Fetás édesburgonya Fetás édesburgonya

Fetás édesburgonya

Egyéb Egytálételek

Fetás édesburgonya – Különleges és harmonikus ízvilág

Fetás édesburgonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Fetás édesburgonya egy igazi ínyencség, amely az egészséges és ízletes ételek kedvelőinek számára kínál tökéletes választást. Az édesburgonya és a feta sajt párosítása egy különleges és harmonikus ízvilágot eredményez.

Fetás édesburgonya

Fetás édesburgonya

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fetás édesburgonya.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 249 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A hagymát, édesköményt és édesburgonyát nagyobb 2- 3 cm-es darabokra vágjuk és egy tepsibe vagy jénai tálra rendezzük a szeletelt fokhagymával.
  • Megszórjuk a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olivaolajal és összeforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érje az olaj.
  • Előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 40 percig sütjük, hogy megpuhuljanak a zöldségek.
  • Kivesszük a tepsit, rámorzsoljuk a fetasajtot és visszatesszük még 7-8 percre, hogy a sajt ráolvadjon.
  • Magában, pirítós kenyérrel, vagy húsok mellé köretnek is tálalhatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fetás édesburgonya-hoz!

Tápérték

Kalória: 249kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 6gZsír: 13gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 22mgNátrium: 637mgKálium: 464mgÉlelmi rost: 4gCukor: 7gVitamin A: 16570IUVitamin C: 7mgKalcium: 184mgVas: 2mg
Keyword egytálétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fetás édesburgonya a magyar konyhában talán nem olyan gyakori fogás, mint a töltött paprika vagy a gulyás, de a nemzetközi gasztronómiai trendek nyomán hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az édesburgonya. A recept a magyar és a mediterrán konyha találkozásakor született, amikor is egy magyar háziasszony, Klára, Olaszországból hozott vissza néhány darab fetát és úgy döntött, hogy új receptet próbál ki belőle.

Első kísérletként az édesburgonyát a feta sajttal ötvözte, majd ahhoz adott póréhagymát és édesköményt, hogy egy különleges ízkompozíciót hozzon létre. A végeredmény egy ízletes, laktató, de mégis könnyű fogás lett, amely tökéletesen illeszkedik a modern magyar konyhába.

Tálalás:

A fetás édesburgonyát legjobban frissen sütve, melegen szabad tálalni. A tálaláskor egy kis friss petrezselymet szórhatunk a tetejére, és mellé kínáljunk friss, ropogós zöldsalátát. A joghurtos mártogatóssal együtt pedig egy igazán harmonikus ételkombinációt kapunk, amely kiválóan kiegészíti az édesburgonya és a feta sajt ízét.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ricotta sajt: Ha nincs kéznél feta, használhatunk ricotta sajtot is, amely szintén remekül passzol az édesburgonyához.
  2. Krumpli: Ha éppen nincs otthon édesburgonya, akkor a receptben sima burgonyával is helyettesíthetjük.
  3. Snidling: A póréhagyma helyett snidlinget is használhatunk, ami egy kicsit enyhébb ízt ad az ételnek.
  4. Kömény: Az édeskömény helyett a tradicionális köményt is használhatjuk, ami mélyebb, földesebb ízt kölcsönöz az ételnek.
  5. Kókuszolaj: Az olívaolaj helyett kókuszolajat használva egzotikusabb ízvilágot érhetünk el.

Egészségügyi előnyök:

  1. Édesburgonya: Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ezen kívül rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez.
  2. Feta sajt: A feta sajt kalciumban és B-vitaminokban gazdag, amelyek elősegítik a csontok egészségét és az energiatermelést.
  3. Olívaolaj: Az olívaolajat sokan a szív egészségének előmozdításához kapcsolják, mivel gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban.

Variációk:

  1. Vegán változat: A feta sajt helyett használjunk tofu-t vagy vegán feta sajt alternatívát.
  2. Húsos változat: Párolt csirkecsíkok vagy grillezett hal hozzáadásával gazdagíthatjuk az ételt.
  3. Több zöldséggel: Cukkinivel, paprikával vagy brokkolival is kiegészíthetjük a receptet, így még táplálóbbá és színesebbé téve azt.

Érdekességek:

  1. A burgonya és az édesburgonya közti különbség: Bár névben hasonlóak, a burgonya és az édesburgonya két külön növényfajtához tartozik. Az édesburgonya tulajdonképpen egy gumós szárú növény, míg a burgonya a burgonyafélék családjába tartozik.
  2. A feta sajt: Bár sokan a görög konyhához kötik a feta sajtot, több mediterrán országban is gyártanak hasonló sajtfajtát. Az eredeti görög feta sajt azonban kizárólag Görögországban készült juh- és/vagy kecsketejből.
  3. Olívaolaj a konyhában: Az olívaolaj nemcsak salátákhoz és sütéshez jó, hanem a mediterrán diéta alapvető összetevőjeként az egészséges életmódot is támogatja.

Az édesburgonya és a feta kombinációjának elterjedése a nemzetközi konyhában jó példa arra, hogy hogyan lehet egy hagyományos alapanyagot új és izgalmas módon felfedezni.

(össznézettség: 473, mai nézettség: 2 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése