Fecskefészek

Fecskefészek

Húsételek Sertés

Fecskefészek étel: Egy ízletes kaland a konyhában

Fecskefészek recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Fecskefészek egy különleges és izgalmas fogás, amely egyedülálló ízvilággal és látványossággal ejti rabul a kóstolók szívét.

Fecskefészek

Fecskefészek

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fecskefészek.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 651 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • olaj

Elkészítés
 

  • A húsból 4 egyforma nagyságú zsebes szeletet vágok, hogy tölteni tudjam. Mindegyik második szeletnél vágom végig.
  • A medvehagymát megmosom, leszárazom és utána kb: fél cm- s csíkokra vágom fel.
  • Egy serpenyőben olajat melegítek és a medvehagymát belerakom és állandóan kevergetve kicsit megpirítom.Ez kb: 1-1.5 perc.
  • Közben kissé sózom és borsozom.
  • Míg ezeket csinálom a tojás megfő.
  • A szeleteket megtöltöm: a medvehagymát elosztom 4 felé és a húsokba rakom, arra teszem rá a félbe vágott főtt tojásokat is.
  • Ha kell a húst megtűzöm.
  • Ezután szokásos módon bepanírozom és forró olajban kisütöm.
  • Félbe vágva tetszőleges körettel lehet tálalni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fecskefészek-hez!

Nutrition

Kalória: 651kcalSzénhidrát: 20gFehérje: 54gZsír: 38gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gTrans Fat: 1gKoleszterin: 290mgNátrium: 543mgKálium: 857mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 242IUKalcium: 63mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fecskefészek neve a forma miatt adódik, mert a becsomagolt tojás a húsba, mint a tojás a fecskefészekbe, azért hívják így. Ez a magyaros étel a szegényebb vidéki konyhákban alakult ki, ahol a kreativitásnak nagy szerepe volt a kevésbé minőségi alapanyagok felhasználásában. A húst klopfolták, hogy könnyebben emészthető legyen, a tojás pedig plusz fehérje forrásként szolgált. Ma már sokan készítenek variációkat erre a receptre, különböző töltelékekkel.

Tálalás:

Tálaláskor a friss zöldségek és a fehér kenyér mellett adhatunk hozzá valamilyen könnyű köretet is, mint például burgonyapürét vagy rizst. Sőt, akár egy ízletes savanyúság is remekül kiegészítheti.

Alternatív hozzávalók:

Az eredeti recept tovább variálható is. Ha valaki nem szereti a medvehagymát, akkor helyettesítheti petrezselyemmel vagy más friss fűszernövénnyel.

A tojás helyett sajttal is lehet próbálkozni. Ebben az esetben a szeletelt sajtot helyezzük a hús közepére, a hús feltekerése után pedig járjunk el ugyanúgy, mint a tojásos verzió esetén.

Ha a vegetáriánus vendégeinket is szeretnénk kiszolgálni, akkor a húst helyettesíthetjük padlizsánnal vagy cukkinivel. Ezeket a zöldségeket szeleteljük vékonyra, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük rájuk a medvehagymát és a tojást (vagy sajtot), majd tekerjük fel őket. A továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint a húsos verzió esetén.

Egészségügyi előnyök:

A fecskefészek hús alapú étel, így nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, ami fontos az izomépítéshez és az immunrendszer működéséhez. A benne lévő tojás további fehérjét és számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például B-vitaminokat és szelént.

A medvehagyma szintén rendkívül egészséges hozzávaló, mivel antibakteriális hatással rendelkezik, és jó forrása az A és C vitaminoknak. Emellett a magas rosttartalmú zöldségek, mint például a zöldsaláta és a paradicsom, amikkel a fecskefészket tálaljuk, segítenek az emésztésben.

Variációk:

A fecskefészek számos variációban elkészíthető. Helyettesítheti a húst marhahússal vagy csirkemellel, vagy akár halszeletekkel is. A medvehagymát cserélheti más fűszernövényekre, mint például a bazsalikom vagy a petrezselyem. A tojást kicserélheti kemény sajtra, ami olvad és krémes lesz a sütés során.

Érdekességek:

A fecskefészek eredetileg a szegényebb vidéki konyhában alakult ki, ahol a kreativitásnak nagy szerepe volt a kevésbé minőségi alapanyagok felhasználásában. Az ételek formájának és nevének kreatív kialakítása segített érdekessé tenni az egyszerűbb ételeket. A fecskefészek név valószínűleg az étel formájából adódik, a becsomagolt tojás a húsba emlékeztet a fészekben lévő tojásokra.

(össznézettség: 284, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating