Fahéjas-nutellás sütemény Fahéjas-nutellás sütemény

Fahéjas-nutellás sütemény

Édes sütemény Sütemény

Fahéjas-nutellás sütemény – egy igazi ízorgia

Fahéjas-nutellás sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A fahéjas-nutellás sütemény egy olyan desszert, amely egyszerre édes és fűszeres ízvilágot hordoz magában. A két íz tökéletesen kiegészíti egymást, így egy igazi ízorgia válik belőle. Ha szeretnél valami újat kipróbálni, akkor a fahéjas-nutellás süteményt mindenképpen ajánljuk neked.

Fahéjas-nutellás sütemény

Fahéjas-nutellás sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fahéjas-nutellás sütemény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 309 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A sütőt 180°C fokra légkeverésnél 160°C fokra – előmelegítem, a sütőformát kibélelem sütőpapírral. Én egy 24 cm-es kapcsos tortaformát használtam, de sima kisebb méretű tepsi is jó lehet.
  • A vajat, cukrot, tojásokat, lisztet, fahéjat, tejet és a sütőport egy tálba teszem, és robotgéppel egy-két perc alatt könnyű habos masszává keverem.
  • A massza háromnegyedét a sütőformába öntöm, a tetejére kanalazom négy kupacban a Nutellát, majd befedem a maradék tésztával. Párszor egy villával belekeverek, hogy a Nutella jobban eloszoljon, majd elsimítom a sütemény tetejét.
  • Rászórom a mogyorót, betolom az előmelegített sütőbe, és kb. egy óráig sütöm.
  • Ha a teteje túlságosan barnulna, sütés közben alufóliát teszek rá. A kész süteményt rácson hagyom kihűlni és kávé mellé kínálom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fahéjas-nutellás sütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 309kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 4gZsír: 18gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 79mgNátrium: 23mgKálium: 196mgÉlelmi rost: 2gCukor: 19gVitamin A: 650IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 70mgVas: 2mg
Keyword fahéjas, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fahéjas-nutellás sütemény igazán különleges édesség, amit a magyar konyha egyik remekeként tartunk számon. A recept eredete homályos, de sokan egy nagyi konyhájában születettnek tartják, ahol az egyszerű hozzávalókból készült sütemény ízvilága a fűszeres fahéj és az édes Nutella találkozásán alapult. Idővel a sütemény híre eljutott a családi asztaloktól a legnagyobb gasztroblogokra és főzőcsatornákra, és ma már a modern magyar desszertek közé tartozik.

Tálalás:

A fahéjas-nutellás süteményt hidegen, szeletelve tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy tálalhatjuk friss gyümölcsökkel, mint például eper vagy áfonya. Egy adag tejszínhab vagy vaníliafagylalt is tökéletesen kiegészíti az édes, fűszeres ízeket.

Alternatív hozzávalók:

A recept rugalmas, tehát variálható a hozzávalók tekintetében:

  • Ha tehetjük, használjunk házi készítésű Nutellát. Ez egészségesebb, és az ízén is érződik a különbség.
  • A mogyorót lecserélhetjük mandulára vagy dióra, attól függően, milyen ízpreferenciáink vannak.
  • Ha szeretnénk csökkenteni a cukor mennyiségét, használhatunk édesítőszert, például szteviát vagy eritritolt. Ezek kevésbé befolyásolják a vércukorszintet, de az ízén érezhető a változás.
  • A tej helyett használhatunk növényi alapú tejalternatívákat, mint például mandulatejet vagy zabtejet, ha tejmentes süteményt szeretnénk készíteni.
  • Ha gluténmentes változatot szeretnénk, a lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre.

Egészségügyi előnyök:

A fahéjas-nutellás sütemény hozzávalói közül többnek is vannak egészségügyi előnyei. A fahéj például antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet a vércukorszint szabályozásában, és gyulladáscsökkentő hatású is. A mogyoróban sok a rost és az egészséges zsírsavak, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

Azonban ne felejtsük el, hogy ez a sütemény cukrot és vajat is tartalmaz, így magas a kalóriatartalma. Mértékkel élvezve azonban beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe.

Variációk:

A recept alapját tekintve számos variáció létezik. Például készítheted a süteményt más fűszerekkel, mint a szegfűszeg vagy a kardamom, amelyek jól illenek a Nutella ízéhez. Kipróbálhatod más mogyorókrémekkel is, vagy akár saját házi készítésű mogyorókrémmel. A mogyoró helyett használhatsz más dióféléket, mint például a mandulát vagy a pisztáciát, amelyek különleges ízt adnak a süteménynek.

Érdekességek:

A Nutella, amit ebben a süteményben használunk, az olasz Ferrero cég terméke, amely az 1960-as évek óta van jelen a piacon. Azóta a Nutella világszerte népszerű lett, és számos receptben felhasználják, köztük a mi fahéjas-nutellás süteményünkben is.

Egy érdekesség, hogy a fahéj eredetileg a trópusi Ázsiából származik, de a középkor óta használják a nyugati konyhában. Az őrölt fahéjat leggyakrabban édességekben használjuk, de számos hús- és zöldségételben is megtalálható.

A fahéjas-nutellás sütemény tehát nemcsak finom, de a világ különböző részeiről származó hozzávalókat is ötvöz. Ez teszi ezt a süteményt igazán különlegessé.

(össznézettség: 714, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating