Fetás édesburgonya: Előkészített nyers édesburgonya, édeskömény és póréhagyma nagy darabokban, kakukkfű ágakkal megszórva egy tepsiben, készen áll a sütésre. Fetás édesburgonya

Fetás édesburgonya

Egyéb Egytálételek

Fetás édesburgonya – Különleges és harmonikus ízvilág

Fetás édesburgonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Fetás édesburgonya egy igazi ínyencség, amely az egészséges és ízletes ételek kedvelőinek számára kínál tökéletes választást. Az édesburgonya és a feta sajt párosítása egy különleges és harmonikus ízvilágot eredményez.

Fetás édesburgonya: Előkészített nyers édesburgonya, édeskömény és póréhagyma nagy darabokban, kakukkfű ágakkal megszórva egy tepsiben, készen áll a sütésre.

Fetás édesburgonya

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fetás édesburgonya.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 249 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A hagymát, édesköményt és édesburgonyát nagyobb 2- 3 cm-es darabokra vágjuk és egy tepsibe vagy jénai tálra rendezzük a szeletelt fokhagymával.
  • Megszórjuk a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olivaolajal és összeforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érje az olaj.
  • Előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 40 percig sütjük, hogy megpuhuljanak a zöldségek.
  • Kivesszük a tepsit, rámorzsoljuk a fetasajtot és visszatesszük még 7-8 percre, hogy a sajt ráolvadjon.
  • Magában, pirítós kenyérrel, vagy húsok mellé köretnek is tálalhatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fetás édesburgonya-hoz!

Tápérték

Kalória: 249kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 6gZsír: 13gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 22mgNátrium: 637mgKálium: 464mgÉlelmi rost: 4gCukor: 7gVitamin A: 16570IUVitamin C: 7mgKalcium: 184mgVas: 2mg
Keyword Édesburgonya recept, Édeskömény, Feta sajt, Fetás édesburgonya, fokhagyma, Kakukkfű, Magyar konyha, Olívaolaj, Póréhagyma, Rozmaring
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Fetás édesburgonya recepthez:

Mi az a fetás édesburgonya?

Fetás édesburgonya egy ízletes, egészséges fogás, amely főként sült édesburgonyából (más néven batátából), feta sajtból, és különböző zöldségekből, mint például póréhagyma és édeskömény áll. Ez az étel gazdagítva van még néhány zöldfűszerrel, mint a kakukkfű és rozmaring, valamint ízesítve olívaolajjal, sóval és borssal. Az édesburgonya sütés után megpuhul, és a tetejére morzsolt feta sajt kerül, amely a sütőben még néhány percig sül, így kap egy kis színt és még ízletesebbé válik. Az étel tökéletesen illeszkedik a modern, egészségtudatos táplálkozáshoz, és kiváló választás lehet ebédre vagy vacsorára, akár önálló fogásként, akár köretként húsételek mellé.

Milyen feta sajtot használjak a receptben?

A legjobb választás a friss, jó minőségű feta sajt, amely krémes textúrájú és enyhén sós ízű.

Helyettesíthetem az édesburgonyát más zöldséggel?

Természetesen! Próbálkozhat szokásos burgonyával, sárgarépával vagy akár céklával is, bár ezek az ízek és textúrák eltérhetnek az eredeti recepttől.

Lehet előre elkészíteni ezt az ételt?

Igen, az édesburgonyát és a zöldségeket előre megsütheted, és csak a tálalás előtt kell hozzáadni a feta sajtot és visszatenni a sütőbe a sajt megolvasztásához.

Milyen zöldfűszereket használhatok, ha nincs kakukkfű vagy rozmaring?

Más fűszernövények, mint a bazsalikom, oregánó vagy majoránna is jól működnek ebben a receptben, attól függően, hogy milyen ízeket szeretnél kiemelni.

Miként szolgálhatom fel ezt az ételt?

Kiválóan működik önálló fogásként, vagy húsételek, mint grillezett csirke vagy sült hal mellé köretként.

Milyen típusú edény a legjobb a sütéshez?

Kerámia vagy üveg jénai tál ideális, mert ezek egyenletesen oszlatják el a hőt és szépen tálalhatók is.

Történet:

A fetás édesburgonya a magyar konyhában talán nem olyan gyakori fogás, mint a töltött paprika vagy a gulyás, de a nemzetközi gasztronómiai trendek nyomán hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az édesburgonya. A recept a magyar és a mediterrán konyha találkozásakor született, amikor is egy magyar háziasszony, Klára, Olaszországból hozott vissza néhány darab fetát és úgy döntött, hogy új receptet próbál ki belőle.

Első kísérletként az édesburgonyát a feta sajttal ötvözte, majd ahhoz adott póréhagymát és édesköményt, hogy egy különleges ízkompozíciót hozzon létre. A végeredmény egy ízletes, laktató, de mégis könnyű fogás lett, amely tökéletesen illeszkedik a modern magyar konyhába.

Tálalás:

A fetás édesburgonyát legjobban frissen sütve, melegen szabad tálalni. A tálaláskor egy kis friss petrezselymet szórhatunk a tetejére, és mellé kínáljunk friss, ropogós zöldsalátát. A joghurtos mártogatóssal együtt pedig egy igazán harmonikus ételkombinációt kapunk, amely kiválóan kiegészíti az édesburgonya és a feta sajt ízét.

Ital ajánló a Fetás édesburgonya mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma-málna smoothie: Frissítő és egészséges választás, amely jól harmonizál az édesburgonya ízével. Az alma és málna kombinációja kedvelt a gyerekek körében.
  • Barackos jégtej: Egy könnyed, gyümölcsös ital, amely nemcsak finom, de látványos is lehet, ha tarka szívószálakkal vagy jégkockákkal tálaljuk.
  • Citromos ásványvíz: Egyszerű, de üdítő választás, mely segít kiegyensúlyozni a feta sós ízét.

Felnőtteknek:

  • Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Pinot Grigio, jól kiegészíti a feta sajtos ételek ízét.
  • Rosé: Egy gyümölcsös rosé bor remekül illik a sült zöldségek mellé, különösen a tavaszi és nyári hónapokban.
  • Gyömbéres limonádé: Frissítő és pikáns választás, amely izgalmas kontrasztot nyújthat az édes és sós ízek mellett.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ricotta sajt: Ha nincs kéznél feta, használhatunk ricotta sajtot is, amely szintén remekül passzol az édesburgonyához.
  2. Krumpli: Ha éppen nincs otthon édesburgonya, akkor a receptben sima burgonyával is helyettesíthetjük.
  3. Snidling: A póréhagyma helyett snidlinget is használhatunk, ami egy kicsit enyhébb ízt ad az ételnek.
  4. Kömény: Az édeskömény helyett a tradicionális köményt is használhatjuk, ami mélyebb, földesebb ízt kölcsönöz az ételnek.
  5. Kókuszolaj: Az olívaolaj helyett kókuszolajat használva egzotikusabb ízvilágot érhetünk el.

Egészségügyi előnyök:

  1. Édesburgonya: Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ezen kívül rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez.
  2. Feta sajt: A feta sajt kalciumban és B-vitaminokban gazdag, amelyek elősegítik a csontok egészségét és az energiatermelést.
  3. Olívaolaj: Az olívaolajat sokan a szív egészségének előmozdításához kapcsolják, mivel gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban.

Variációk:

  1. Vegán változat: A feta sajt helyett használjunk tofu-t vagy vegán feta sajt alternatívát.
  2. Húsos változat: Párolt csirkecsíkok vagy grillezett hal hozzáadásával gazdagíthatjuk az ételt.
  3. Több zöldséggel: Cukkinivel, paprikával vagy brokkolival is kiegészíthetjük a receptet, így még táplálóbbá és színesebbé téve azt.

Érdekességek:

  1. A burgonya és az édesburgonya közti különbség: Bár névben hasonlóak, a burgonya és az édesburgonya két külön növényfajtához tartozik. Az édesburgonya tulajdonképpen egy gumós szárú növény, míg a burgonya a burgonyafélék családjába tartozik.
  2. A feta sajt: Bár sokan a görög konyhához kötik a feta sajtot, több mediterrán országban is gyártanak hasonló sajtfajtát. Az eredeti görög feta sajt azonban kizárólag Görögországban készült juh- és/vagy kecsketejből.
  3. Olívaolaj a konyhában: Az olívaolaj nemcsak salátákhoz és sütéshez jó, hanem a mediterrán diéta alapvető összetevőjeként az egészséges életmódot is támogatja.

Az édesburgonya és a feta kombinációjának elterjedése a nemzetközi konyhában jó példa arra, hogy hogyan lehet egy hagyományos alapanyagot új és izgalmas módon felfedezni.

(össznézettség: 1 201, mai nézettség: 5 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése