Esztergomi linzer

Esztergomi linzer

Édes sütemény Sütemény

Esztergomi linzer – A tradicionális magyar sütemény

Esztergomi linzer recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ha valami igazán finomat keresel, akkor az Esztergomi Linzer a tökéletes választás lehet számodra. Ez a tradicionális magyar sütemény az Esztergomi városból származik, és régóta a magyar konyha egyik legkedveltebb desszertje. Az Esztergomi Linzer gazdag ízvilággal és finom textúrával rendelkezik, így az igazi édesszájúaknak biztosan nem okoz majd csalódást.

Esztergomi linzer

Esztergomi linzer

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Esztergomi linzer.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 942 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Fogunk egy tálat, beletesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot, a cukrot, a zsírt, a fahéjat és a kakaót, valamint annyi tejet, hogy linzertésztát kapjunk.
  • Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a tészta nagyobbik részét kizsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük a szilvaízzel, majd meghintjük a darált dióval. A megmaradt tésztából csíkokat teszünk a szilvaízre, hogy rácsos legyen, majd megkenjük tojással.
  • Készre sütjük, meghintjük vaníliás porcukorral, és már kínálhatjuk is.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Esztergomi linzer-hez!

Nutrition

Kalória: 942kcalSzénhidrát: 122gFehérje: 13gZsír: 46gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gKoleszterin: 71mgNátrium: 280mgKálium: 341mgÉlelmi rost: 4gCukor: 54gVitamin A: 100IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 90mgVas: 5.4mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az Esztergomi linzer elnevezés legvalószínűbb eredete az, hogy a desszert Esztergomból származik, amely Magyarország egyik legrégebbi városa. Sok magyar sütemény hosszú történelemmel rendelkezik, és több generáción keresztül továbbadott receptek alapján készülnek. A linzer az osztrák Linz városából származó hagyományos recept variációja, amely gyakran baracklekvárt használ. Az esztergomi verzióban a szilvalekvár és a dió teszi különlegessé a süteményt.

Tálalás:

Az Esztergomi linzer tálalása egyszerű és elegáns. A hűtött süteményt kockákra vágjuk, és egy szép tálra helyezzük. Egy adag tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot adhatunk hozzá, hogy még különlegesebbé tegyük az étkezést. Szórhatunk a tetejére egy kevés porcukrot a díszítéshez, és az oldalán tálalhatjuk néhány friss gyümölccsel, mint például eperrel vagy málnával, amelyek jól harmonizálnak a szilva ízével.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha szeretnéd csökkenteni a sütemény cukortartalmát, a hagyományos fehér cukor helyett használhatsz kókuszvirág-cukrot vagy eritritolt.
  • A zsír helyett használhatsz növényi margarint vagy kókuszolajat.
  • A szilvalekvár helyett használhatsz másfajta lekvárokat is, mint például baracklekvárt, málnalekvárt, vagy meggyízt.
  • A lisztet cserélheted teljes kiőrlésű lisztre vagy gluténmentes lisztre, ha erre van szükség.
  • Dióallergia esetén a diót elhagyhatod, vagy helyettesítheted mogyoróval vagy mandulával.

Egészségügyi előnyök:

Az Esztergomi linzer nem feltétlenül tekinthető „egészséges” édességnek, mivel cukrot, zsírt és finomított lisztet tartalmaz. Ugyanakkor néhány hozzávalója tartalmazhat bizonyos egészségügyi előnyöket:

  • A dió magas omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett rostban gazdag, amely segíti az emésztést és a teltségérzetet.
  • A szilvalekvár szilvát tartalmaz, amely rostban és vitaminokban gazdag, különösen a K- és A-vitaminban.

Természetesen ezek az előnyök nem változtatják meg a sütemény alapvetően magas kalória- és cukortartalmát, tehát mértékkel fogyasztandó.

Variációk:

Az Esztergomi linzer variálható más hozzávalókkal és ízekkel:

  • Próbáld ki másfajta lekvárokkal: A szilvalekvár helyett készítheted baracklekvárral, málnalekvárral, vagy akár vegyes gyümölcslekvárral is.
  • Változtathatsz a tészta ízén: Hozzáadhatod a tésztához a kakaót, hogy csokoládés ízű legyen, vagy használhatsz más fűszereket, mint például szerecsendiót vagy szegfűszeget.
  • Cserélheted a diót: Ha nem szereted a diót, próbáld ki mogyoróval, mandulával, vagy akár pisztáciával.

Érdekességek:

  • A linzer eredetileg Linz városából származik, és a linzer torta formájában ismert, amely egy réteg lekvárral van befedve, és rácsos mintával van díszítve. Az Esztergomi linzer egy magyarországi variációja ennek a hagyományos osztrák desszertnek.
  • Bár az Esztergomi linzer szilvalekvárt használ, a linzer torta hagyományosan feketeribizli lekvárral készül.
  • Az Esztergomi linzer népszerű a karácsonyi időszakban, de egész évben élvezhető.
(össznézettség: 627, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating