Far breton Far breton

Far Breton

Pite Sütemény

Far Breton – Bretagne hagyományos aszalt szilvás süteménye

Far Breton recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 220 perc.

Készítsen el egy ízletes és hagyományos francia desszertet, a Far Breton-t, ami az északnyugati Bretagne régió jellegzetes süteménye. Az aszalt szilvák, rum és a sűrű, puding szerű tészta tökéletes harmóniája garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Különleges alkalmakra vagy csak egy kellemes hétvégi desszertre is ideális választás. Kövesse az alábbi lépéseket az elkészítéshez.

Far breton

Far Breton

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Far Breton.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 2 hours 30 perc
Sütés/főzés 1 óra 10 perc
Teljes idő 3 hours 40 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 400 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Melegítse fel az 1 liter vizet, és tegyen bele teafiltereket áztatni.
  • Adja hozzá a rumot és tegye bele a magozott aszalt szilvákat és áztassa őket 2 órán át.
  • Üsse a tojásokat egy tálba, majd keverje össze cukorral és egy csipet sóval. Alaposan verje fel majd adja hozzá a lisztet és keverje erőteljesen, hogy ne legyen csomós.
  • Adja hozzá az olvasztott vajat és a hideg tejet.
  • Keverje jól össze egy habverővel.
  • Végül adja hozzá a rumot.
  • Szűrje le az aszalt szilvákat.
  • Vajazza ki a sütőtálat. Így könnyebb lesz a süteményt kivenni a formából, és a végeredmény is nagyszerű lesz. Helyezze az aszalt szilvákat a tál aljára.
  • Öntse rá a keveréket.
  • Sütse 200°C-on (6-os gázfokozat) 10 percig…
  • majd csökkentse 170°C-ra (3-as gázfokozat) és sütse további egy órán át.
  • Ezt a desszertet melegen vagy hidegen is tálalhatja.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Far Breton-hoz!

Tápérték

Kalória: 400kcalSzénhidrát: 62gFehérje: 11gZsír: 13gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 142mgNátrium: 206mgKálium: 462mgÉlelmi rost: 3gCukor: 38gVitamin A: 762IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 145mgVas: 2mg
Keyword pite
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Far Breton hagyományosan Bretagne-ból, Franciaország északnyugati régiójából származik, amely ismert gazdag kulturális örökségéről és ízletes gasztronómiájáról. A „far” szó jelentése „torta” a bretón nyelven, és több változata is létezik a régióban. A legnépszerűbb változat az aszalt szilvás, amely rummal van ízesítve, és annyira népszerű, hogy gyakran csak „a far”-nak hívják.

Tálalás:

A Far Breton-t melegen vagy hidegen is tálalhatja, de hagyományosan hidegen szolgálják fel, porcukorral megszórva. Tálalhatja teával vagy kávéval délutáni desszertként, vagy akár egy édes borral, mint egy könnyű vacsora lezárása.

Alternatív hozzávalók:

A Far Breton elkészítése során kísérletezhet más hozzávalókkal is. Ha nem szereti a szilvát, helyettesítheti más aszalt gyümölcsökkel, mint például mazsola, datolya vagy sárgabarack. A rum helyett használhat más alkoholt is, mint például calvados vagy brandy, amelyek mind más ízt adnak a süteménynek. Ha pedig szeretné alkoholmentesen elkészíteni, a rumot egyszerűen hagyja ki, vagy helyettesítse alkoholmentes rum aromával.

Egészségügyi előnyök:

A Far Breton, mint a legtöbb sütemény, nem jellemzően egészséges étel, de tartalmaz néhány egészségre előnyös összetevőt. Az aszalt szilvák jó rostforrást jelentenek, ami segít az emésztésben, valamint tartalmaznak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a K-vitamint és a káliumot. A tojások pedig fehérjében és B-vitaminokban gazdagok. Azonban mint minden süteménynél, itt is ajánlott mértékkel fogyasztani, tekintettel a magas cukor- és zsírtartalomra.

Variációk:

A Far Breton variálható többféle módon. A hozzáadott gyümölcsök és alkohol változtatásával különböző ízkompozíciókat hozhat létre. Például használhat sárgabarackot és brandyt egy kevésbé hagyományos, de ízletes verzióhoz. A sütemény tésztájába tehet némi reszelt citrom- vagy narancshéjat a tésztába, hogy extra ízt adjon neki.

Érdekességek:

A Far Breton-t hagyományosan aszalt szilvával készítik, melynek magját a süteményben hagyják, ezért gyakran „far aux pruneaux” néven is ismert. Az aszalt szilva és rum használata a Bretagne hajózásának történelmére utal, ahol a szilvákat és a rumot hosszú hajóutakra vittek, mivel mindkettő jól tartható volt. A Far Breton hagyományosan egy nagy, mély kerámia edényben sül, amely lehetővé teszi a tésztának, hogy sűrű, puding szerű állagot vegyen fel.

(össznézettség: 238, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése