Ferdinánd tekercs Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tekercs

Kelt tészta Tészták

Az elképesztő Ferdinánd tekercs: Ízorgia a konyhádban!

Ferdinánd tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

 Ferdinánd tekercs sütemény egy fantasztikus, laktató és rendkívül ízletes sütemény, amely tökéletes választás lehet mindenféle alkalomra, legyen az egy családi összejövetel, egy születésnapi buli vagy akár egy baráti összeröffenés. 

Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ferdinánd tekercs.
4.72 Értékelés 7 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1034 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a locsoláshoz:

Elkészítés
 

  • Az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk, eközben, a liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, a margarinnal jól összemorzsoljuk, majd a felfutott élesztős tejet, hozzáadjuk, s addig dagasszuk, amíg az edény falától el nem válik. Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva 40-50 percet kelesztjük. Az idő leteltével újradagasztjuk, kelesztjük további 20-30 percet.
  • A tészta kelése alatt, a margarint habosra keverjük a kétféle cukorral.
  • Az újrakelesztés után lisztezett deszkán 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a cukros margarinnal, feltekerjük, és lisztezett késsel 2cm-es csigákra vágjuk.
  • A tepsibe arányosan elhelyezzük, majd 180°C fokos sütőbe toljuk, 20 percet sütjük, majd a cukros tejszín felével meglocsoljuk, sütjük további 15-18 percet, s ráöntjük a maradék tejszínt is. Pirulásig sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Ferdinánd tekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 1034kcalSzénhidrát: 134gFehérje: 17gZsír: 49gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 203mgNátrium: 668mgKálium: 279mgÉlelmi rost: 4gCukor: 54gVitamin A: 2079IUVitamin C: 1mgKalcium: 126mgVas: 5mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Ferdinánd tekercs eredetéről sajnos kevés információ áll rendelkezésre, de mindenképpen a magyar konyha hagyományos édességei közé tartozik. A tekercses desszertek népszerűsége a 18-19. században terjedt el, amikor az élesztős tésztákat feltöltötték különböző ízesítésekkel, például dióval, mákkal, túróval vagy csokoládéval. A Ferdinánd tekercs azonban egyedi a maga nemében a vaníliás margarinos töltelék és a tejszínes öntet miatt, amelyek együttesen gazdaggá és különlegessé teszik ezt az édességet.

Tálalás:

A Ferdinánd tekercset tálalhatjuk frissen, melegen a sütőből, vagy hagyhatjuk kihűlni és akár hidegen is tálalhatjuk. A tekercsek tetejét ízlés szerint meghintjük porcukorral a díszítéshez. A Ferdinánd tekercs tökéletes választás teázáshoz, vagy akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pár darab gyümölcs, vagy egy kis vaníliafagylalt is jól illik mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd változatosabbá tenni a Ferdinánd tekercset, kipróbálhatsz néhány alternatív hozzávalót is. A töltelékben például kicserélheted a margarint vajra, ami gazdagabb ízt ad a desszertnek. Hozzáadhatod a kedvenc fűszereidet is, mint például a fahéj vagy a szerecsendió, ami még melegebb, fűszeresebb ízt ad a tölteléknek.

A tejszínes öntetben is variálhatsz. Próbálkozhatsz a tejszín helyettesítésével kókusztejjel vagy mandulatejjel, ami új ízdimenziót ad a desszertnek. A cukor mennyiségét is csökkentheted, ha kevésbé édes desszertet szeretnél, vagy használhatsz alternatív édesítőszereket, mint például az agave szirup vagy a stevia.

A tésztában is van lehetőség a variálásra. Ha szeretnéd, használhatsz teljes kiőrlésű lisztet, ami rostban gazdagabbá teszi a desszertet. Ha gluténmentes alternatívát keresel, próbálkozhatsz gluténmentes lisztkeverékkel, de ebben az esetben a tészta állagát és a sütési időt is ellenőrizned kell.

Egészségügyi előnyök:

Miközben a Ferdinánd tekercs egy hagyományos édesség, ami általában magas cukor- és zsírtartalmú, néhány egészségügyi előnye is lehet, ha mértékkel fogyasztjuk. A liszt a tészta alapja, amely szénhidrátokban gazdag, és energiát ad a szervezetnek. Az élesztő B-vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek az energia előállításában. A tojás jó forrása a magas minőségű fehérjének, és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Variációk:

Mindenféle változatot kipróbálhatsz a Ferdinánd tekercsen, hogy a saját ízlésednek megfelelő legyen. Például, cserélheted a vaníliás cukrot fahéjjal vagy kardamommal, hogy más ízjegyeket is belevihess a desszertbe. Ha diétázol, csökkentheted a cukor mennyiségét, vagy használhatsz cukorhelyettesítőt, mint például az eritrit vagy a stevia. Hozzáadhatsz a tésztához aszalt gyümölcsöket, mint például mazsolát vagy szárított cseresznyét, hogy még több ízt adj hozzá. Készíthetsz hozzá gyümölcsös öntetet is, mint például eper- vagy málnaszósz.

Érdekességek:

A Ferdinánd tekercs egy olyan édesség, ami kevésbé ismert azon kívül, hogy Magyarországon hagyományos. A tekercs formája és a margarinos, vaníliás töltelék egyedülálló kombinációt képeznek, ami igazán különlegessé teszi ezt a desszertet. A neve is érdekes, mivel a Ferdinánd általában egy személynév, és nem teljesen világos, hogy a sütemény hogyan kapta ezt a nevet. A Ferdinánd tekercs tökéletes példa a hagyományos magyar konyha kreativitására és gazdagságára.

(össznézettség: 2 862, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése