Fokhagymás bőrketekercs Fokhagymás bőrketekercs

Fokhagymás bőrketekercs

Húsételek Sertés

Fokhagymás Bőrketekercs: A különleges ízvilág találkozása

Fokhagymás bőrketekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A Fokhagymás bőrketekercs egy ínycsiklandozó és kreatív étel, amely a magyar konyha egyik különlegessége. Az étel különleges és gazdag ízvilágával hódít, hiszen a fokhagyma aromája tökéletesen összhangban van a bőrke zamatos ízével

Fokhagymás bőrketekercs

Fokhagymás bőrketekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás bőrketekercs.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 990 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A bőrkét letisztítom az esetleges szőrtől és annyi tiszta vízben, amennyi ellepi felteszem főni (só nélkül). Mikor már majdnem puha, akkor óvatosan kiszedem és lecsepegtetem.
  • A zúzott fokhagymából, a paprikából, a sóból, a zselatinból, valamint kb. 5 evőkanálnyi főzőléből egy sűrű pépet készítek.
  • Deszkára kiterítem a bőrkét, három milliméter vastagon a tetejére kenem a masszát és szorosan feltekerem. Több menet cérnával áttekerem, többrétegnyi folpackba, vagy alufóliába teszem, ezt a végeinél rögzítem, majd a főzőlébe visszatéve fél órát főzöm.
  • Onnét kiveszem és hűlni hagyom. Hidegen lebontom róla a fóliát és éles késsel 1 centis szeletekre vágom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás bőrketekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 990kcalSzénhidrát: 4gFehérje: 126gZsír: 51gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gNátrium: 397mgKálium: 95mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 1724IUVitamin C: 1mgKalcium: 17mgVas: 1mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fokhagymás bőrketekercs azokból az időkből származik, amikor a magyarok a hús minden részét felhasználták, hogy semmi ne vesszen kárba. A háziasszonyok mindig kreatív módokat kerestek arra, hogy ízletes és laktató ételeket készítsenek az egyszerű hozzávalókból. A bőrketekercs ropogós textúrája és a fűszeres ízei hamar népszerűvé tették ezt az ételt a magyar konyhában.

Tálalás:

A tekercset szeletelje vastag szeletekre és tálalja egy nagy, hagyományos fa tányéron. Adjunk mellé egy kis adag tejfölt, amihez néhány csepp citromlevet és apróra vágott petrezselymet kevertünk. A tejföl frissessége és savanykás íze tökéletesen kiegészíti a fokhagymás bőrke ropogós és fűszeres ízeit. Az étel mellé kínálhatunk hagyományos magyar savanyúságot, mint a csemegeuborka vagy a csalamádé.

Alternatív hozzávalók:

  1. Csirkebőr: Ha valaki nem szeretné vagy nem tudja beszerezni a sertés bőrkét, akkor a csirke bőre is egy kiváló alternatíva. A recept ugyanaz, de a sütési időt csökkenteni kell, mert a csirke bőre vékonyabb.
  2. Currypor: Azok számára, akik egy kis egzotikusabb ízt szeretnének, adjanak hozzá 1-2 teáskanál curryport a fűszerkeverékhez.
  3. Vegetáriánus változat: Tofubőrből vagy más növényi alapú „bőrből” készült termékek is használhatók. Ezek az alternatívák jól megtartják a fűszereket és hasonló ropogós textúrát adnak, mint az állati bőr.

Egészségügyi előnyök:

  1. Kollagén: A sertés bőre gazdag kollagénben, amely támogatja a bőr, a haj és a köröm egészségét, valamint segíti az ízületek rugalmasságát.
  2. Aminosavak: A bőrben található fehérjék biztosítanak egy sor esszenciális és nem esszenciális aminosavakat, amelyek támogatják a test fehérjeszintézisét.
  3. Fokhagyma: Ez a hozzávaló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és jó hatással lehet az immunrendszerre. Ezen kívül támogathatja a szív- és érrendszert is.

Variációk:

  1. Csípős változat: A fűszerkeverékhez adjunk hozzá apróra vágott chili paprikát vagy csípős paprikakrémet, hogy extra csípősséget adjon az ételnek.
  2. Füstös változat: Cseréljük le a hagyományos fűszerpaprikát füstölt paprikára, hogy füstös ízvilágot kapjunk.
  3. Zöldfűszeres változat: Aprítsunk fel friss petrezselymet, koriandert vagy bazsalikomot, és adjuk hozzá a fűszerkeverékhez friss zöld ízekért.

Érdekességek:

  1. Hagyományos konyhák: Sok konyhában világszerte hasonló technikát alkalmaznak a bőr elkészítésére. Például a kínai konyhában a Pekingi kacsát sütik úgy, hogy a bőre ropogós maradjon.
  2. Zselatin: Míg a zselatint ma sokan táplálékkiegészítőként vagy desszertekben ismerik, hagyományosan húsok és levesek sűrítésére használták.
  3. Regenerálódó divat: Ahogy a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik a táplálkozásban, a „nose-to-tail” evés, vagyis az állat minden részének felhasználása, újra divatba jön. A bőrketekercs is ezen a vonalon illeszkedik ebbe a trendbe.
(össznézettség: 557, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating