Flambírozott banán vaníliaszósszal Flambírozott banán vaníliaszósszal

Flambírozott banán vaníliaszósszal

Édes sütemény Sütemény

Az Ízrobbanás: Flambírozott banán vaníliaszósszal

Flambírozott banán vaníliaszósszal recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A francia konyhaművészet egyik klasszikus remeke a flambírozott banán vaníliaszósszal, amely egyszerre mutatós és ízletes. A csábító, édes ízvilág és a látványos tűzjáték egyaránt elbűvöli a vendégeket.

Flambírozott banán vaníliaszósszal

Flambírozott banán vaníliaszósszal

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Flambírozott banán vaníliaszósszal.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 710 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tejet a cukorral felteszem melegedni, közben egy kevés tejjel elkeverem a pudingport és a tojások sárgáját, majd a tejhez adom és sűrűre főzöm.
  • A tojásfehérjét felverem és összekeverem a pudinggal.
  • A banánokat hosszában félbe vágom, citromot csöpögtetek rá, majd egy serpenyőben a vajon mindkét oldalát megsütöm. Ráöntöm a konyakot és meggyújtom.
  • A tejszín felét elteszem a díszítéshez, a másik felét egy edényben a csokival együtt elkezdem melegíteni. Amikor teljesen elolvad a csoki, egy nagy kanál mogyorókrémet teszek hozzá, így egy nagyon finom, jó állagú csokiöntetet kapok.
  • A banánokat a vaníliakrémmel és a csokiöntettel tálalom és tejszínhabban díszítem.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Flambírozott banán vaníliaszósszal-hoz!

Tápérték

Kalória: 710kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 11gZsír: 44gTelített zsír: 26gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 185mgNátrium: 245mgKálium: 839mgÉlelmi rost: 6gCukor: 50gVitamin A: 1404IUVitamin C: 15mgKalcium: 218mgVas: 4mg
Keyword desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A flambírozott banán eredete kissé homályos, de számos kultúrában megtalálható valamilyen változatban. A „flambírozás” módszere, azaz az ételek alkoholban való gyors meggyújtása, elsősorban a francia konyhából ismert. A látványos, lángoló prezentáció hosszú ideje a finom éttermekben szolgált desszertek egyik csúcspontjának számít. Az alkohol elpárologása közben az ételekhez egy mélyebb, gazdagabb íz is társul, anélkül, hogy az alkohol erős ízét megőrizné.

Tálalás:

  1. Flambírozott banán vaníliaszósszalhoz egy elegáns, mély tányért válassz, hogy a vaníliaszósz ne folyjon le róla.
  2. Helyezd el a flambírozott banánokat a tányér közepén, majd öntsd meg a vaníliaszósszal.
  3. Egy kanállal tegyél egy kis csokoládés tejszínt a banánok mellé, vagy rájuk, hogy kontrasztot képezzen a világos vaníliaszósszal.
  4. Az étel tetejére szórj egy kis reszelt étcsokoládét vagy porcukrot a díszítéshez.

Alternatív hozzávalók:

  1. Rum: Ha nincs kéznél konyak, a rum is kiválóan működik a flambírozáshoz, és más ízvilágot ad.
  2. Vaníliaesszencia: Ha nincs vaníliás pudingpor, használj egy teáskanál vaníliaesszenciát a szószhoz.
  3. Kokusztej: A tej helyett használhatsz kokusztejet is, ami trópusi ízt ad a desszertnek.
  4. Dió vagy mogyoró: A tálalásnál szórhatsz a banánok tetejére néhány darab aprított diót vagy mogyorót extra roppanásért és ízért.
  5. Méz: A banánok flambírozása előtt csepegtess rájuk egy kevés mézet, így még édesebb és karamellizáltabb ízt kapnak.

Egészségügyi előnyök:

  1. Banán: Gazdag K-vitaminban, amely segít a csontok egészségének megőrzésében, és B6-vitaminban, ami az agy egészségére és a fehérje metabolizmusra van hatással.
  2. Citrom: C-vitaminban gazdag, amely elősegíti az immunrendszer működését, és antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítik a sejtek megújulását.
  3. Tej: Kalcium és D-vitamin forrása, melyek fontosak a csontok és a fogak egészségéhez.
  4. Tojás: Nagyszerű fehérjeforrás, és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Variációk:

  1. Vegán változat: Használj növényi tejet (pl. mandula, szója, zab) és vegán csokoládét. A tojásokat pedig pótolhatod chia maggel vagy lenmagliszttel.
  2. Tropikus változat: Cseréld ki a citromot lime-mal, és adj hozzá egy kis kókuszreszeléket vagy kókusztejet a vaníliaszószhoz.
  3. Édesítőszer: A cukor helyett használj mézet, agavé szirupot vagy steviát az egészségesebb választás érdekében.

Érdekességek:

  1. A flambírozás gyakorlata régen nem csak az ízesítésről vagy a prezentációról szólt. Az alkohol meggyújtásával bizonyos baktériumok és mikroorganizmusok is elpusztulnak az ételben.
  2. Bár a flambírozott banán gyakran asszociálódik a francia konyhával, a koncepciót több kultúrában is alkalmazzák, mint például a banános főzés vagy édesség készítés során Dél-Amerikában és Ázsiában.
  3. A flambírozás kifejezés a francia „flambe” szóból származik, ami „láng” vagy „lángol” jelentéssel bír.
(össznézettség: 442, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating