Ecetes almapaprika Ecetes almapaprika

Ecetes cseresznyepaprika

Savanyúság

Ecetes cseresznyepaprika – Különleges savanykás ízvilág

Ecetes cseresznyepaprika recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Az ecetes cseresznyepaprika kiválóan alkalmazható a konyhában, és sokféle ételhez adhatunk hozzá, hogy feldobjunk vele egy-egy fogást. Az ecetes cseresznyepaprika pikáns ízével és különleges savanykás ízvilágával nagyon jól passzol a húsokhoz, de kiválóan használható zöldségekhez, salátákhoz, valamint szószokhoz is.

Ecetes almapaprika

Ecetes cseresznyepaprika

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ecetes cseresznyepaprika.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 186 kcal

Hozzávalók
  

Felöntőlé 1 literhez:

Elkészítés
 

  • A cseresznyepaprikát átválogatjuk, szárát rövidre vágjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd tiszta, száraz üvegekbe rakjuk.
  • Elkészítjük a felöntőlevet: A szükséges mennyiségű vízhez hozzáadjuk a sót, az ecetet, beletesszük a borsot, a mustármagot és a babérlevelet, és felforraljuk. A felöntőlevet forrón a paprikára öntjük.
  • A paprikákra tartósítószert szórunk, majd az üvegeket celofánnal lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Ecetes cseresznyepaprika-hoz!

Tápérték

Kalória: 186kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 6gZsír: 3gTelített zsír: 0.5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gNátrium: 5841mgKálium: 1207mgÉlelmi rost: 13gCukor: 22gVitamin A: 15979IUVitamin C: 643mgKalcium: 105mgVas: 5mg
Keyword savanyúság
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A története szorosan összefügg a magyar gasztronómia történetével. A cseresznyepaprika, amit gyakran használnak a hagyományos magyar konyhában, nyáron terem bőségesen, és ősszel tartósítják, hogy télen is fogyaszthassák. A cseresznyepaprika erős, de gyümölcsös íze remekül illik a savanyú ecetes léhez. Ez a recept sok magyar háztartásban öröklődik generációról generációra, és minden családnak megvan a saját kis ízesítési trükkje.

Tálalás:

Az ecetes cseresznyepaprika egy sokoldalú köret, amit számos étellel tálalhatunk. Tökéletes grillezett húsokhoz, kolbászhoz, vagy akár sajttal és friss kenyérrel is. Egy rusztikus tálra helyezd a paprikákat, és öntsd rájuk az ecetes levet. Szolgáld fel szobahőmérsékleten a legjobb ízélmény érdekében.

Alternatív hozzávalók:

Ha kísérletezni szeretnél a hozzávalókkal, megpróbálhatod más ízesítők hozzáadását is. Például fokhagymát, szegfűszeget, vagy koriander magot is adhatsz a felöntőléhez. Ha szereted a csípőset, próbáld ki a chilipaprikát vagy a cayenne borsot. Ha pedig szereted a fűszeresebb ízeket, egy kis füstölt paprikát is szórj a lébe. Az alternatív hozzávalók alkalmazása mindig a személyes ízlésedtől és a kísérletezési kedvedtől függ.

Egészségügyi előnyök:

Az ecetes cseresznyepaprika rendkívül egészséges. A cseresznyepaprika magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely segít erősíteni az immunrendszert és elősegíti a vas felszívódását. Ezenkívül a paprika kiváló antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását. Az ecet hasznos lehet a vérnyomás szabályozásában és az emésztés elősegítésében, míg a só és a fűszerek hozzáadnak némi ízt anélkül, hogy jelentős mennyiségű kalóriát adnának hozzá.

Variációk:

Az ecetes cseresznyepaprika variációkban gazdag. Kipróbálhatod különböző paprikafajtákkal, például jalapeno vagy serrano paprikával egy csípősebb verzióért. Emellett más fűszerekkel, például fűszerköménnyel, oregánóval vagy kakukkfűvel is kísérletezhetsz, hogy változatos ízeket hozz létre. További variáció lehet a savanyúság mértékének beállítása a víz és az ecet arányának megváltoztatásával.

Érdekességek:

Az ecetes cseresznyepaprika népszerű a magyar konyhában, de hasonló technikákat használnak világszerte a paprikák tartósítására. Például Koreában a kimchi, ami fermentált zöldségek (gyakran káposzta vagy retek), hasonló savanyítási eljárást használ. Mexikóban az „escabeche” néven ismert savanyított zöldségek, gyakran tartalmaznak chili paprikát és más zöldségeket, mint a répa és a hagyma, ecetes lében tartósítva.

(össznézettség: 2 921, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése