Egy szelet Felhő szelet látható a képen. A desszert három rétegből áll: alsó rétegként egy puha tésztalap, középen egy vastag, vaníliás krémréteg, felül pedig egy habos tejszínréteg, amelyet egy vékony tésztalap fed, és porcukorral van megszórva. Felhő szelet

Felhő szelet

Krémes Sütemény

Felhő szelet – Könnyed édesség minden alkalomra

Felhő szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A Felhő szelet egy mennyei, könnyed édesség, amely tökéletes választás lehet akár ebéd utáni desszertnek, akár vacsorára egy különleges lezárásként. Ez a magyar sütemény nemcsak látványra impozáns, de ízvilágában is magával ragadó: a puha tészta, a lágy vaníliás krém és a könnyű tejszínhab harmóniája igazán felejthetetlenné teszi. Egyszerű elkészítése ellenére az eredmény egy lenyűgöző desszert, amely garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését.

Egy szelet Felhő szelet látható a képen. A desszert három rétegből áll: alsó rétegként egy puha tésztalap, középen egy vastag, vaníliás krémréteg, felül pedig egy habos tejszínréteg, amelyet egy vékony tésztalap fed, és porcukorral van megszórva.

Felhő szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Felhő szelet.
4.75 Értékelés 4 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 1 hour
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 596 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán két lapot sütünk belőle. (A tepsi mérete: 36 x 25 cm)
  • Rövid ideig, kb. 3-4 percig, és kb. 200°C fokon sütjük. A felső lapot előre felkockázzuk.
  • A krémhez, először a lisztet a pudingporral összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és apránként öntjük hozzá a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Ezután tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  • Amig hűl a krémünk, a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha kihűlt a pudingos krémünk, összekeverjük a cukros margarinnal.
  • Az előre lehűtött Hulala tejszínt kemény habbá verjük.
  • Ha ezekkel elkészültünk, az alsó tésztalapot kicsi rummal meglocsoljuk (ez el is maradhat), majd rákenjük a sárga krémet, erre a kemény Hulala habot. (A krémeket szépen, formásan simítsuk el.) Az előre felkockázott tésztalapokat rátesszük a tetejére és porcukorral meghintjük.
  • Hűtőben legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Felhő szelet-hez!

Kalória

Kalória: 596kcalSzénhidrát: 60gFehérje: 8gZsír: 37gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTranszzsír: 0.002gKoleszterin: 136mgNátrium: 442mgKálium: 217mgRost: 1gCukor: 41gA-vitamin: 1599IUC-vitamin: 0.3mgKalcium: 151mgVas: 1mg
Keyword desszert, Felhő szelet, Hulala tejszín, Hűtött tejszín, krém, Liszt, Magyar konyha, Margarin, méz, Porcukor, Pudingpor, Sütés, Szódabikarbóna, tészta, Tojássárgája, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a A Felhő szelet recepthez:

Mi az a Felhő szelet?

A Felhő szelet egy magyar desszert, amely könnyű, habos és krémes rétegei miatt kapta a nevét. Ez a sütemény puha, vékony tésztalapokból áll, amelyek közé lágy vaníliás krém és tejszínhab kerül. A felső réteg tésztáját gyakran kockákra vágják, majd a tetejét porcukorral szórják meg. A Felhő szeletet általában hűtőben pihentetik, hogy az ízek és a textúrák tökéletesen összeérjenek. Könnyedsége és egyszerűsége miatt sok magyar család egyik kedvenc süteménye, gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy hétvégi desszertként.

Mennyi ideig kell hűteni a Felhő szeletet?

A legjobb eredmény érdekében a Felhő szeletet legalább egy éjszakán át hűtőben kell pihentetni, hogy a krémek és a tészta ízei összeérjenek, és a sütemény megfelelően megszilárduljon.

Hulala tejszín helyett használhatok másfajta tejszínt?

Igen, használhatsz habtejszínt is, de fontos, hogy jól lehűtött legyen, és stabil habbá tudd verni. A Hulala azért népszerű, mert tartósabb, de a friss tejszín is kiváló.

Hogyan tároljam a Felhő szeletet, és meddig marad friss?

A Felhő szeletet hűtőben kell tárolni, légmentesen lefedve, hogy ne száradjon ki. Így akár 3-4 napig is friss marad.

Lehetséges a tésztát előre elkészíteni?

Igen, a tésztalapokat akár egy nappal előre megsütheted, majd hűvös helyen tárolhatod őket, amíg össze nem állítod a süteményt.

Gluténmentesen is elkészíthető a Felhő szelet?

Igen, a tészta elkészíthető gluténmentes liszttel is. A többi hozzávaló (tej, tejszín, tojás stb.) természetesen gluténmentes.

Mivel lehet helyettesíteni a rumot a receptben?

Ha nem szeretnél alkoholt használni, rumaromával vagy narancslével helyettesítheted a rumot, így gyerekek számára is biztonságosan fogyasztható lesz.

Miért kell a felső tésztalapot előre felkockázni?

A felső tésztalap keményebb és törékenyebb lehet a hűtés után, ezért előre felkockázva könnyebben vágható és esztétikusabb lesz a sütemény tálaláskor.

Történet:

A Felhő szelet egy igazi klasszikus a magyar édességek világában. Nevét a könnyű, habos állagáról kapta, ami valóban olyan, mintha egy darabka felhőbe harapnánk. Bár nem tartozik a legrégebbi sütemények közé, mégis sok magyar család kedvence lett az évek során. Gyakran készítik ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre, de a hétköznapokat is megédesíti. A sütemény egyszerűsége és gazdag ízvilága a titka annak, hogy generációról generációra öröklődik.

Tálalás:

A Felhő szeletet legjobb hidegen, egy éjszakai pihenést követően tálalni, hogy az ízek és a textúrák tökéletesen összeérjenek. Szépen felkockázva tálaljuk, porcukorral meghintve a tetejét, hogy esztétikailag is vonzó legyen. Különösen jól mutat ünnepi asztalon, de hétköznapi desszertként is elegáns választás. Mellé kínálhatunk egy csésze friss kávét vagy teát, hogy még jobban érvényesüljön a sütemény könnyed édessége.

Ital ajánló a Felhő szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Vaníliás tej – Lágyan édes ital, amely jól harmonizál a sütemény krémes ízeivel.
  2. Gyümölcslé (alma, narancs) – Frissítő, természetes gyümölcsíz, ami jól kiegyensúlyozza a sütemény édességét.
  3. Házi limonádé – Citromos, enyhén savanykás íz, ami felüdítő és könnyű ital gyerekeknek.

Felnőtteknek:

  1. Espresso vagy cappuccino – A kávé kesernyés íze kiválóan ellensúlyozza a sütemény édességét.
  2. Félszáraz fehérbor – Egy könnyed bor, például egy Olaszrizling, remekül illik a krémes desszerthez.
  3. Édes pezsgő – A buborékok frissessége és az édes íz szépen kiegészíti a Felhő szeletet egy ünnepi alkalomra.

Alternatív hozzávalók

Ha egy kicsit variálnád a receptet, néhány alapanyag helyettesíthető vagy kiegészíthető:

  • Hulala tejszín helyett használhatunk habtejszínt is, bár a Hulala azért népszerű, mert tartósabb habot ad.
  • Vaníliás pudingpor helyett kipróbálhatunk más ízeket, például csokoládét vagy karamellt, ha egy kis csavart szeretnénk a hagyományos ízekhez.
  • Margarin helyett vajat is használhatunk a krémhez, ami gazdagabb ízt adhat a desszertnek.
  • Rum helyett, ha gyerekek is fogyasztják a süteményt, rumaroma vagy narancslé is kiváló lehet a tészta locsolásához.
  • Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, a tésztalapok közé rétegezhetsz egy kis friss gyümölcsöt, például málnát vagy epret.

Ezek az apró változtatások új színt vihetnek a klasszikus Felhő szeletbe anélkül, hogy elveszítené hagyományos báját.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Felhő szelet elsősorban egy desszert, néhány hozzávalójának egészségügyi előnyei is lehetnek:

  • Tej: A krém alapja tejből készül, amely jó kalcium- és D-vitamin forrás, hozzájárulva az erős csontokhoz és fogakhoz.
  • Tojássárgája: A tojássárgája gazdag fehérjében és egészséges zsírokban, emellett tartalmaz B-vitaminokat, például folsavat, ami fontos a sejtek regenerációjához.
  • Méz: A méz természetes édesítőszerként szolgál, és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezet védelmében.

Habár a sütemény cukortartalma magas, amit mértékkel érdemes fogyasztani, időnként egy-egy adag Felhő szelet élvezetes módja lehet a nap megédesítésének.

Variációk:

A Felhő szelet sokféle változatban készíthető, a következő módosításokkal személyre szabhatod a receptet:

  1. Csokoládés változat: A vaníliás krémet helyettesítheted csokoládékrémmel, vagy kakaópor hozzáadásával csokoládés tésztalapot is süthetsz.
  2. Gyümölcsös variációk: Rétegezhetsz friss gyümölcsöket, mint málna, eper vagy áfonya a krém és a tejszín közé, hogy frissítő ízt adjon a süteménynek.
  3. Gluténmentes változat: Gluténmentes liszttel is elkészíthető a tészta, hogy azok is élvezhessék, akik gluténérzékenységgel élnek.
  4. Laktózmentes verzió: A tej és a tejszín laktózmentes verziókkal helyettesíthető, így laktózérzékenyek számára is alkalmas lehet a sütemény.
  5. Diós vagy mandulás változat: A tésztához adhatunk darált diót vagy mandulát, hogy egy kicsit ropogósabb textúrát és diós ízt kapjunk.

Érdekességek:

  • A Felhő szelet nevét a habos tejszínrétegről kapta, ami olyan könnyű és levegős, mintha egy felhőn lebegnénk.
  • A recept valószínűleg a 20. század második felében terjedt el Magyarországon, és azóta a családi ünnepek, esküvők és keresztelők egyik kedvelt desszertje lett.
  • Bár klasszikusan magyar süteményként ismert, hasonló krémes süteményeket találhatunk a közép-európai konyhákban is, különösen Ausztriában és Csehországban.
  • A Hulala tejszín azért népszerű a sütemény készítésekor, mert könnyen verhető kemény habbá, és sokáig megtartja az állagát, anélkül, hogy összeesne.

Ezek a részletek gazdagítják a Felhő szelet történetét, és megmutatják, hogy egy egyszerű desszert is lehet izgalmas és változatos.

(össznézettség: 2 019, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése