Hagyományos farsangi fánk egy tálon, porcukorral megszórva. Az aranybarna, kelt tésztás fánkok lyukas közepűek és pihe-puhák, tökéletesek egy édes desszertként. Farsangi fánk

Farsangi fánk

Fánk Tészták

Farsangi fánk – Az ünnepi édesség, ami a karnevál sztárja

Farsangi fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A Farsang minden évben nagy izgalommal várjuk, hiszen ez az ünnep a vidámságról és az örömről szól. A karneváli hangulatot azonban nem csak a jelmezek és a zenék adják, hanem a finom ételek és sütemények is. Az egyik legnépszerűbb és legismertebb farsangi édesség a farsangi fánk, amit szinte mindenhol lehet kapni az ünnepek idején.

Hagyományos farsangi fánk egy tálon, porcukorral megszórva. Az aranybarna, kelt tésztás fánkok lyukas közepűek és pihe-puhák, tökéletesek egy édes desszertként.

Farsangi fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Farsangi fánk.
4 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 5 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 25 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 668 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy kis tálba öntjük a langyos tejet (kb. 37°C-os legyen, ne túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt), majd hozzáadjuk a porcukrot és az elmorzsolt élesztőt. Óvatosan elkeverjük, és meleg helyre tesszük kb. 10 percre, amíg az élesztő felfut, vagyis habos, buborékos lesz a teteje.
  • Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hogy levegősebb legyen a tészta. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, majd belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint. Ezután a tojássárgákat is beleütjük, és hozzáadjuk az előzőleg felfuttatott élesztős tejet. Az egészet alaposan összekeverjük, majd kézzel vagy dagasztógéppel sima, rugalmas tésztává dolgozzuk. A dagasztás körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Akkor jó a tészta, ha homogén, selymes tapintású, és elválik az edény falától.
  • A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen legalább 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Ha hűvösebb a konyhánk, a kelesztési idő hosszabb is lehet.
  • Amikor a tészta szépen megkelt, enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és finoman átgyúrjuk, hogy eltávolítsuk belőle a felesleges légbuborékokat. Ezután kb. 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, és egy pogácsaszaggatóval vagy egy szélesebb pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. A hagyományos fánkok közepére egy kisebb kiszúróval (vagy akár egy kupakkal, itatószállal) lyukat vágunk.
  • A kiszaggatott fánkokat egy lisztezett tálcára vagy deszkára helyezzük, majd letakarjuk egy konyharuhával. Újabb 10-15 percig hagyjuk kelni, hogy még lazábbak és levegősebbek legyenek sütés közben.
  • Egy nagyobb edényben vagy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Az olaj hőmérséklete kb. 170-180°C legyen – ha túl forró, a fánkok kívül hamar megéghetnek, de belül nyersek maradhatnak; ha túl hideg, akkor pedig túl sok olajat szívnak magukba.
  • A megkelt fánkokat óvatosan az olajba helyezzük, és először fedő alatt sütjük az egyik oldalukat kb. 1-2 percig. Ezután megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább, míg mindkét oldaluk szép aranybarnára sül.
  • Amikor a fánkok elkészültek, egy szűrőkanállal kivesszük őket az olajból, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  • A még meleg fánkokat porcukorral megszórjuk, és ízlés szerint lekvárral, csokoládékrémmel vagy vaníliás cukros tejföllel kínáljuk.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Farsangi fánk-hoz!

Kalória

Kalória: 668kcalSzénhidrát: 112gFehérje: 20gZsír: 15gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 163mgNátrium: 358mgKálium: 390mgRost: 5gCukor: 14gA-vitamin: 1100IUKalcium: 100mgVas: 7.4mg
Keyword Édes fánk, egyszerű fánk recept, Fánk élesztővel, Fánk formázása, Fánk kelesztése, fánk sütése, Fánk szaggatása, Farsangi fánk, Farsangi fánk recept, Hagyományos fánk, Hagyományos magyar édesség, Házias sütemény, Húshagyókeddi fánk, Kelt tészta készítése, Kelt tésztás fánk, Klasszikus fánk recept, Konyhai tippek fánkhoz, Legjobb fánk recept, Lekváros fánk, Magyar fánk, Olajban sült fánk, Porcukros fánk, Puha fánk recept, Szalagos fánk
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Farsangi fánk recepthez:

Mi az a farsangi fánk?

A farsangi fánk egy hagyományos magyar édesség, amelyet farsang idején készítenek. Kelt tésztából sütik bő olajban, majd porcukorral meghintve tálalják. Jellegzetessége a puha szerkezet és a közepén lévő szalagos perem, amely a megfelelő kelesztés eredménye. Hagyományosan lekvárral vagy csokoládéval fogyasztják, és a farsangi mulatságok elmaradhatatlan része.

Miért nem lett szalagos a fánkom?

A szalagos fánk titka a megfelelő kelesztés és sütési hőmérséklet. Ha a tészta nem kelt meg eléggé, vagy az olaj túl forró volt, akkor a fánk nem tud egyenletesen sülni, és elmaradhat a jellegzetes világos gyűrű a közepén. Fontos, hogy a fánkokat meleg helyen, letakarva, legalább 1 órán át kelesszük, és a sütésnél az olaj hőmérséklete 170-180°C között legyen.

Mivel helyettesíthetem az élesztőt?

Ha nincs kéznél friss vagy száraz élesztő, helyettesítheted sütőporral, de az állag kissé eltérhet az eredetitől. Egy másik lehetőség a kovász használata, ami természetes kelesztő hatású, de hosszabb időt igényel. Ha sütőport használsz, kb. 1 csomag sütőport adj hozzá, és csökkentsd a folyadék mennyiségét.

Lehet-e a fánkot sütőben sütni?

Igen, bár a hagyományos olajban sült fánk ízében és állagában más, mint a sütőben készült változat. Ha egészségesebb megoldást keresel, 180°C-ra előmelegített sütőben süsd a fánkokat kb. 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek. A sütőben sült fánkok kevésbé lesznek zsírosak, de a tésztájuk kissé szárazabb lehet.

Miért esik össze a fánk sütés után?

Ha a fánk sütés után összeesik, az azt jelzi, hogy a tészta túl sok levegőt tartalmazott, vagy túl hosszú ideig kelt. Amikor a fánk túlkelt, a benne lévő légbuborékok túl nagyokká válnak, és sütés után a szerkezete nem képes megtartani a formáját, ezért összeesik.

Történet:

A farsangi fánk egy klasszikus magyar édesség, amelyet hagyományosan farsang idején készítenek. A szalagos fánk története több száz évre nyúlik vissza, és a kelt tésztás sütemények egyik legismertebb változata. A tökéletes fánk sütése türelmet és odafigyelést igényel, de a végeredmény egy könnyű, levegős és porcukros finomság, amelyet gyakran lekvárral vagy csokoládékrémmel tálalnak.

Tálalás:

A frissen sült farsangi fánk legjobb melegen, porcukorral meghintve. Hagyományosan házi lekvárral kínálják, de remekül illik hozzá a vaníliakrém, a tejszínhab vagy akár egy csokoládés öntet is. A fánkok tálalása egy szépen megterített asztalon, egy csésze kávé vagy forró tea mellett a legélvezetesebb.

Ital ajánló Farsangi fánk mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaó – A meleg kakaó krémes és édes íze tökéletesen kiegészíti a porcukros fánkot.
  2. Gyümölcsturmix – Egy banános-epres turmix vagy almás smoothie frissítő és egészséges kísérő lehet.
  3. Almalé fahéjjal – A fahéjas almalé enyhén fűszeres íze harmonizál a farsangi édességekkel.

Felnőtteknek:

  1. Forralt bor – A fűszeres vörösbor kellemesen melegít, és jól illik a kelt tésztás édességekhez.
  2. Espresso vagy cappuccino – A frissen főzött kávé vagy egy habos cappuccino tökéletes ellensúlyozza a fánk édességét.
  3. Baileys-es forró csokoládé – A krémes likőr és a forró csoki kombinációja kényeztető ital lehet a fánk mellé.

Alternatív hozzávalók:

A klasszikus szalagos fánk recept könnyen variálható. A búzaliszt helyett használhatunk tönkölylisztet vagy gluténmentes lisztkeveréket. A margarin helyett vajjal készítve gazdagabb ízt kapunk. A cukormentes fánk kedvelőinek érdemes eritrittel vagy mézzel édesíteni a tésztát. Az ízesítéshez egy kevés reszelt citromhéj vagy vaníliás cukor is hozzáadható, hogy még illatosabb legyen a végeredmény.

Egészségügyi előnyök:

Bár a farsangi fánk egy édes desszert, néhány változtatással egészségesebbé tehető. A teljes kiőrlésű liszt használata növeli a rosttartalmat, ami segíthet az emésztés támogatásában. A cukormentes fánk eritrittel vagy mézzel édesítve csökkentheti a vércukorszint ingadozását. A sütőben sült fánk kevesebb zsírt tartalmaz, mint az olajban sült változat, így könnyebb megemészteni és kalóriaszegényebb.

Variációk:

A hagyományos szalagos fánk mellett számos kreatív változat létezik. A töltött fánk belsejébe baracklekvár, vaníliakrém vagy csokoládékrém kerülhet. A gluténmentes fánk rizsliszttel vagy más gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető. A vegán fánk tojás és tej nélkül is elkészíthető növényi tejjel és lenmagtojással. A fahéjas fánk egy extra ízesítést ad, míg a csokoládés fánk kakaópor hozzáadásával készül.

Érdekességek:

A fánk eredete egészen az ókorig visszavezethető, amikor már az egyiptomiak és a rómaiak is készítettek élesztős tésztából sült édességeket. A magyar farsangi fánk a bécsi udvarból terjedt el, és a hagyományos receptek generációkon át öröklődtek. A szalagos fánk titka a megfelelő kelesztési idő és a megfelelő olajhőmérséklet, amely biztosítja a fánk közepén futó világos szalagot. Számos országban különböző fánkvariációk léteznek, például az amerikai fánk (donut), a francia beignet vagy a spanyol churros.

(össznézettség: 442, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése