Flamand marha Flamand marha

Flamand marha

Húsételek Marha

A Flamand marha titokzatos világa: ínyenceknek és kíváncsiskodóknak

Flamand marha recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 105 perc.

A Flamand marha kifejezés sokak számára ismeretlen lehet, pedig érdemes megismerkedni ezzel a különleges fogással, amely igazi gasztronómiai kalandot kínál. Egy egyszerre ízletes és tradicionális étel, amely a flamand konyha büszkesége. 

Flamand marha

Flamand marha

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Flamand marha.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 1 óra 45 perc
Fogás főétel
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 1442 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy mélytányérba teszek egy adag lisztet, sót és borsot, majd megforgatom benne a felszeletelt marhát.
  • Egy magas falú teflon serpenyőbe felhevítek 1-2 evőkanálnyi olajat és több részletben megpirítom a szeleteket. Az olajat mindig pótlom alatta! Ha kész, félreteszem.
  • A fennmaradó zsiradékban dobom a vajat és megpirítom a hagymát. Miután megpirult, hozzáadom a babérleveleket, a kakukkfüvet, az ecetet és a cukrot, majd felöntöm a sörrel. 3-5 percig forralom, majd visszateszem a húsokat és fedő alatt, alacsony hőmérsékleten puhára párolom.
  • Miközben fő a marha, elkészítem a burgonyákat. A sütőt 220°C fokra, alul-felül sütési módra kapcsolom és előmelegítem. A burgonyákat megmosom, nem pucolom!
  • Talpat vágok nekik, majd sűrűn beirdalom, de nem vágom végig! Ráhelyezem a sütőpapírral bélelt tepsire. Meglocsolom olajjal, megszórom sóval és frissen őrölt borssal. Kezemmel átdörzsölöm! 1 órán át sütöm! A végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy teljesen megpuhult e!
  • A spárgák végét levágom, vagy kezemmel letördelem, majd megmosom. Egy felhevített grillserpenyőbe teszem. Meglocsolom egy kicsi olajjal és sózom, majd borsozom. Maximális hőfokon sütöm, közben egyesével forgatom. Sütés közben egy darab alufóliát teszek a serpenyő tetejére, ezzel gyorsítva a spárga puhulását! Ha már puha a hús, kiveszem egy tálba.
  • A megmaradt szaftot egy botmixerrel simára turmixolom. (Ha savanykás, teszek bele egy kis cukrot és a sósságát is ellenőrzöm!) Visszaöntöm a szeletekre a mártást és tálalom!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Flamand marha-hoz!

Tápérték

Kalória: 1442kcalSzénhidrát: 97gFehérje: 57gZsír: 86gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 41gTrans Fat: 3gKoleszterin: 178mgNátrium: 1021mgKálium: 2650mgÉlelmi rost: 13gCukor: 17gVitamin A: 2494IUVitamin C: 83mgKalcium: 179mgVas: 13mg
Keyword húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A flamand marha az északnyugat-belgiumi Flandria régió kulináris örökségének egyik büszkesége. A hagyományos receptek gyakran megtalálhatók a flamand családok vasárnapi ebédjei között. A sötét barna sör, a lassú főzés és a gazdag ízek kombinációja adja a fogás egyedülálló karakterét.

Flandriában a söriparnak mélyen gyökerező történelme van, ami magával hozta a sörrel főzés kulináris hagyományait is. A flamand marha ezen hagyományok egyik remek példája.

Tálalás:

  1. Egy mély tányér közepére halmozd a puha, szaftos marhahúst.
  2. Köré rendezd a főtt burgonyákat, majd tegyél mellé néhány zöld spárgaszálat.
  3. Öntözd meg a marhát a szaftjával, így a burgonya is magába szívja az ízeket.
  4. Friss kakukkfűvel vagy petrezselyemmel díszítheted a tálalást.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szereted a sört vagy alkoholmentes változatot szeretnél készíteni, a sör helyett marhalevessel vagy alaplével helyettesítheted.
  • A zöld spárga helyett használhatsz zöldborsót vagy zöldbabot is.
  • Ha nincs kéznél barna sör, használhatsz stoutot vagy porter sört is a mélyebb ízekért.
  • A burgonya helyett rizst vagy tarhonyát is tálalhatsz mellé.
  • A fehérbor ecet helyett használhatsz almaecetet vagy vörösborecetet is.

Így a flamand marha sokféle módon variálható, hogy illeszkedjen az ízlésedhez és a rendelkezésedre álló hozzávalókhoz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Marhahús: A marhahús kiváló fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Emellett jó vas-, cink- és B-vitamin forrás is.
  2. Barna sör: A sörben található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A sörben található B-vitaminok, különösen a B6-vitamin, segíthetnek megelőzni a szívbetegségekkel összefüggő vérrög képződését.
  3. Zöld spárga: A spárga kiváló forrása a K- és C-vitaminnak, valamint az ásványi anyagoknak és rostoknak.

Variációk:

  1. Gombával: Piríts meg néhány szeletelt gombát, és add hozzá a húshoz a főzés során. Ez gazdagabb ízt ad a mártásnak.
  2. Savanykás változat: Adhatsz hozzá egy kis citromlevet vagy balzsamecetet a mártáshoz egy kis savanykás ízért.
  3. Füstös íz: Pár csepp füstölt paprika kivonatot adhatsz a mártáshoz egy enyhén füstös ízért.

Érdekességek:

  1. A sör szerepe: A barna sör nem csak ízt ad a húsnak, hanem segít megtörni a rostjait, így a hús puhább és szaftosabb lesz.
  2. Történelmi háttere: Az ősi flamand receptek gyakran használtak sört, mivel a víz nem volt mindig biztonságos az ivásra, és a sör elkészítési folyamata megölte a káros baktériumokat.
  3. Nemzetközi népszerűség: Bár a flamand marha belgiumi eredetű, sok más országban is népszerű lett, és sok kultúrában saját változatok jöttek létre.

Ez a fogás nem csak finom, hanem érdekes történelmi és kulturális hátterrel is rendelkezik. Kiváló választás egy hagyományos vasárnapi ebédhez vagy egy különleges vacsorához.

(össznézettség: 641, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating