Fatörzskifl Fatörzskifl

Fatörzs kifli

Kelt tészta Tészták

Főtörzs kifli – Finomabb, mint a bolti verzió

Fatörzs kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 58 perc.

Ha szereted a péksüteményeket, és kipróbálnál valami igazán különlegeset, akkor ez a házi fatörzs kifli tökéletes választás lesz számodra! Puha, foszlós tészta, amelynek egyik fele fahéjas, a másik kakaós – ráadásul házilag elkészítve sokkal finomabb, mint a bolti változat. Az elkészítése egyszerű, csak egy kis türelemre van szükség a kelesztéshez, de a végeredmény megéri a várakozást. A receptet követve nagyobb adagokat is készíthetsz, így ideális egy családi reggelihez vagy uzsonnához.

Fatörzskifl

Fatörzs kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fatörzs kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 18 perc
Teljes idő 58 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 640 kcal

Hozzávalók
  

Felfuttatáshoz:

Tésztához:

Elkészítés
 

  • A langyos tejben (100 ml) keverd el az 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele a friss élesztőt (vagy szórd bele az instant élesztőt). Add hozzá a 80 g lisztet, és alaposan keverd össze. Hagyd pihenni meleg helyen 10-15 percig, amíg szépen felhabosodik.
  • Egy nagy tálban keverd össze az 1 kg lisztet, 200 g cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, és az 1 evőkanál őrölt fahéjat. Add hozzá a 2 tojást, a 150 g olvasztott vajat (vagy margarint) és a felfuttatott élesztőt. Fokozatosan adagold hozzá a 400 ml langyos tejet, és dolgozd össze sima, ruganyos tésztává. Ha túl lágy lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet.
  • A tésztát oszd két egyenlő részre. Az egyik feléhez gyúrj bele 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport. Alaposan dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszoljon a kakaó.
  • Mindkét tésztadarabot letakarva, meleg helyen hagyd pihenni kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
  • A megkelt tésztából mindkét színből egyforma méretű kis golyókat formálj. Tegyél egy fehér és egy kakaós golyót egymásra, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki őket együtt ovális formára. Ezután tekerd fel, mintha kiflit készítenél. A tetejét vágd be néhány helyen egy éles késsel.
  • A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd, ügyelve arra, hogy ne rakd őket túl közel egymáshoz, mert még tovább nőnek. Kend le a tetejüket felvert tojással, és hagyd őket még 20 percig kelni.
  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd a kifliket 16-18 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha kisebb vagy nagyobb kifliket készítesz, a sütési idő eltérhet, ezért érdemes figyelni őket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fatörzs kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 640kcalSzénhidrát: 109gFehérje: 15gZsír: 16gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 39mgNátrium: 177mgKálium: 252mgÉlelmi rost: 4gCukor: 24gVitamin A: 667IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 97mgVas: 5mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Fatörzs kifli recepthez:

Mi az a fatörzs kifli?

A fatörzs kifli egy kétféle ízű, édes péksütemény, amely egy kakaós és egy fahéjas tésztarétegből áll. Nevét a különleges formázásáról kapta, ahol a kétféle tésztát egymásra rakják, kinyújtják, majd feltekerik, így a kész kiflik szeletelve egy fatörzs mintázatára emlékeztetnek. Ez a sütemény puha és foszlós, íze egyszerre gazdag és aromás, kiválóan alkalmas reggelihez, uzsonnára vagy akár ünnepi alkalmakra.

Miért nem fut fel az élesztő?

Az élesztő akkor nem fut fel, ha a tej túl forró vagy túl hideg. A tejnek langyosnak kell lennie (kb. 35-40°C), hogy az élesztő aktiválódjon. Ha friss élesztőt használsz, győződj meg arról, hogy nem járt le a szavatossági ideje.

Meddig kell keleszteni a tésztát?

A tésztát meleg helyen, letakarva kb. 1 órán át kell keleszteni, amíg duplájára nő. A kiflik formázása után további 20 percig kell pihentetni őket sütés előtt.

Mit tegyek, ha túl ragacsos a tészta?

Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá fokozatosan még egy kevés lisztet. Fontos, hogy ne túl sokat egyszerre, mert akkor a tészta keménnyé válhat.

Használhatok teljes kiőrlésű lisztet?

Igen, a sima liszt egy részét lecserélheted teljes kiőrlésű lisztre. Javasolt, hogy a teljes mennyiség kb. 30-50%-át cseréld csak le, mert a teljes kiőrlésű liszt nehezebb, és a tészta nem kel meg olyan könnyen.

Hogyan tároljam a fatörzs kiflit, hogy friss maradjon?

A frissen sült kifliket hagyd teljesen kihűlni, majd zárd le őket légmentesen egy dobozban vagy zacskóban. Szobahőmérsékleten 1-2 napig frissen maradnak, de hűtőben tárolva akár 4-5 napig is elállnak.

Fagyasztható-e a fatörzs kifli?

Igen, a fatörzs kifli fagyasztható. Teljesen hűtsd ki őket, majd helyezd zárható fagyasztózacskóba vagy dobozba. Fagyasztva akár 1 hónapig is elállnak. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten engedd fel, majd melegítsd át egy kicsit sütőben vagy mikrohullámú sütőben.

Hogyan lehet változatosabbá tenni a receptet?

A kakaós rész helyett használhatsz darált diót, mákot vagy mogyorókrémet. A fahéjat lecserélheted kardamomra, szerecsendióra vagy gyömbérre, hogy új ízeket adj hozzá.

Mennyire legyen vastag, amikor kinyújtom a tésztát?

A két réteg tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki. Ez biztosítja, hogy a kifli jól átsüljön, de ne legyen túl vastag.

Történet:

A fatörzs kifli egy olyan különleges péksütemény, amely a hagyományos magyar péksütemények ízeit idézi meg. A régi időkben a nagymamák gyakran készítettek hasonló kalácsokat és kifliket ünnepekre vagy családi összejövetelekre. A kakaós és fahéjas ízek kombinációja különösen kedvelt volt, hiszen egyszerre édes és fűszeres, így mindenki kedvére való lehetett. Ez a recept modernizált változata ennek a klasszikus süteménynek, amelyet ma már egyszerűen elkészíthetünk otthon is. A kétféle tészta összetekerése és formázása egy kis kreativitást igényel, de a végeredmény látványos és ízletes.

Tálalás:

A fatörzs kifliket hagyd kissé kihűlni sütés után, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálald. Kiválóak reggelihez, uzsonnára vagy egy finom kávé mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, megszórhatod a tetejüket porcukorral vagy vaníliás cukorral tálalás előtt. Egy pohár hideg tej vagy egy csésze forró kakaó remek kísérője lehet ezeknek a kifliknek.

Ital ajánló a Fatörzs kifli mellé:

Gyerekeknek:

  • Kakaó: A fatörzs kifli édes, fahéjas és kakaós ízeihez kiválóan illik egy csésze forró, habos kakaó. A meleg ital tökéletes kísérője lehet a frissen sült kifliknek, és a gyerekek kedvence is.
  • Vaníliás tej: Egy másik egyszerű, de nagyszerű ital a gyerekek számára a langyos vaníliás tej. Csak egy kis vaníliás cukrot vagy vaníliaaromát keverj a tejbe, és máris kész a finom, lágy ital.
  • Gyümölcsturmix: A gyümölcsös, friss ízek remekül kiegészítik a péksüteményt. Készíts például banánból és eperből turmixot, amit egy kis joghurttal és mézzel tehetsz még finomabbá.

Felnőtteknek:

  • Cappuccino vagy latte: A kiflik enyhén édes ízvilága tökéletesen passzol egy csésze krémes cappuccinohoz vagy latte-hoz. A kávé enyhén kesernyés íze jól ellensúlyozza a sütemény édességét.
  • Forró tea: Egy fekete tea vagy egy chai tea kiválóan illik a fahéjas ízekhez, míg egy gyümölcstea (például hibiszkuszos vagy erdei gyümölcsös) kellemesen frissítő lehet a kiflik mellé.
  • Forralt bor (alkoholos verzió): A hűvösebb napokon egy pohár forralt bor tökéletes választás lehet a fatörzskifli mellé. A borban található fahéj és szegfűszeg ízei még jobban kiemelik a sütemény ízeit, így igazi ünnepi hangulatot teremt.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha egy kicsit más ízvilágra vágysz, a fahéjat lecserélheted őrölt kardamomra vagy szerecsendióra, így különlegesebb, fűszeresebb kifliket kapsz.
  • A kakaó helyett próbálkozhatsz darált mákkal vagy őrölt dióval is a tészta egyik felében.
  • Ha szeretnéd egészségesebbé tenni a receptet, a sima fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet, de ebben az esetben lehet, hogy kicsit több folyadékra lesz szükség.
  • Az édesítéshez a cukor helyett használhatsz nyírfacukrot vagy eritritet, hogy csökkentsd a kalóriatartalmat.

Egészségügyi előnyök:

A házi készítésű fatörzs kifli sokkal egészségesebb lehet, mint a bolti verzió, mivel pontosan tudod, milyen alapanyagokból készül. Mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készítve természetesebb és frissebb. Az otthoni sütés lehetővé teszi a cukor mennyiségének csökkentését, vagy akár egészségesebb alternatívák, például nyírfacukor vagy eritrit használatát. A teljes kiőrlésű liszt hozzáadása pedig magasabb rosttartalmúvá teheti a kiflit, ami hozzájárul az emésztés javításához. Az élesztős tészta B-vitaminokban gazdag, míg a vajban található zsír fontos az energiatermeléshez. Persze mértékkel fogyasztva ez a finomság tökéletes része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.

Variációk:

A fatörzs kifli rendkívül sokoldalú sütemény, könnyen variálható különböző ízekkel és töltelékekkel. Íme néhány ötlet:

  • Töltött változat: A kifliket megtöltheted diókrémmel, mogyorókrémmel vagy akár lekvárral. A tésztát nyújtás után kend meg a választott töltelékkel, majd tekerd fel.
  • Gyümölcsös variáció: Keverhetsz apróra vágott aszalt gyümölcsöket a tésztába, például aszalt sárgabarackot, mazsolát vagy áfonyát, hogy még gazdagabb ízvilágot érj el.
  • Csokoládés verzió: Az édes tészta egyik felébe keverj csokoládé darabkákat vagy csokilencsét, így sütés közben a csokoládé finoman megolvad, és különleges élményt nyújt.
  • Mogyorós-vajas változat: A kakaós részbe keverhetsz egy kevés mogyoróvajat vagy földimogyoró darabokat, hogy még ropogósabb és gazdagabb legyen a kifli.

Érdekességek:

  • A fatörzs kifli nevét onnan kapta, hogy a kétféle tészta egymásra tekerése miatt a sütemény egy fatörzsre emlékeztet. Ez a forma egyszerre dekoratív és egyedi.
  • A magyar péksütemények közül sokat befolyásoltak a környező országok sütési hagyományai, és bár a kifli eredetileg osztrák találmány, a magyar változatok gyakran édesebbek és gazdagabbak.
  • Az élesztős kelt tészta Magyarországon régóta kedvelt alapanyag, és számos tradicionális sütemény készül belőle, mint például a kalács, a bejgli vagy a farsangi fánk. A kelt tészták készítése meglehetősen időigényes, de a végeredmény mindig megéri.
(össznézettség: 65, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése