Erdész szalámi Erdész szalámi

Erdész szalámi

Szarvas Vadhús ételek

Erdész szalámi – A különleges ízvilág

Erdész szalámi recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 180 perc.

Az Erdész Szalámi az egyik legkedveltebb húskészítmény Magyarországon. Azt tartják róla, hogy a legjobb minőségű, legfinomabb szalámi a világon, és a magyarok büszkén állítják, hogy az Erdész Szalámi különleges ízvilágát máshol nem lehet megtalálni.

Erdész szalámi

Erdész szalámi

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Erdész szalámi.
4.25 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 3 hours
Teljes idő 3 hours
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 4401 kcal

Hozzávalók
  

  • 10 kg sertés lapocka
  • 4 kg szarvas lapocka
  • 4 kg szalonna
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 dkg fehérbors őrölt
  • 2 dkg fekete bors dúrvára tört
  • 2 dkg szegfűbors őrölt
  • 1 dkg gyömbér őrölt
  • 1 dkg kakukkfű morzsolt
  • 1 dkg kömény őrölt
  • 1 dkg borsikafű morzsolt
  • 35 dkg
  • 10 méter szalámi bél 50mm-es
  • 2 dkg salétrom só elhagyható

Elkészítés
 

  • A vértől és hártyáktól megtisztított húsokat és a szalonnát kis lyukú darálón finomra daráljuk, majd jól összedolgozzuk a zúzott fokhagymával és a megadott fűszerekkel. (A salétrom só hozzáadása akkor szükséges, ha az elkészült szalámikat nem tudjuk egyenletesen hideg és jól szellőző helyen tartani, egyébként elhagyható.)
  • Egy éjszakán át hagyjuk a masszát pihenni hideg helyen, letakarva.
  • Másnap ismét átgyúrjuk az egészet, majd maréknyi golyókat formálva belőle hurkatöltőbe helyezzük. Az előzőleg méteres darabokra vágott és hideg vízbe beáztatott szalámibelek végét elkötjük, majd jó szorosan beletöltjük a húspépet és a másik végét is lekötjük, úgy hogy egy hurkot hagyunk a zsinóron a függesztéshez.
  • Ezután füstülőbe helyezzük és 2 nap alatt, bükk- vagy gyümölcsfa forgács hideg füstjén megfüstöljük. Ha a füstöléssel megvagyunk, legalább 2 hétig szikkasztjuk még a szalámit hideg, szellős helyen, majd ezt követően fogyaszthatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Erdész szalámi-hoz!

Tápérték

Kalória: 4401kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 221gZsír: 382gTelített zsír: 149gTöbbszörösen telítetlen zsír: 42gEgyszeresen telítetlen zsír: 169gKoleszterin: 1034mgNátrium: 13014mgKálium: 2848mgÉlelmi rost: 2gCukor: 0.1gVitamin A: 99IUVitamin C: 7mgKalcium: 135mgVas: 24mg
Keyword húsétel, vad
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A név mögött az áll, hogy ezt a szalámit gyakran a vadászok és erdészek készítették el a maguk számára, akik gyakran hosszú időn keresztül voltak kint az erdőben. Ez az élelmiszer hosszú ideig eltartható, és könnyen szállítható, így ideális volt a hosszabb erdőben tartózkodásokhoz. A tradicionális recept szarvas- és sertéshúst használ, amelyek gyakran megtalálhatók a magyar erdőkben.

Tálalás:

Az Erdész szalámit tipikusan vékony szeletekre vágva, friss kenyeret, savanyúságot és mustárt kínálva tálalják. Ideális előételként vagy a szendvicsekben is megállja a helyét. A szalámi édes vörösborral is nagyon jól illik, ami kihangsúlyozza a szalámi gazdag ízeit.

Alternatív hozzávalók:

Az Erdész szalámi receptje elég rugalmas, és különböző húsfajtákkal is elkészíthető. Ha nem tudsz szarvashúst szerezni, helyettesítheted marha- vagy sertéshússal. A szalonnát is helyettesítheted szarvas- vagy marhaszalonnával, ha preferálod a magasabb hústartalmat.

Ha vegetáriánus vagy vagy húst próbálsz kerülni, elkészíthetsz egy „vegán szalámi” változatot is. Ehhez felhasználhatsz például lencsét, diót és gabonaféléket, mint a bulgurt vagy a quinoát, valamint fűszereket, mint a fokhagymát, borsot, paprikát és köményt. Az ilyen „szalámi” természetesen nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti hús alapú változat, de ízletes és egészséges alternatíva lehet.

Egészségügyi előnyök:

Az Erdész szalámi, mint a legtöbb húsalapú élelmiszer, gazdag fehérjében, ami fontos a sejtek növekedéséhez és javításához. A benne található szarvashús és sertéshús tartalmaz B-vitaminokat, cinket és vasat, amelyek szükségesek az energiatermeléshez és az immunrendszer egészségéhez.

Ugyanakkor, mivel a szalámi feldolgozott hús, mértékkel kell fogyasztani. A szalámi gyakran tartalmaz nagy mennyiségű nátriumot, ami növelheti a vérnyomást, valamint telített zsírokat, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegséghez.

Variációk:

Az Erdész szalámi receptje számos variációt tehetővé. Az alap fűszerek mellett kipróbálhatod a paprikát, a chiliport vagy a rozmaringot is az ízvilág megváltoztatásához. Ha szereted a füstölt ízeket, hozzáadhatsz egy kis füstölt paprikaport a fűszerkeverékhez.

Érdekességek:

Az eredeti Erdész szalámi elkészítésekor gyakran használnak természetes bélhuzatot, amely a szalámi hagyományos alakját adja. A hagyományos szalámi bél származhat különböző állatokból, beleértve a disznót, a marhát és a juhot is.

Hosszú ideig eltartható, ezért hagyományosan hosszú utazásokon, vadászatokon vagy katonai hadjáratokon használták. A szalámi népszerűsége napjainkban is fennmaradt, és a világ számos részén élvezik, különböző változatokban.

(össznézettség: 1 207, mai nézettség: 1 )
Tagged

2 thoughts on “Erdész szalámi

  1. Tisztelt Cím!
    Még nem készítettem el,következő héten szeretném,ha az alábbi kérdésekre kapok választ.
    -őrölt paprika nem szerepel , kell-e,
    -fokhagyma mennyisége, mind az 5 fej kell-e,?

    Válaszukat várva,Tisztelettel: Lengyel László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating