Eggs Benedict Eggs Benedict

Eggs Benedict

Szendvicsek

Eggs Benedict – A klasszikus reggeli étel

Eggs Benedict recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 10 perc.

Az Eggs Benedict egy elegáns és ízletes reggeli étel, amely a világszerte ismert és kedvelt ételek közé tartozik. Ez a hagyományos étel angol muffinból, bacon-ból, főtt tojásból és hollandi mártásból áll,amelyek összességében egy ízletes és bőséges reggelit biztosítanak. Az Eggs Benedict elkészítése talán némi gyakorlatot igényel, de ha követjük a receptet, az étel elkészítése nem jelenthet kihívást még a kezdő szakácsok számára sem.

Eggs Benedict

Eggs Benedict

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Eggs Benedict.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás főétel
Konyha Amerikai
Mennyiség 4
Kalória 564 kcal

Hozzávalók
  

  • 4 db angol muffin kettévágva és pirítva
  • 8 szelet bacon
  • 8 db tojás
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1/2 csésze hollandi mártás
  • fekete bors őrölt

a díszítéshez:

  • snidling apróra vágott

Elkészítés
 

  • Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a fehérborecetet.
  • Közben egy serpenyőben süssük meg a canadian bacon vagy a sonka szeleteket mindkét oldalukon, majd tegyük félre.
  • A tojásokat egyenként üssük fel egy kis tálba, majd óvatosan helyezzük bele a lábasban lévő forró vízbe. Főzzük kb. 3 percig, vagy amíg a fehérje megdermedt, a sárgája pedig folyós marad.
  • A pirított muffinokat helyezzük tányérokra, majd tegyünk rájuk egy-egy szelet canadian bacon vagy sonka.
  • Vegyük ki a főtt tojásokat a vízből egy szűrőkanál segítségével, majd tegyük őket papírtörlőre, hogy leszűrjék a felesleges vizet.
  • Helyezzük a főtt tojásokat a sonkára a muffinokon.
  • Az egészet öntsük le hollandi mártással, majd megszórjuk sóval, borssal és snidlinggel.
  • Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Eggs Benedict-hez!

Tápérték

Kalória: 564kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 25gZsír: 38gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 375mgNátrium: 1161mgKálium: 350mgÉlelmi rost: 2gCukor: 0.4gVitamin A: 506IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 86mgVas: 2mg
Keyword szendvics
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az Eggs Benedict egy ikonikus amerikai reggeli vagy brunch étel, amelynek eredete a 19. századra nyúlik vissza. Az ételről szóló legenda szerint az amerikai tőzsdei bróker és Wall Street-i díler, Lemuel Benedict rendelt egy különleges reggelit a Waldorf Hotel-ben, mivel kérte, hogy a megszokott zabpehely helyett kapjon egész napos reggelire alkalmas ételt. A séf ekkor alkotta meg az Eggs Benedictet, amely később népszerűvé vált az elegáns éttermekben és a reggelizőhelyeken az egész világon.

Tálalás:

Az Eggs Benedictet általában szép tálalóedényben vagy tányéron szolgálják fel. A tálalás lépései:

  1. Helyezzünk egy pirított angol muffint vagy más kenyérpéksüteményt egy tányérra.
  2. Rendezzünk a muffinra két szelet sült bacont vagy sonkát, amelyekre az előre elkészített hollandi mártásban főtt tojásokat helyezünk.
  3. Kanalazzuk rá a hollandi mártást az egész tetejére.
  4. Szórjuk meg az ételt frissen apróra vágott snidlinggel a dekoratív megjelenésért és a friss ízért.
  5. Az étel tálalható egy friss salátával vagy zöldségkörettel, ami kiválóan kiegészíti az Eggs Benedict gazdag ízvilágát.

Alternatív hozzávalók:

Az Eggs Benedict nagyon változatos étel, és számos alternatív hozzávalóval készíthető el, így az ízlésednek megfelelően alakíthatod. Néhány példa az alternatív hozzávalókra:

  1. Póréhagyma vagy spenót: A bacont vagy sonkát póréhagymával vagy friss spenóttal helyettesítheted, hogy egy zöldebb és egészségesebb változatot kapj.
  2. Lazac: A hagyományos sonka vagy bacon helyett használhatsz füstölt lazacot, ami egy könnyű és ízletes alternatíva lehet.
  3. Avokádó: Az avokádó szeletekkel gazdagíthatod az ételt, ami krémes textúrát és egészséges zsírokat ad hozzá.
  4. Grillezett gomba: A gombák szintén kiválóan passzolnak az Eggs Benedicthez, különösen, ha előtte megpirítod vagy grillezted őket.
  5. Gluténmentes vagy teljes kiőrlésű alap: Ha gluténérzékeny vagy, akkor választhatsz gluténmentes angol muffint vagy teljes kiőrlésű kenyérpéksüteményt.

Egészségügyi előnyök:

Az Eggs Benedict több fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges étrendhez. Néhány egészségügyi előnye a következők lehetnek:

  1. Fehérje: Az ételben található tojás és sonka vagy bacon magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami fontos az izmok, szövetek és enzimek építéséhez és fenntartásához.
  2. Vitaminok és ásványi anyagok: A tojás jó forrása olyan tápanyagoknak, mint a B-vitaminok (B2, B12), D-vitamin, A-vitamin, folsav, foszfor, szelén és vas.
  3. Omega-3 zsírsavak: Ha lazacot vagy más halfélét használsz a sonka vagy bacon helyett, akkor az étel omega-3 zsírsavakban is gazdag lesz, ami jótékony hatással van az agy és a szív egészségére.
  4. Szerves savak: A hollandi mártás alapja, a tojássárgája, tartalmaz olyan szerves savakat, mint az olajsav, amelyek fontosak az agy és a szív egészsége szempontjából.

Varációk:

Az Eggs Benedict kreatív étel, így számos variációja létezik, amelyekkel tovább fokozhatjuk az ízélményt. Néhány példa a különböző variációkra:

  1. Florentine Eggs Benedict: A hagyományos receptben a sonkát spenótra vagy póréhagymára cserélhetjük, így egy zöldebb és egészségesebb változatot kapunk.
  2. California Eggs Benedict: A sonkát vagy bacont avokádóra cserélhetjük, ami gazdagítja az ételt egészséges zsírsavakkal.
  3. Seafood Eggs Benedict: A sonkát vagy bacont lazacra vagy garnélára cserélhetjük, így egy tenger gyümölcsei ízesítésű változatot kapunk.
  4. Vegetáriánus változat: A sonkát vagy bacont elhagyhatjuk, és helyettesíthetjük grillezett gombával, spenóttal vagy avokádóval.
  5. Spicy Eggs Benedict: Adjunk hozzá egy csipet cayenne borsot vagy chilit a hollandi mártáshoz, hogy kissé pikánsabb legyen az étel.

Érdekességek:

  • Az Eggs Benedictet néha reggelire vagy brunchra szolgálják fel, de különleges alkalmakkor, mint például anyák napján vagy Valentin-napon, akár vacsorára is elkészíthető.
  • Az étel elkészítése és tálalása művészi munka lehet, hiszen az elegáns és vonzó megjelenéshez ügyesen meg kell helyezni az összetevőket.
  • Az Eggs Benedict számos országban népszerű, és számos kreatív variációja létezik világszerte.
  • A hollandi mártást néha „holandéz mártásként” is emlegetik, de valójában az eredeti hollandéz mártás kissé eltér a hollandi mártástól. A hollandi mártás angol eredetű, és kifejezetten az Eggs Benedicthez készült.
  • Az ételnek nincs pontos eredeti receptje, így a szakácsok szabadon variálhatnak az összetevőkkel és az ízekkel.

Az Eggs Benedict egy igazán különleges és elegáns étel, amely a változatosságának és ízletes ízeinek köszönhetően egyaránt örömöt szerezhet reggelire, brunchra vagy akár vacsorára. A számos variáció miatt mindig lehet újat felfedezni és kreatívan elkészíteni!

(össznézettség: 313, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése