Fetás édesburgonya – Különleges és harmonikus ízvilág
Fetás édesburgonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
A Fetás édesburgonya egy igazi ínyencség, amely az egészséges és ízletes ételek kedvelőinek számára kínál tökéletes választást. Az édesburgonya és a feta sajt párosítása egy különleges és harmonikus ízvilágot eredményez.
Fetás édesburgonya
Hozzávalók
- 10 dkg feta sajt
- 2 db édesburgonya batáta,
- 1 db póréhagyma
- 1 db édeskömény
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- só
- fekete bors őrölt
- kakukkfű
- rozmaring
Elkészítés
- A hagymát, édesköményt és édesburgonyát nagyobb 2- 3 cm-es darabokra vágjuk és egy tepsibe vagy jénai tálra rendezzük a szeletelt fokhagymával.
- Megszórjuk a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olivaolajal és összeforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érje az olaj.
- Előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 40 percig sütjük, hogy megpuhuljanak a zöldségek.
- Kivesszük a tepsit, rámorzsoljuk a fetasajtot és visszatesszük még 7-8 percre, hogy a sajt ráolvadjon.
- Magában, pirítós kenyérrel, vagy húsok mellé köretnek is tálalhatjuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A fetás édesburgonya a magyar konyhában talán nem olyan gyakori fogás, mint a töltött paprika vagy a gulyás, de a nemzetközi gasztronómiai trendek nyomán hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az édesburgonya. A recept a magyar és a mediterrán konyha találkozásakor született, amikor is egy magyar háziasszony, Klára, Olaszországból hozott vissza néhány darab fetát és úgy döntött, hogy új receptet próbál ki belőle.
Első kísérletként az édesburgonyát a feta sajttal ötvözte, majd ahhoz adott póréhagymát és édesköményt, hogy egy különleges ízkompozíciót hozzon létre. A végeredmény egy ízletes, laktató, de mégis könnyű fogás lett, amely tökéletesen illeszkedik a modern magyar konyhába.
Tálalás:
A fetás édesburgonyát legjobban frissen sütve, melegen szabad tálalni. A tálaláskor egy kis friss petrezselymet szórhatunk a tetejére, és mellé kínáljunk friss, ropogós zöldsalátát. A joghurtos mártogatóssal együtt pedig egy igazán harmonikus ételkombinációt kapunk, amely kiválóan kiegészíti az édesburgonya és a feta sajt ízét.
Alternatív hozzávalók:
- Ricotta sajt: Ha nincs kéznél feta, használhatunk ricotta sajtot is, amely szintén remekül passzol az édesburgonyához.
- Krumpli: Ha éppen nincs otthon édesburgonya, akkor a receptben sima burgonyával is helyettesíthetjük.
- Snidling: A póréhagyma helyett snidlinget is használhatunk, ami egy kicsit enyhébb ízt ad az ételnek.
- Kömény: Az édeskömény helyett a tradicionális köményt is használhatjuk, ami mélyebb, földesebb ízt kölcsönöz az ételnek.
- Kókuszolaj: Az olívaolaj helyett kókuszolajat használva egzotikusabb ízvilágot érhetünk el.
Egészségügyi előnyök:
- Édesburgonya: Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ezen kívül rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez.
- Feta sajt: A feta sajt kalciumban és B-vitaminokban gazdag, amelyek elősegítik a csontok egészségét és az energiatermelést.
- Olívaolaj: Az olívaolajat sokan a szív egészségének előmozdításához kapcsolják, mivel gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban.
Variációk:
- Vegán változat: A feta sajt helyett használjunk tofu-t vagy vegán feta sajt alternatívát.
- Húsos változat: Párolt csirkecsíkok vagy grillezett hal hozzáadásával gazdagíthatjuk az ételt.
- Több zöldséggel: Cukkinivel, paprikával vagy brokkolival is kiegészíthetjük a receptet, így még táplálóbbá és színesebbé téve azt.
Érdekességek:
- A burgonya és az édesburgonya közti különbség: Bár névben hasonlóak, a burgonya és az édesburgonya két külön növényfajtához tartozik. Az édesburgonya tulajdonképpen egy gumós szárú növény, míg a burgonya a burgonyafélék családjába tartozik.
- A feta sajt: Bár sokan a görög konyhához kötik a feta sajtot, több mediterrán országban is gyártanak hasonló sajtfajtát. Az eredeti görög feta sajt azonban kizárólag Görögországban készült juh- és/vagy kecsketejből.
- Olívaolaj a konyhában: Az olívaolaj nemcsak salátákhoz és sütéshez jó, hanem a mediterrán diéta alapvető összetevőjeként az egészséges életmódot is támogatja.
Az édesburgonya és a feta kombinációjának elterjedése a nemzetközi konyhában jó példa arra, hogy hogyan lehet egy hagyományos alapanyagot új és izgalmas módon felfedezni.