Felhő szelet Felhő szelet

Felhő szelet

Krémes Sütemény

Felhő szelet: Az égi finomság, ami mindenkit elbűvöl

Felhő szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Egyre többen keresik a különleges és egyedi édességeket, amelyekkel meglephetik családjukat és barátaikat. Az egyik ilyen ínycsiklandozó égi finomság a Felhő szelet, amely tökéletes választás lehet egy délutáni teázáshoz vagy egy ünnepi alkalmakra is.

Felhő szelet

Felhő szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Felhő szelet.
4.75 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 596 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán két lapot sütünk belőle. (A tepsi mérete: 36 x 25 cm)
  • Rövid ideig, kb. 3-4 percig, és kb. 200°C fokon sütjük. A felső lapot előre felkockázzuk.
  • A krémhez, először a lisztet a pudingporral összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és apránként öntjük hozzá a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Ezután tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  • Amig hűl a krémünk, a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha kihűlt a pudingos krémünk, összekeverjük a cukros margarinnal.
  • Az előre lehűtött Hulala tejszínt kemény habbá verjük.
  • Ha ezekkel elkészültünk, az alsó tésztalapot kicsi rummal meglocsoljuk (ez el is maradhat), majd rákenjük a sárga krémet, erre a kemény Hulala habot. (A krémeket szépen, formásan simítsuk el.) Az előre felkockázott tésztalapokat rátesszük a tetejére és porcukorral meghintjük.
  • Hűtőben legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Felhő szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 596kcalSzénhidrát: 60gFehérje: 8gZsír: 37gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 0.002gKoleszterin: 136mgNátrium: 442mgKálium: 217mgÉlelmi rost: 1gCukor: 41gVitamin A: 1599IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 151mgVas: 1mg
Keyword desszert, krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Felhő szelet egy tradicionális magyar édesség, amely számos család számára a hétvégi ebéd utáni édesség, vagy a születésnapok és egyéb családi összejövetelek kedvelt desszertje. Neve onnan ered, hogy a habos, könnyű krémje a felhők puhájára emlékezteti az embereket. Habár az eredeti recept idővel sokszor változott, a tészta és a vaníliás krém összetétele továbbra is alapvető maradt.

Tálalás:

A Felhő szeletet hűtve ajánlott tálalni, miután a tészta, krém és tejszínhab megfelelően összeért. Porcukorral meghintve, egy szelet friss gyümölccsel díszítve tökéletes desszert lehet. Nagyon jól illik mellé egy csésze erős fekete kávé vagy egy pohár hűvös fehérbor.

Alternatív hozzávalók:

Amennyiben valamilyen diéta szerint étkezik vagy allergiája van, a Felhő szelet receptjét könnyen módosíthatja.

  • Ha gluténérzékeny vagy lisztérzékeny, használhatja a gluténmentes lisztet a tésztához.
  • Ha tejallergiája vagy laktóz intoleranciája van, használjon laktózmentes tejet és margarint, illetve laktózmentes tejszínt a krémhez.
  • Ha cukorbeteg vagy figyelnie kell a cukorbevitelére, használjon cukorhelyettesítőt a cukor helyett.
  • Ha vegetáriánus vagy vegán, a tojást cserélheti ki lenmag- vagy chiamag-„tojásra” (1 evőkanál őrölt lenmag vagy chiamag + 3 evőkanál víz), a margarint pedig vegán margarinra. A tejet és a tejszínt növényi alapú alternatívákkal (pl. mandulatej, kókusztej, szójatejszín) helyettesítheti. Vegán pudingport is találhat a boltokban.

Egészségügyi előnyök:

Mint minden édességnél, a Felhő szeletnek is mértékkel kell élvezni, ugyanakkor néhány egészséges hozzávalót is tartalmaz:

  1. A tojásokban található jó minőségű fehérje, A-, D-, E- és B-vitaminok, valamint ásványi anyagok, mint például a szelén és a cink.
  2. A méz természetes édesítő, amely antioxidánsokban gazdag, és elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget, ha mértékkel fogyasztják.
  3. Ha a tésztát teljes kiőrlésű lisztből készítjük, rostban gazdagabb lesz, ami jó az emésztésnek.

Variációk:

  1. Ha szeretne valami különlegeset adni a Felhő szelethez, adjon hozzá kakaót a tésztához, hogy csokoládés ízvilágú legyen.
  2. A krémbe is adhatunk ízesítést, például reszelt citromhéjat vagy néhány csepp mandulaaromát.
  3. A tejszínhabot gyümölcsvelővel vagy lekvárral is díszítheti, hogy extra ízt és színt adjon a desszertnek.

Érdekességek:

  1. A Felhő szelet eredeti receptje valószínűleg a 20. század közepén született Magyarországon, és azóta is népszerű desszert az országban.
  2. Sok családban különböző variációk léteznek a Felhő szeletre, például néhányan mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt adnak a tésztához, vagy málnaszósszal szervírozzák.
  3. A Felhő szelet neve annak köszönhető, hogy a könnyű, habos krém a felhőkre emlékezteti az embereket. Azonban a neve néha megtévesztő lehet, mert a Felhő szeletnek valójában nincs köze a meteorológiához.
(össznézettség: 1 770, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése