Az Eclair fánk – a franciák kedvenc édessége
Eclair fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Az Eclair fánk egy hagyományos francia édesség, ami az utóbbi években népszerűvé vált a világ számos pontján. A fánk egy hosszúkás, könnyű sütemény, amit ízletes krémmel vagy csokoládéval töltöttek meg. Az Eclair fánk a francia édességek egyik legfinomabbika, és minden édesszájú embernek ajánlott kipróbálni.
Eclair fánk
Hozzávalók
a krémhez:
- 3,6 dl tej
- 1 db vanília rúd kikapart magjai
- 6,5 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 3,5 dkg keményítő
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor holland
- 2 dl habtejszín
Elkészítés
- Először a krémet készítjük el.
- A tejet a vanília magokkal feltesszük melegedni. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, majd fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet, közben folyamatosan keverjük.
- Az egész mehet vissza a lábasba és a krémet állandó kevergetés mellett, krémmé főzzük.
- Belekeverjük még melegen a vajat és a kakaóport majd teljesen kihűtjük.
- Miután kihűlt, összekeverjük a habtejszínből vert kemény habbal.
- A tésztához az olajat, a vizet a sót és a cukrot feltesszük főni.
- Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon pár percig keverjük.
- Kicsit hűlni hagyjuk majd egyesével hozzákeverjük a 4 db tojást.
- A sütőt előmelegítjük 220°C fokra.
- A habzsákba töltött tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire kb 10 cm-es ‘csíkokat’ nyomunk.
- Sütőben 220°C fokon 10 percig, utána mérsékeljük a hőfokot kb 190°C fokra és további 20 percig sütjük.
- A kihűlt fánkok kalapját levágjuk, megtöltjük krémmel, a kalapokat megkenjük olvasztott csokival és visszahelyezzük.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
Az Eclair fánk egy hagyományos és népszerű francia édesség, amelyet először a 19. században találtak ki Párizsban. Az eredeti Eclair egy hosszúkás, sütőtészta rudacskára emlékeztetett, amelyet vaníliakrémmel töltöttek meg és csokoládéöntettel vontak be. Az elnevezése az „éclair” szóból származik, ami franciául villámlást jelent, mivel úgy gondolták, hogy ez az édesség olyan finom, hogy olyan gyorsan elillan, mint a villámlás.
A fánk változata az Eclair később jelent meg, ahol a hosszú rudat kerek fánkra cserélték, és ugyanúgy töltötték meg és mázták be. Azóta is egy gyakori édesség maradt, amelyet sok francia pékség és cukrászda kínál, és az egész világon népszerűségre tett szert.
Tálalás:
Az Eclair fánkot általában frissen tálalják, hogy a töltelék selymes legyen, és a csokoládéöntet ropogós. Ha a fánkokat előre elkészítjük, érdemes hűtőszekrényben tárolni, hogy megőrizzék frissességüket. A tálalás előtt szórhatunk rájuk egy kevés porcukrot vagy kakaóport, hogy még vonzóbbak legyenek.
Alternatív hozzávalók:
Az Eclair fánk elkészítésénél a recept változtatható az egyéni ízlés és étrendi igények szerint. Itt van néhány alternatív hozzávaló, amelyeket használhatunk:
- Krém:
- Helyettesíthetjük a vaníliás krémet csokoládékrémmel vagy pudinggal.
- Vegán változatban kókusztejszínt és növényi alapú tejet is használhatunk.
- Tészta:
- Házi készítésű piskótatésztával is elkészíthetjük az Eclair fánkokat, amely finom puhaságot ad nekik.
- A tésztát fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal ízesíthetjük.
- Máz:
- A hagyományos csokoládémáz helyett használhatunk fehér csokoládéöntetet vagy más ízletes mázakat, például eper vagy málna ízűt.
- Díszítés:
- A tetejüket gazdagíthatjuk dióval, mogyoróval vagy mandulával.
- Színes cukorkákkal vagy ehető virágokkal is dekorálhatjuk őket, hogy ünnepibbé tegyük a megjelenésüket.
Az alternatív hozzávalók segítségével testre szabhatjuk az Eclair fánkot az egyéni preferenciákhoz és ízléshez, és különlegesebbé tehetjük a desszertet.
Egészségügyi előnyök:
Sajnos nem tekinthető kifejezetten egészséges ételnek, mivel jelentős mennyiségű cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz. Az Eclair fánk fogyasztását érdemes mértékkel végezni, különösen, ha figyelünk az egészséges étrendre és testsúlyunkra.
Azonban néhány hozzávalóban található néhány pozitív tulajdonság:
- Tej: A tejből készített krém kalciumban gazdag lehet, ami az erős csontok és fogak szempontjából fontos.
- Vanília: A vanília rúd kikapart magjai természetes aromát és ízt adnak az ételnek.
- Kakaópor: A kakaóporban található flavonoidok antioxidáns hatással bírnak, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.
Változatok:
Az Eclair fánk egy sokoldalú édesség, amelynek számos változata létezik világszerte. Néhány példa a különböző variációkra:
- Csokoládés: A hagyományos csokoládéöntettel és csokoládékrémmel készül, így még csokoládésabb ízt kapunk.
- Gyümölcsös: Töltse meg a fánkot gyümölcsös krémekkel, például eperrel, málnával vagy citrommal, hogy friss és gyümölcsös ízt érjen el.
- Kávékrémes: Használjon kávés krémet a töltelékhez, hogy egy kávéízű desszertet kapjon.
Érdekességek:
- Az Eclair fánk elnevezése „Eclair au chocolat”-ra utal Franciaországban, ami azt jelenti, „csokoládévillám”.
- Az Eclair fánkot először az 1800-as évek végén mutatták be a nagyközönségnek Párizsban egy neves cukrászda, a „La Maison du Chocolat” által.
- Az elkészítése időigényes és aprólékos munka, de a végeredmény igazán megéri a befektetett időt.