Eszterházy torta – Egy különleges ízvilág
Eszterházy torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 100 perc.
Az Eszterházy torta egy hagyományos magyar édesség, amelyet a legtöbben az ünnepek alatt fogyasztanak. A torta egy különleges ízvilággal rendelkezik, amelyet a diós krém és a marcipán ad neki. Ezen kívül számos rétegből áll, amelyek mindegyike különleges ízű és textúrájú.
Eszterházy torta
Hozzávalók
a díszítéshez:
- fehércsokoládé
- étcsokoládé
Elkészítés
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot is.
- A diót a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.
- Sütőlemezen 6 db kör alakú lapot kikenünk a masszából és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük 160°C fokon.
Töltelék elkészítése:
- A pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
- A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés mellett 1-2 perc alatt krém- sűrűségűre főzzük.
- Megvárjuk, míg kihűl, és utána apránként hozzáadjuk a habosra kevert vajat és a 4 cl rumot.
- A töltelékből úgy gazdálkodjunk, hogy abból valamennyi a külsejére is maradjon.
Díszítés
- A tetejét olvasztott fehércsokival leöntjük, és abba olvasztott étcsokival függőlegesen, párhuzamosan csíkokat húzunk, majd egy fogpiszkáló segítségével vízszintesen is húzunk ebbe vonalakat!
- A torta oldalát finom darált dióval megszórjuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az Eszterházy torta a híres Eszterházy családról kapta a nevét. A torta eredetileg Ausztriában készült először, és csak később vált ismertté Magyarországon is. A különlegessége a diós piskótalapok és a vaníliakrém rétegei, amelyek együtt rendkívül finom, gazdag ízkombinációt adnak. A tortát a jellegzetes csokoládémintázat díszíti, amely a torta védjegyévé vált.
Tálalás:
Az Eszterházy torta igazi luxusdesszert, ezért célszerű ezt a stílust tükröznie a tálalásnak is. Aranyszínű tortatányéron tálalva, esetleg néhány friss gyümölccsel vagy ehető virággal díszítve igazán elegáns lesz. Tálalás előtt érdemes a tortát néhány órán át hűtőben tartani, hogy a krém megdermedjen és könnyebb legyen szeletelni.
Alternatív hozzávalók:
Az Eszterházy torta dióval készül, de ha valaki allergiás a dióra, vagy csak szeretne kísérletezni, kiválóan helyettesítheti mandulával vagy mogyoróval is. A rumot ki lehet hagyni, ha alkoholmentes verziót szeretnénk készíteni, vagy helyettesíthető alkoholmentes rumaromával.
A cukor helyett édesítőszert használhatunk, ha diétás verziót szeretnénk készíteni, bár ez változtathat a torta állagán és ízén. A lisztet pedig cserélhetjük gluténmentes lisztre, ha gluténérzékenyek vagyunk.
A fehér- és étcsokoládé helyett használhatunk cukormentes csokoládét is a díszítéshez, ha diétásan szeretnénk elkészíteni a tortát. De fontos, hogy a díszítéshez használt csokoládé íze harmonizáljon a többi hozzávalóval.
Egészségügyi előnyök:
Az Eszterházy torta egy igazi finomság, de mint sok más desszert, nem jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkezik, mivel magas a cukor-, zsír- és kalóriatartalma. A dió azonban egészséges zsírokat, rostokat és fehérjéket tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez. Ha mértékkel fogyasztod, és figyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor beleférhet az étrendedbe.
Variációk:
Az Eszterházy torta többféleképpen is variálható. Például használhatsz mandulát vagy mogyorót a dió helyett a tortalapokban. Ha gluténmentes tortát szeretnél készíteni, a lisztet lecserélheted gluténmentes lisztre. A rumot ki lehet hagyni, vagy helyettesíthető alkoholmentes rumaromával. A torta tetejét díszítheted friss gyümölcsökkel, vagy használhatsz cukormentes csokoládét a díszítéshez.
Érdekességek:
A nevét a híres Eszterházy családról kapta, akik jelentős szerepet játszottak a közép-európai történelemben, és nagy művészetpártolók voltak. A tortát a család egyik tagjáról, Eszterházy Pálról nevezték el, aki az Osztrák-Magyar Monarchia idején a császári és királyi konyhát vezette.
Az eredeti recept alapján készült tortának öt lapja van, ami az öt Eszterházy testvérre utal. Az ötödik, a tetején lévő lap pedig sima, és csak fehér csokoládéval van bevonva, ami a család címerének a színeire utal.