Eszterházy torta – A klasszikus diós torta receptje lépésről lépésre
Eszterházy torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 100 perc.
Az Eszterházy torta egy hagyományos sütemény, amelyet a 19. század óta az egyik legnépszerűbb magyar desszertként tartanak számon. A könnyed, diós piskóta, a selymes vaníliás pudingos krém és a jellegzetes fehércsokoládé díszítés tökéletes harmóniát alkot. Ha egy különleges alkalmakra süteményt keresel, ez a klasszikus Eszterházy torta recept garantáltan lenyűgöz mindenkit!
Eszterházy torta
Hozzávalók
a díszítéshez:
- fehércsokoládé
- étcsokoládé
Elkészítés
- Vegyük elő a tojásokat, és alaposan mossuk meg őket. Óvatosan válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, és a tojásfehérjéket gyűjtsük egy nagy, tiszta és száraz keverőtálba. Nagyon fontos, hogy egyetlen csepp tojássárgája se kerüljön a fehérjék közé, mert ez megakadályozza, hogy szép, kemény habot tudjunk belőle készíteni.
- A tojásfehérjét kezdjük el közepes fokozaton habbá verni elektromos habverővel vagy konyhai robotgéppel. Amikor már habosodik, fokozatosan, kanalanként adagoljuk hozzá a kimért cukrot, miközben folyamatosan verjük tovább. Addig folytassuk a habverést, amíg sűrű, fényes, kemény habot nem kapunk, amely már nem csúszik le a habverőről, hanem stabil marad.
- Mérjük ki a darált diót és a lisztet egy külön tálba, majd kanállal keverjük össze alaposan, hogy egyenletes legyen a keverék. Ez azért fontos, hogy a sütés során egyformán süljenek át a lapok, és ne maradjanak benne csomók.
- Egy spatula vagy egy nagy fakanál segítségével óvatosan forgassuk bele a diós-lisztes keveréket a tojásfehérjehabba. Ezt nagyon lassan és finoman végezzük, hogy a hab térfogata megmaradjon, ne törjön össze. Ez biztosítja, hogy a tortalapok levegősek, könnyűek és omlósak legyenek.
- Vegyünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral. A masszából rajzoljunk vagy formázzunk kör alakú lapokat úgy, hogy sablonként használjunk egy tányért vagy tortaformát, így minden lap pontosan ugyanakkora lesz. Egy tepsire általában 2 lap fér el kényelmesen, ezért valószínűleg több adagban kell sütnünk. Előmelegített sütőben, 160°C-on süssük a lapokat kb. 10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. A sütés során ügyeljünk rá, nehogy túlzottan kiszáradjanak vagy túlságosan megbarnuljanak, mert akkor elveszíthetik a könnyed állagukat.
- Miközben a tortalapok kihűlnek, kezdjük el készíteni a krémet. Egy kis edényben keverjük össze a vaníliás pudingport a tojásokkal és körülbelül fél deciliter hideg tejjel. Használjunk habverőt, hogy teljesen csomómentes legyen a keverék, ezzel elkerülhető, hogy később a krémben darabok maradjanak.
- Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel a maradék tejet, amibe előzőleg beleszórtuk a cukrot. Amikor a tej elkezd gyöngyözve forrni, azonnal vegyük alacsonyabbra a hőfokot, és folyamatos keverés mellett, óvatosan öntsük bele a pudingos-tojásos alapot. Ezután állandó keverés mellett főzzük tovább, amíg az egész besűrűsödik, és kellemes, pudingszerű állaga lesz. Ez általában 1-2 percet vesz igénybe. Ne hagyjuk magára a krémet, mert könnyen odaéghet az edény aljára. Miután elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amikor a pudingos alap már teljesen hideg, egy nagy tálban habosítsuk fel a margarint, majd fokozatosan, kisebb adagokban keverjük hozzá a kihűlt pudingos krémet. Végül adjuk hozzá a rumot is. Keverjük az egészet homogén, könnyed és lágy állagúra, hogy könnyen kenhető legyen.
- Helyezzük az első tortalapot egy nagyobb tortatálra vagy lapos tányérra. Kenjük meg gazdagon, de egyenletesen egy réteg krémmel. Helyezzük rá a következő lapot, majd ismét egyenletesen kenjük meg a krémmel. Ezt a folyamatot folytassuk addig, amíg az összes lapot fel nem használtuk. Ügyeljünk rá, hogy maradjon elegendő krém a torta oldalára és tetejére is.
- A megmaradt krémmel egyenletesen vonjuk be a torta oldalát és tetejét. Egy spatula segítségével simítsuk el a krémet, hogy a felület teljesen egyenletes és sima legyen.
- A fehércsokoládét olvasszuk meg vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, majd óvatosan öntsük a torta tetejére. Simítsuk el, hogy egyenletes csokoládéréteget kapjunk. Ezután olvasszuk meg az étcsokoládét is, töltsük egy vékony zacskóba, vágjunk pici lyukat a sarkán, és húzzunk párhuzamos csíkokat a fehércsokoládé felületére.
- Egy fogpiszkáló segítségével óvatosan, keresztirányban húzzunk vonalakat az étcsokoládé csíkokon át, így kialakítva a jellegzetes Eszterházy-mintát. A fogpiszkálót minden mozdulat után töröljük le, így a minta tiszta és szép lesz.
- A torta oldalát szórjuk meg apróra darált dióval. Ezt úgy a legegyszerűbb elvégezni, hogy a darált diót egy tenyerünkkel finoman az oldalára nyomkodjuk, így egyenletes bevonatot kapunk.
- A kész tortát helyezzük hűtőszekrénybe legalább 3-4 órára, vagy akár egy egész éjszakára. Ez alatt a krém megszilárdul, és a tortalapok is kellően megpuhulnak. Tálalás előtt érdemes körülbelül 20-30 percre szobahőmérsékletű helyre tenni, hogy a krém lágyabbá váljon, és a torta könnyebben, szebben szeletelhető legyen.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Eszterházy torta recepthez:
Az Eszterházy torta egy hagyományos magyar desszert, melyet diós lapokból és vaníliás pudingos krémből készítenek. A torta tetejét fehér és étcsokoládéval díszítik jellegzetes mintával.
A vaníliakrém egy sűrű, krémes állagú desszertkrém, amelyet gyakran használnak sütemények, torták és édességek töltelékének vagy díszítésének. A fő összetevői a tojássárgája, tej, cukor és vanília. A krémet főzéssel vagy sűrítéssel készítik, így finom, vaníliás íze van. Ha valaha is kóstoltál vaníliás pudingot, a vaníliakrém hasonló ízű, de sűrűbb és gazdagabb.
Diós piskótával készül. A legjobb választás a darált dió vagy a mogyoró. Mindkettőt használhatod, és ízlésed szerint választhatod ki. A dióval gazdagított piskóta teszi ezt a tortát olyan különlegessé!
Az Eszterházyt hűtőszekrényben tároljuk. Légmentesen lezárt tárolóban akár 3-4 napig is friss marad.
Igen, a krémet variálhatod, például kicserélheted a vaníliás pudingport más ízesítésűre, vagy hozzáadhatsz egy kis csokoládét a gazdagabb íz érdekében.
Az Eszterházy tortát egy híres magyar nemesi családról, az Eszterházy családról nevezték el. A torta valószínűleg a 19. században keletkezett, és az Eszterházy család egyik tagja, Eszterházy Pál Antal tiszteletére kapta a nevét.
Ha nem szeretnél alkoholt használni, a rumot helyettesítheted rumaromával vagy el is hagyhatod. A krém így is nagyon finom lesz.
Igen, az Eszterházy tortának több variációja is létezik, például készíthető különböző diófélékkel (mandula, mogyoró) vagy csokoládékrémmel a hagyományos vaníliakrém helyett.
Történet:
Az Eszterházy torta egy klasszikus magyar desszert, amelyet a 19. században alkottak meg. Nevét Eszterházy Pál Antal grófról kapta, aki a Habsburg Birodalom egyik híres diplomatája volt. Ez a különleges alkalmakra sütemény jellegzetes réteges torta, amelynek fő összetevője a diós piskóta és a rumos krém. A tetején található fehércsokoládé díszítés és az elegáns étcsokoládé máz egyedivé teszi ezt a hagyományos süteményt. Az ünnepi torta népszerűsége máig töretlen, hiszen minden falatja egy valódi kulináris élmény.
Tálalás:
Az Eszterházy torta tálalás előtt érdemes egy kis időre szobahőmérsékleten pihentetni, hogy a vaníliás pudingos krém kissé megpuhuljon, és könnyebben szeletelhető legyen. A tortát éles késsel vágjuk fel, hogy a diós torta rétegei szépen látszódjanak. Tálaláskor díszíthetjük extra tortadíszítéssel, például kevés darált dióval vagy csokoládéreszelékkel. A klasszikus Eszterházy torta remek választás egy ünnepi asztalra, hiszen nemcsak finom, hanem látványos is.
Ital ajánló az Eszterházy torta mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslé koktél:
- Keverj össze narancslevet, almalét és egy kis ananászlevet egy szép pohárban. Díszítsd gyümölcsdarabokkal és egy kis színes szívószállal.
- Házi limonádé:
- Készíts házi limonádét frissen facsart citromlével, vízzel és egy kevés mézzel. Adj hozzá jégkockákat és citromszeleteket a frissítő hatásért.
- Tejshake:
- Készíts egy finom tejshake-et tejből és kedvenc ízű jégkrémből, például vanília vagy eper. Díszítsd tejszínhabbal és színes szórócukorral.
Felnőtteknek:
- Fehérbor:
- Egy könnyű, száraz fehérbor, mint például egy Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, remek választás lehet a desszert mellé.
- Kávélikőr:
- Egy pohár finom kávélikőr, mint például Baileys, kellemesen kiegészíti az édességet és ad egy kis plusz ízt az estéhez.
- Espresso:
- Egy frissen főzött espresso tökéletes választás desszert után, különösen ha egy kis extra energiára van szükség a nap végén.
Alternatív hozzávalók:
Bár a hagyományos sütemény eredeti receptje diós piskótával készül, lehetőség van más diófélék, például mandula vagy mogyoró használatára is. A rumos krém helyett egy kevés narancshéjjal és vaníliakivonattal is ízesíthetjük a tölteléket, így egyedi változatot hozhatunk létre. Ha valaki nem fogyaszt margarint, vajjal is helyettesítheti a krém alapját. A tortakrém készítése során cukor helyett eritrittel is dolgozhatunk, így egy kevésbé édes, de ugyanolyan finom Eszterházy torta recept születhet.
Egészségügyi előnyök:
Bár az Eszterházy torta egy hagyományos sütemény, amely inkább az élvezeti értéke miatt népszerű, bizonyos összetevői kedvező hatással lehetnek az egészségre. A diós piskóta alapja a dió, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban, így támogathatja a szív egészségét és az agyműködést. A tortában található vaníliás pudingos krém tejtartalma kalciumforrásként szolgálhat, míg a étcsokoládé máz magas kakaótartalmú csokoládéval készítve hozzájárulhat a hangulat javításához és az antioxidánsbevitelhez. Azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mivel az Eszterházy torta recept cukor- és zsírtartalma magas lehet.
Variációk:
A klasszikus Eszterházy torta számos módon variálható az egyéni ízlés és étkezési szokások szerint. A diós torta helyett készíthető mandulával vagy mogyoróval, amelyek eltérő, de izgalmas ízvilágot adhatnak. A rumos krém helyett alkoholmentes változatban narancs- vagy mandulakivonattal is ízesíthetjük a krémet. A tortakrém készítése során a margarin helyettesíthető vajjal vagy akár kókuszzsírral egy vegán változathoz. Akik kevésbé édesen szeretik, cukor helyett használhatnak természetes édesítőszereket, például eritritet vagy nyírfacukrot. A fehércsokoládé díszítés helyett egyes változatokban kakaóporral vagy mézes-mandulás bevonattal is készítik.
Érdekességek:
Az Eszterházy torta recept eredete az Osztrák–Magyar Monarchia idejére nyúlik vissza, és Eszterházy Pál Antal grófhoz kötik. Bár ma egy magyar desszert, Ausztriában és Németországban is rendkívül népszerű. A torta jellegzetes réteges torta felépítése és a fehércsokoládé díszítés mintázata a luxus és elegancia szimbóluma volt a 19. századi arisztokrácia körében. A hagyományos mintázat elkészítéséhez különböző technikákat használnak, és egy igazi cukrászati művészetnek számít. A ünnepi torta ma is gyakran szerepel különleges alkalmakon, például esküvőkön és születésnapokon.