Fokhagyma
Zöldségek

Fokhagyma

Fokhagyma (Allium sativum) mint konyhai zöldség alapanyag leírás.

Származás

A fokhagyma származási területe a mai Irán-Afganisztán. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert. Kínában ma is az egyik legfontosabb gyógynövény. Fogyasztásának már az ókorban különleges jelentőséget tulajdonítottak. Az egyiptomi piramisokat építő munkásoknak a fokhagyma, más hagymafélékkel együtt, fő eledelük volt. A római katonák is szívesen fogyasztották, mivel azt tartották, hogy ez a harcosok bátorságát növeli.

Jellemzés

Színük, formájuk fajtánként eltér, de ez nem befolyásolja enyhén éles, csípős ízüket.

Fajtái

Ismertebb fajtái az elefánt, illetve a normális fokhagyma, de mint feljebb olvasható ízük között nincs nagy különbség.

Felhasználás

Kitűnő fűszer, sült húsok, kolbászok, különféle saláták stb. készítésekor, de leves ízesítőnek is nagyon jól beválik. Fogyasztható magában, sütve, főzve is. A fokhagyma ízének hatástalanítására több elméletet is kidolgoztak. A leginkább az állja meg a helyét, mely szerint ha fokhagymát használunk az ételhez, akkor használjunk vörösbort is.

Vitaminok, ásványok

Igen nagy a C-vitamin, illetve kálium és kalcium tartalma.

Élettani hatások

Legfontosabb hatása, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, így segítve elő a szívbetegségek megelőzését.

(össznézettség: 125, mai nézettség: 1 )