Erdész szalámi – A különleges ízvilág
Erdész szalámi recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 180 perc.
Az Erdész Szalámi az egyik legkedveltebb húskészítmény Magyarországon. Azt tartják róla, hogy a legjobb minőségű, legfinomabb szalámi a világon, és a magyarok büszkén állítják, hogy az Erdész Szalámi különleges ízvilágát máshol nem lehet megtalálni.
Erdész szalámi
Hozzávalók
Elkészítés
- A vértől és hártyáktól megtisztított húsokat és a szalonnát kis lyukú darálón finomra daráljuk, majd jól összedolgozzuk a zúzott fokhagymával és a megadott fűszerekkel. (A salétrom só hozzáadása akkor szükséges, ha az elkészült szalámikat nem tudjuk egyenletesen hideg és jól szellőző helyen tartani, egyébként elhagyható.)
- Egy éjszakán át hagyjuk a masszát pihenni hideg helyen, letakarva.
- Másnap ismét átgyúrjuk az egészet, majd maréknyi golyókat formálva belőle hurkatöltőbe helyezzük. Az előzőleg méteres darabokra vágott és hideg vízbe beáztatott szalámibelek végét elkötjük, majd jó szorosan beletöltjük a húspépet és a másik végét is lekötjük, úgy hogy egy hurkot hagyunk a zsinóron a függesztéshez.
- Ezután füstülőbe helyezzük és 2 nap alatt, bükk- vagy gyümölcsfa forgács hideg füstjén megfüstöljük. Ha a füstöléssel megvagyunk, legalább 2 hétig szikkasztjuk még a szalámit hideg, szellős helyen, majd ezt követően fogyaszthatjuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A név mögött az áll, hogy ezt a szalámit gyakran a vadászok és erdészek készítették el a maguk számára, akik gyakran hosszú időn keresztül voltak kint az erdőben. Ez az élelmiszer hosszú ideig eltartható, és könnyen szállítható, így ideális volt a hosszabb erdőben tartózkodásokhoz. A tradicionális recept szarvas- és sertéshúst használ, amelyek gyakran megtalálhatók a magyar erdőkben.
Tálalás:
Az Erdész szalámit tipikusan vékony szeletekre vágva, friss kenyeret, savanyúságot és mustárt kínálva tálalják. Ideális előételként vagy a szendvicsekben is megállja a helyét. A szalámi édes vörösborral is nagyon jól illik, ami kihangsúlyozza a szalámi gazdag ízeit.
Alternatív hozzávalók:
Az Erdész szalámi receptje elég rugalmas, és különböző húsfajtákkal is elkészíthető. Ha nem tudsz szarvashúst szerezni, helyettesítheted marha- vagy sertéshússal. A szalonnát is helyettesítheted szarvas- vagy marhaszalonnával, ha preferálod a magasabb hústartalmat.
Ha vegetáriánus vagy vagy húst próbálsz kerülni, elkészíthetsz egy „vegán szalámi” változatot is. Ehhez felhasználhatsz például lencsét, diót és gabonaféléket, mint a bulgurt vagy a quinoát, valamint fűszereket, mint a fokhagymát, borsot, paprikát és köményt. Az ilyen „szalámi” természetesen nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti hús alapú változat, de ízletes és egészséges alternatíva lehet.
Egészségügyi előnyök:
Az Erdész szalámi, mint a legtöbb húsalapú élelmiszer, gazdag fehérjében, ami fontos a sejtek növekedéséhez és javításához. A benne található szarvashús és sertéshús tartalmaz B-vitaminokat, cinket és vasat, amelyek szükségesek az energiatermeléshez és az immunrendszer egészségéhez.
Ugyanakkor, mivel a szalámi feldolgozott hús, mértékkel kell fogyasztani. A szalámi gyakran tartalmaz nagy mennyiségű nátriumot, ami növelheti a vérnyomást, valamint telített zsírokat, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegséghez.
Variációk:
Az Erdész szalámi receptje számos variációt tehetővé. Az alap fűszerek mellett kipróbálhatod a paprikát, a chiliport vagy a rozmaringot is az ízvilág megváltoztatásához. Ha szereted a füstölt ízeket, hozzáadhatsz egy kis füstölt paprikaport a fűszerkeverékhez.
Érdekességek:
Az eredeti Erdész szalámi elkészítésekor gyakran használnak természetes bélhuzatot, amely a szalámi hagyományos alakját adja. A hagyományos szalámi bél származhat különböző állatokból, beleértve a disznót, a marhát és a juhot is.
Hosszú ideig eltartható, ezért hagyományosan hosszú utazásokon, vadászatokon vagy katonai hadjáratokon használták. A szalámi népszerűsége napjainkban is fennmaradt, és a világ számos részén élvezik, különböző változatokban.
Tisztelt Cím!
Még nem készítettem el,következő héten szeretném,ha az alábbi kérdésekre kapok választ.
-őrölt paprika nem szerepel , kell-e,
-fokhagyma mennyisége, mind az 5 fej kell-e,?
Válaszukat várva,Tisztelettel: Lengyel László
Tisztelt László! Fűszerpaprika nem kell bele! Fokhagyma az kell az 5 fej!