A Ferrero Rocher csokoládé varázslatos világa: felfedezésre vár!
Ferrero rocher recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
A Ferrero Rocher, mint márkanevet talán nem kell bemutatni senkinek sem, hiszen ez a finom csokoládé édesség a maga nemében egyedülálló és egyben rendkívül népszerű. De vajon mi a titka ennek a mágikus, aranyba csomagolt csokoládé gömbnek?
Ferrero rocher
Hozzávalók
- 10 dkg mogyorókrémmel töltött ostya összemorzsolva
- 15 dkg török mogyoró apróra törve
- 20 dkg Nutella
a bevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
- Az összemorzsolt ostyát, a tört mogyorót és annyi nutellát, amennyit felvesz, összekeverünk. Lágy, gyúrható masszát kell kapnunk.
- Vizes kézzel apró gömböket formálunk. Sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük és a hűtőbe tesszük 1 órára. Így eléggé megkeményedik ahhoz, hogy csokiba tudjuk mártani.
- Egy másik tálcát kibélelünk alufóliával, mégpedig úgy, hogy a tompa fényű oldala legyen felfelé. Ha a fényes oldalára tesszük a csokit, akkor ráragad. A tompa fényűről viszont gyönyörűen le lehet szedni.
- A csokoládét 1 evőkanál olajjal felolvasztjuk. A hűtőből kivett golyókat hústűre tűzzük és beleforgatjuk a csokiba.
- Az alufóliás tálcára ültetjük és hideg helyre tesszük fogyasztásig. Szobahőmérsékletlen hamar megpuhul.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Ferrero Rocher nevű desszert a világhírű olasz Ferrero cég egyik legnépszerűbb terméke, amelyet 1982-ben dobtak piacra. Egy nagyon különleges, mogyorókrémmel és egész mogyoróval töltött ostyaszelet, amit étcsokoládéba mártanak, majd aprított mogyoróval borítanak. Az édesség nevét Michele Ferrero, a Ferrero cég alapítójának egyik fia adta, aki a Rocher de Massabielle, a Lourdes-ban található sziklát vette alapul. A luxus és a kifinomult ízlés szimbólumává vált az egész világon.
Tálalás:
A házi Ferrero Rocher golyókat legjobban hűtve érdemes tálalni. Tegyük őket egy szép desszerttányérra vagy -tálra, esetleg kistányérokon is kínálhatjuk őket, mintha valódi pralinékat szolgálnánk fel. Egy csésze kávé vagy tea mellett kitűnő desszertet kapunk.
Alternatív hozzávalók:
A Ferrero Rocher golyókhoz használt Nutella helyett használhatunk más mogyorókrémet is, esetleg házilag elkészített mogyoróvajat. Az étcsokoládé helyett használhatunk tejcsokoládét is a bevonathoz, vagy vegyesen használhatunk ét- és tejcsokoládét. A török mogyoró helyett pedig próbálkozhatunk másféle diófélékkel is, például mandulával vagy pisztáciával, hogy egy kis változatosságot vigyünk az édességbe.
Egészségügyi előnyök:
A Ferrero Rocher golyók, mint minden édesség, mértékkel fogyasztva károsak, de a benne lévő mogyoró bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhat. A mogyoró jó forrása az egészséges zsíroknak, mint az omega-6 és omega-3 zsírsavaknak, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Emellett gazdag rostban, fehérjében és vitaminokban, különösen az E-vitaminban és a B-vitaminokban, amelyek támogatják a szervezet normális működését.
Variációk:
A Ferrero Rocher golyókban számos változat elkészíthető a fenti recept alapján. Például vegyes dióféléket használhatunk a töltelékhez, vagy különféle ízesítéseket adhatunk hozzá, mint például narancshéjat vagy kávét. A bevonatot pedig készíthetjük fehér csokoládéból, vagy bevonhatjuk a golyókat kókuszreszelékkel vagy kakaóporral is.
Érdekességek:
A golyók nem csak az édességük miatt népszerűek. Ezeket az édességeket gyakran ajándékozzák ünnepeken, és a világ számos részén elismerték, mint a luxus és elegancia szimbólumait. A Ferrero Rocher a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült: 2008-ban az Egyesült Királyságban elkészítettek egy 508 kg-os Ferrero Rocher-t, amely ezzel a világ legnagyobb golyója lett.