Epres piskótarolád Epres piskótarolád

Epres piskótarolád

Édes sütemény Sütemény

Epres piskótarolád – A tökéletes választás

Epres piskótarolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az epres piskótarolád az egyik legkedveltebb magyar desszert, ami tökéletes választás lehet bármilyen ünnepi alkalomra, vagy akár csak egy hétköznapi családi vacsorára is. A hagyományos változat mellett azonban érdemes kipróbálni az új köntösben is tálalható változatot, amely egy különleges ízkombinációval kényezteti az ízlelőbimbókat.

Epres piskótarolád

Epres piskótarolád

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Epres piskótarolád.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 788 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db piskótatekercs 7 tojásból sütött
  • 1 csomag pudingpor eper ízű
  • 5 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál eperlikőr
  • 30 dkg eper

Elkészítés
 

  • A pudingot főzd meg a leírás szerint. Amíg hűl, a többi cukrot a vajjal keverd habosra.
  • Az epret tisztítsd meg. A már hideg pudingot keverd össze a habos, cukros vajjal és a likőrrel ízesítsd. Szép egyenlegesen simítsd a krém kétharmadát a piskótára, majd csavard föl.
  • A többi krémmel vond be körös-körül, villával cifrázd meg, borzold fel, és tedd a hűtőbe dermedni.
  • Tálalás előtt szeleteld fel, csinosan díszítsd ki eperszemekkel, esetleg néhány csepp eperszörpöt pettyegess a tetejére.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Epres piskótarolád-hoz!

Tápérték

Kalória: 788kcalSzénhidrát: 105gFehérje: 10gZsír: 37gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 170mgNátrium: 734mgKálium: 443mgÉlelmi rost: 3gCukor: 76gVitamin A: 1510IUVitamin C: 62mgKalcium: 214mgVas: 2mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az epres piskótarolád egy hagyományos magyar desszert, amely az édes és üde eper ízét kombinálja a puha piskóta és a krémes töltelék harmonikus egyvelegével. A recept magában hordozza az otthoni, családi konyhák melegségét és az ünnepi alkalmakra jellemző desszertek ízét. Az epres piskótarolád készítése lehetővé teszi a kreativitást is, és az alap receptet tovább lehet alakítani kedvenc hozzávalóinkkal vagy az éppen aktuális szezonális gyümölcsökkel.

Tálalás:

Az epres piskótaroládot érdemes szeletekre vágva tálalni, hogy jól látható legyen a csodás töltelék és az eper darabok. Friss eperrel és néhány mentalevéllel díszíthetjük a tányéron, ami nemcsak szép megjelenést kölcsönöz, hanem frissességet is ad az ételnek. Az ünnepi alkalmakra, vacsorameghívókra vagy baráti összejövetelekre szánt változatban a piskótarolád szeleteit porcukorral megszórhatjuk, vagy akár kis csokoládé darabokkal, reszelt fehér csokoládéval, vagy pirított mandulával is dekorálhatjuk.

Alternatív hozzávalók:

Az epres piskótarolád receptjét számos módon variálhatjuk és testre szabhatjuk az ízlésünknek megfelelően. Például:

  1. Hozzáadhatunk az eper helyett más szezonális gyümölcsöt, például málnát, szedret vagy áfonyát.
  2. A piskóta helyett használhatunk kakaós piskótát vagy más ízesítésű piskótát, hogy még gazdagabb ízvilágot kapjunk.
  3. A krémhez hozzáadhatunk reszelt citromhéjat vagy citromléből készült öntetet, ami frissítő és savanykás ízt ad a desszertnek.
  4. Az eperlikőrt helyettesíthetjük más gyümölcslikőrrel, például málna- vagy ribizli likőrrel, ami tovább fokozza az ízélményt.
  5. A krémet gazdagíthatjuk mascarponéval vagy tejszínhabbal is, hogy még krémesebb és selymesebb legyen a töltelék.

Egészségügyi előnyök:

Az epres piskótaroládban található összetevőknek egészségügyi előnyei is lehetnek, bár érdemes megjegyezni, hogy ez egy desszert, amely magas cukor- és zsírtartalommal rendelkezik, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani. Az alábbiakban összefoglalom néhány összetevő egészségügyi előnyeit:

  1. Eper: Az eper gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban. Az antioxidánsok hozzájárulhatnak a szervezet védekező rendszerének erősítéséhez, míg a rostok segíthetnek az emésztés és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában.
  2. Tej: A tej kalciumban gazdag, ami fontos az egészséges csontok és fogak szempontjából. A tejben található fehérjék és vitaminok is hozzájárulhatnak az egészséges testműködéshez.
  3. Eperlikőr: Az eperlikőrnek, amennyiben mérsékelten fogyasztjuk, enyhe relaxáló hatása lehet. Azonban fontos figyelembe venni, hogy az alkohol fogyasztását mindig mértékkel kell végezni.

Váriációk:

Az epres piskótarolád receptjét számos módon variálhatjuk és testre szabhatjuk az egyéni ízlésünk és igényeink szerint. Néhány variáció a következő lehet:

  1. Gluténmentes változat: Ha gluténmentes étrendet követünk, akkor a piskótatekercs elkészítéséhez használhatunk gluténmentes lisztet vagy más alternatívaként mandulalisztet vagy rizslisztet.
  2. Vegán változat: A hagyományos vajat vegán vajjal vagy kókuszolajjal helyettesíthetjük, a tej helyett használhatunk növényi tejet, és a tojásokat tojás helyettesítővel cserélhetjük ki.
  3. Csokoládés változat: Ha szeretjük a csokoládét, akkor a piskóta tésztájába is adhatunk kakaóport, és a krémhez keverhetünk olvasztott csokoládét vagy kakaóport is.
  4. Mandulás változat: A piskótához hozzáadhatunk apróra vágott mandulát vagy mandulalisztet, ami finom mandula ízt és textúrát kölcsönöz a desszertnek.

Érdekességek:

  • A piskótatekercs hagyományosan tekercs alakú sütemény, amit töltelékkel, gyümölccsel vagy krémmel töltünk meg. A tekercs formáját úgy kapja, hogy a kisütött piskóta tésztát még forrón feltekerjük, majd kihűlve töltjük meg.
  • Az eper számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, például C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, folsavban, káliumban és mangánban. Az eper egészséges gyümölcsnek számít, amelyet érdemes beépíteni az étrendünkbe.
  • Az epres piskótarolád készítése kiváló lehetőség arra, hogy gyermekekkel vagy családdal közösen süssek és alkossunk együtt, így az étel elkészítése közben különleges élményeket és emlékeket is gyűjthetünk.
  • A piskótarolád hagyományosan ünnepi alkalmakra vagy különleges eseményekre készül, így egy jól elkészített epres piskótarolád remek választás lehet, ha valamilyen különleges alkalomra szeretnénk meglepni vendégeinket vagy családunkat.
(össznézettség: 1 548, mai nézettség: 5 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating