Édes-savanyú sertés tálalva paprikával, ananásszal és bambuszrüggyel fehér tányéron. Édes-savanyú sertés

Édes-savanyú sertés

Húsételek Sertés

Édes-savanyú sertés – Kínai klasszikus házias változatban

Édes-savanyú sertés recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Az édes-savanyú sertés a kínai konyha egyik legkedveltebb főétele, ahol a ropogós bundás hús és a gyümölcsös, édeskés-savanykás mártás tökéletes harmóniát alkot. A friss paprika, ananász és bambuszrügy különleges ízt adnak ennek a fogásnak, miközben a szójaszósz és az almaecet gondoskodik a jellegzetes keleties karakterről. Egy könnyen elkészíthető, mégis különleges étel, amely garantáltan feldobja az ebédet vagy a vacsorát.

Édes-savanyú sertés tálalva paprikával, ananásszal és bambuszrüggyel fehér tányéron.

Édes-savanyú sertés

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Édes-savanyú sertés.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás főétel
Konyha Kínai
Főre 4 főre
Kalória 520 kcal

Hozzávalók
  

  • 60 dkg sertéskaraj

a páchoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál vörösbor
  • 1 kávéskanál
  • 1/2 kávéskanál fekete bors őrölt

a mártáshoz:

  • 1 db paprika zöld
  • 1 db paprika piros
  • 15 dkg bambuszrügy konzerv
  • 25 dkg ananász konzerv
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál ketchup
  • 5 dl húsleves
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

a tésztához:

  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál keményítő
  • 2 dl sör
  • 1 csipet

Elkészítés
 

  • A sertéskarajt először megmossuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Ezt követően a húst 2 cm vastag, hosszúkás csíkokra vágjuk, ügyelve arra, hogy minden darab hasonló méretű legyen, így egyformán sül majd.
  • Egy közepes tálban habverő segítségével keverjük össze a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt, a szójaszószt, a vörösbort, valamint adjuk hozzá a sót és az őrölt fekete borsot. A masszát addig keverjük, amíg teljesen sima, csomómentes és sűrű állagú lesz.
  • Ebbe a pácba beleforgatjuk a feldarabolt sertéshúst, majd lefedjük, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst. (Ha van időnk, akár egy egész éjszakára is bepácolhatjuk, így még zamatosabb lesz.)
  • A zöld és piros paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A bambuszrügyet és az ananászkonzervet lecsöpögtetjük, majd azokat is apróbb darabokra vágjuk.
  • Egy nagyobb serpenyőben (vagy wokban) felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a paprikákat, és erős lángon 2-3 percig pirítjuk, hogy kissé megpuhuljanak, de roppanósak maradjanak.
  • Ezután hozzáadjuk a bambuszt és az ananászt, majd ráöntjük a szójaszószt, ketchupot, almaecetet, húslevest és cukrot. Az egészet összekeverjük, és 4-5 percig forraljuk, amíg a mártás kissé besűrűsödik és fényes lesz. Ha szükséges, egy csipet sóval ízesítjük.
  • (Ha szeretnénk még sűrűbb mártást, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adhatunk hozzá a főzés vége felé.)
  • Egy tálban a tojássárgáját, a lisztet, a kukoricakeményítőt és a sört simára keverjük, hogy sűrű, palacsintatésztához hasonló állagú masszát kapjunk. Egy csipet sóval ízesítjük.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal, spatulával beleforgatjuk a masszába, hogy könnyű, levegős tésztát kapjunk.
  • Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban bő mennyiségű olajat hevítünk fel kb. 170–180°C-ra. A bepácolt húsdarabokat egyenként belemártjuk a sörtésztába, majd azonnal az olajba helyezzük.
  • 5–6 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük őket, közben néhányszor megforgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön.
  • A kisült húsokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
  • A frissen sült, ropogós húscsíkokat azonnal tálaljuk. A tetejére öntjük a forró édes-savanyú mártást, és az egészet friss párolt rizssel vagy pirított tésztával kínáljuk.
  • A hús kívül ropogós, belül omlós, a mártás pedig selymesen édes-savanykás ízével tökéletes harmóniát alkot vele.

Jegyzet

Jó étvágyat a Édes-savanyú sertés-hez!

Kalória

Kalória: 520kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 42gZsír: 18gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTranszzsír: 1gKoleszterin: 135mgNátrium: 2701mgKálium: 943mgRost: 4gCukor: 23gA-vitamin: 2292IUC-vitamin: 108mgKalcium: 44mgVas: 3mg
Keyword Ananászos hús, Édes-savanyú mártás, Édes-savanyú sertés, Egzotikus ízek, Gyors vacsora ötlet, Ketchupos szójaszósz, Kínai étel házilag, Kínai főétel, Kínai konyha recept, Pácolt sertéshús, Rizses hús alternatíva, Ropogós bundás hús, Sertéskaraj recept, Sörbundás sertés, Wokban készült étel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések az Édes-savanyú sertés recepthez:

Mi az az Édes-savanyú sertés?

Az édes-savanyú sertés egy klasszikus kínai főétel, amely a világ számos országában elterjedt a kínai konyha egyik legismertebb fogásaként. Lényege, hogy a pácolt és bundázott sertéshúst bő forró olajban aranybarnára sütik, majd egy édes-savanyú mártással öntik le, amelynek fő összetevői a szójaszósz, a ketchup, az almaecet, a cukor, valamint gyakran ananász és zöldségek (például paprika, bambuszrügy).
Az étel különlegessége az ízek kontrasztjában rejlik: az édes, savanykás és sós elemek egyensúlya adja meg azt a harmonikus, friss és egzotikus karaktert, amely a kínai ételek sajátja. Az édes-savanyú sertés egyaránt lehet elegáns ünnepi fogás vagy hétköznapi vacsora, és kiválóan párosítható párolt rizzsel vagy pirított tésztával.

Mi a titka annak, hogy a hús kívül ropogós, belül pedig omlós maradjon?

A tökéletes textúra eléréséhez fontos, hogy a sertéskarajt vékony, egyforma csíkokra vágjuk, majd a pácolási időt (legalább 2 óra) mindenképpen betartsuk. A pácban lévő tojásfehérje és kukoricakeményítő bevonatot képez a húson, amely megakadályozza, hogy kiszáradjon sütés közben. A forró olajban (170–180°C) történő gyors sütés biztosítja, hogy a bunda ropogós maradjon, míg a belső rész szaftos marad.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a mártás túlságosan híg legyen?

A mártás sűrűségét a kukoricakeményítő oldja meg. Fontos, hogy a keményítőt mindig egy kevés hideg vízben keverjük el, mielőtt a forró mártáshoz adjuk. Ezzel elkerülhető a csomósodás, és szép, fényes, selymes állag érhető el. A mártást közepes lángon, folyamatos keverés mellett kell főzni, amíg eléri a megfelelő sűrűséget.

Mivel helyettesíthető a sör a tésztában, ha alkoholmentesen szeretnénk elkészíteni?

A sör könnyű, levegős textúrát ad a tésztának, de alkoholmentes alternatívaként használhatunk szénsavas ásványvizet, gyömbérsört, vagy akár szóda vizet is. Ezek is biztosítják a megfelelő levegősséget és ropogós eredményt a sütés során, miközben az íz sem változik jelentősen.

Történet:

Az édes-savanyú sertés a kínai konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb főétele, amely már évtizedekkel ezelőtt meghódította az egész világot. A recept eredetileg a kantoni régióból származik, ahol a szójaszósz, a ketchup, az ananász és az almaecet harmóniája teremtette meg az egyedi édes-savanyú mártás ízvilágát.
A ropogósra sült sertéskaraj és a gyümölcsös, selymes szósz együttese egyszerre hozza el az egzotikus ízeket és az otthonos melegséget. Az étel különlegessége abban rejlik, hogy a sörbundás sertés egyszerre omlós és roppanós, miközben a bambuszrügy és a paprika frissessége tökéletesen kiegészíti a kínai főétel gazdag aromáit.

Tálalás:

Az édes-savanyú sertés legszebben forrón tálalva mutat, közvetlenül sütés után, amikor a bundás hús még ropogós, a mártás pedig selymesen fényes. A klasszikus kínai mód szerint párolt rizs vagy tojásos pirított rizs mellé kínálják, de jázminrizs és rizstészta is remekül illik hozzá.
A tálalásnál fontos, hogy a forró édes-savanyú mártás a húsra kerüljön, ne alá, így a bunda nem ázik el, mégis átjárják az édes-savanyú ízek.
Díszítésként adhatunk mellé frissen vágott zöldhagymát vagy pár darab ananászkockát, amelyek kiemelik a kínai konyha esztétikus, színes megjelenését.

Ital ajánló az Édes-savanyú sertés mellé:

Gyerekeknek:

  1. Ananászos gyümölcslé – tökéletesen harmonizál az édes-savanyú ízekkel, frissítő és természetes gyümölcsös aromájával kiegészíti az étel trópusi jellegét.
  2. Jázmintea hűtve – koffeinmentes, enyhén virágos ízű ital, ami jól illik a keleti konyha fogásaihoz.
  3. Házi limonádé egy csipet mézzel – enyhén savanykás, frissítő ital, ami segít kiegyensúlyozni a mártás édességét.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor (pl. Chardonnay) – kiválóan illik az édes-savanyú mártás intenzív ízeihez és a ropogós hús textúrájához.
  2. Gyömbérsör – enyhén csípős, karakteres ital, amely felerősíti a kínai fűszerezés egzotikus jegyeit.
  3. Jégbe hűtött Asahi vagy Tsingtao sör – a klasszikus keleti sörök remekül frissítenek és ellensúlyozzák a mártás édességét.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél sertéskaraj, az étel elkészíthető csirkemellből vagy pulykamellből is, így könnyedebb, diétásabb változatot kapunk. Az ananászkonzerv helyettesíthető friss ananásszal, amely még intenzívebb ízt ad a mártásnak.
A bambuszrügy helyett használhatunk vízigesztenyét vagy zöldborsót, amelyek szintén jól illenek az édes-savanyú mártás textúrájához.
A szójaszósz és a ketchup mellett kísérletezhetünk chili szósszal is, ha egy kicsit pikánsabb ízvilágot szeretnénk elérni. A sör a bundában ásványvízzel vagy gyömbérsörrel is helyettesíthető, ha alkoholmentes verziót készítenénk.

Egészségügyi előnyök:

Az édes-savanyú sertés mérsékelt fogyasztás mellett kifejezetten tápláló főétel lehet, ha figyelünk az alapanyagok minőségére. A sertéskaraj értékes fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomzat fenntartásához és regenerációjához. A zöldségek, mint a paprika és a bambuszrügy, magas rosttartalmuk révén támogatják az emésztést, és jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak.
Az ananász természetes bromelain-enzimet tartalmaz, amely segíti a fehérjék lebontását és gyulladáscsökkentő hatású.
Ha a receptben csökkentjük a cukor mennyiségét és kevesebb olajat használunk a sütéshez, a fogás könnyebbé és egészségesebbé válik, miközben az eredeti kínai ízvilág megmarad.

Variációk:

Az édes-savanyú sertés receptje rendkívül sokoldalúan alakítható, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni.

  • Készíthetjük édes-savanyú csirkéből, ha könnyebb húsra vágyunk.
  • A marhahúsos változat mélyebb, karakteresebb ízt ad, különösen szójaszószban pácolva.
  • A vegetáriánus édes-savanyú verzióhoz a hús helyett tofu vagy gombafélék is használhatók, például shiitake vagy laskagomba.
    A mártás ízét változtathatjuk narancslével, mangóval vagy chili szósszal, ha egzotikusabb ízvilágot szeretnénk elérni.
    A tészta helyett panko morzsás bundát is alkalmazhatunk, amely extra ropogós textúrát ad a húsnak.

Érdekességek:

Az édes-savanyú mártás eredete a kínai Guangdong tartományba vezethető vissza, ahol a helyi szakácsok a halételekhez kezdték használni ezt az ízkombinációt. A ketchup csak később, a nyugati konyha hatására került a receptbe, és ettől vált világszerte ismertté.
Érdekesség, hogy a klasszikus kínai főétel receptje országonként más és más formában terjedt el: az amerikai változat édesebb, a maláj és a thai verzió viszont csípősebb és fűszeresebb.
A ropogós sörbundás sertés és az édes-savanyú mártás kombinációja az 1970-es évektől kezdve vált Magyarországon is népszerűvé, főként az első kínai éttermek megjelenésével.
Ma már sok házi változata létezik, de az igazi titok mindig a frissen sült hús és a forró, selymes mártás arányában rejlik.

(össznézettség: 604, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése