni a süteményt. A meleg kés könnyen átvágja a csokoládémázat anélkül, hogy repedéseket okozna. Fontos, hogy minden szelet előtt ismételjük meg a kést melegítését és törlését, így a szeletek szépen és esztétikusan fognak kinézni.

Miért lett a krémem csomós?

A puding krém elkészítésekor előfordulhat, hogy csomós lesz, ha nem keverjük el megfelelően a pudingport és a tejet. A legjobb eredmény érdekében először egy kis mennyiségű tejben keverjük simára a pudingport és a cukrot, mielőtt hozzáadjuk a többi tejet és meggylét. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, hogy elkerüljük a csomók képződését. Ha mégis csomós lett, egy botmixerrel vagy szűrőn átpasszírozva simíthatjuk ki a krémet. Fontos, hogy a pudingot hűlés közben is időnként keverjük meg, nehogy bőrösödjön.

Történet:

A Duna hullám népszerű magyar sütemény, amely nevét a folyók hullámzó vizéről kapta, amit a tészta rétegei és a meggy hullámos elrendezése idéz. Eredetileg családi receptekben jelent meg, és azóta számtalan variációban készítik országszerte. Ez a sütemény különösen népszerű ünnepi alkalmakkor, mivel látványos és ízvilágában harmonikus: a kakaó, a vanília és a meggy tökéletes párosítása. Generációk óta a családi asztalok egyik kedvenc desszertje, amit mindenki szívesen kóstol meg újra és újra.

Tálalás:

A Duna hullámot érdemes hideg helyen pihentetni, hogy a krém és a csokoládémáz tökéletesen megszilárduljon. Szeleteléskor használjunk meleg kést, hogy a csokoládémáz ne repedezzen meg. Tálaljuk szépen egy tányéron, esetleg egy kis tejszínhabbal vagy friss meggyel díszítve. Egy csésze kávé vagy tea tökéletesen kiegészíti ezt az ínycsiklandó desszertet. Ünnepi alkalmakra tálcán is kínálhatjuk, ahol minden szelet egy-egy édes meglepetés lesz.

Ital ajánló a Duna hullám mellé:

Gyerekeknek

  1. Meggyes limonádé: Frissítő és gyümölcsös ital, ami a sütemény meggyes ízvilágát emeli ki.
  2. Vaníliás tej: Langyos vagy hideg tej egy csipet vaníliával, amely harmonizál a pudingos krémmel.
  3. Gyümölcsös jeges tea: Koffeinmentes tea barack- vagy málnaaromával, gyerekek kedvenc hűsítője.

Felnőtteknek

  1. Meggybor: Egy könnyed, gyümölcsös bor, amely tökéletesen illik a sütemény karakteréhez.
  2. Espresso vagy cappuccino: A csokoládéval bevont desszerthez kiválóan passzol egy jó minőségű kávé.
  3. Baileys jégkockával: Krémes és édeskés ital, amely remekül kiegészíti a Duna hullám ízvilágát.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnénk egyedi változatot készíteni, a következő hozzávalókat próbálhatjuk ki:

  • Liszt: Tönkölyliszt helyett használhatunk sima búzalisztet vagy gluténmentes lisztet az érzékenyek számára.
  • Gyümölcs: Meggy helyett próbálhatunk cseresznyét, málnát vagy akár fekete ribizlit is, ha épp szezonja van.
  • Édesítőszer: Cukor helyett eritritet vagy nyírfacukrot használhatunk a kalóriák csökkentése érdekében.
  • Krém: Vaníliapuding helyett kísérletezhetünk csokoládépudinggal vagy karamellkrémmel.
  • Máz: Étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét, fehér csokoládét, vagy akár cukormázas bevonatot is.

Ezekkel a változtatásokkal könnyen személyre szabhatjuk ezt a klasszikus süteményt, miközben megőrizzük az eredeti recept alapvető báját és ízvilágát.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Duna hullám inkább desszertként fogyasztandó, néhány alapanyaga tartalmaz egészséges tápanyagokat:

  • Mandula: A mandula gazdag E-vitaminban, magnéziumban és egészséges zsírokban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer működését.
  • Meggy: Antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, segíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatású.
  • Étcsokoládé: Magas kakaótartalmú csokoládé (70% felett) mértékkel fogyasztva jót tesz a szív egészségének és hangulatjavító hatású.

Az alternatív hozzávalókkal, például teljes kiőrlésű liszttel és természetes édesítőkkel (pl. eritrittel), a Duna hullám egészségesebbé tehető anélkül, hogy az ízélmény csorbulna.

Variációk:

A klasszikus recept számos formában variálható, hogy mindenki megtalálja a kedvencét:

  • Gluténmentes Duna hullám: Használjunk mandulalisztet vagy gluténmentes lisztkeveréket a tészta elkészítéséhez.
  • Vegán változat: Margarint helyettesítsünk kókuszolajjal, a tojást pedig lenmagos-tojással (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz/tojás). Növényi alapú tejjel és pudinggal is elkészíthető.
  • Gyümölcsös variáció: A meggyet cseréljük ki friss barackra, körtére vagy erdei gyümölcs keverékre.
  • Diós verzió: Mandula helyett darált diót használjunk a tésztában, ami gazdagabb ízt ad.
  • Csokirajongóknak: A pudingot kakaóporral vagy olvasztott csokoládéval turbózzuk fel.

Érdekességek:

  • A név eredete: A sütemény neve a Duna folyó hullámzására utal, amit a tészta rétegei és a meggy hullámzó mintázata szimbolizál. Egyes források szerint a név német eredetű („Donauwelle”), ahonnan a recept Magyarországra is eljutott.
  • Retro népszerűség: A Duna hullám a 20. század második felében vált igazán közkedveltté, és sok háztartásban „különleges alkalmakkor készített” süteménnyé vált.
  • Nemzetközi változatok: Németországban és Ausztriában is ismert ez a desszert, bár ott általában tejszínes vagy másfajta krémmel készítik.
  • Színekkel játszva: Egyes kreatív háziasszonyok ételfesték segítségével szivárványszínű tésztát készítenek, így modern csavart adnak a klasszikus süteménynek.

Ezek az elemek nemcsak gazdagítják a Duna hullám történetét, de inspirációt adhatnak az elkészítéshez és variációk kipróbálásához is!

(össznézettség: 1 304, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése