Fokhagymás csiga
Sós sütemény Sütemény

Fokhagymás csiga

Fokhagymás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Fokhagymás csiga

Fokhagymás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás csiga.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 941 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 5 dl víz langyos
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál
  • 1 teáskanál fekete bors őrölt
  • 2 evőkanál rozmaring apróra vágott
  • 2 marék olajbogyó apróra vágva
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 dl tej

a töltelékhez:

  • 20 dkg vaj puha
  • 2 teáskanál
  • 8 gerezd fokhagyma

a megkenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál víz

a sütés utáni locsolásra:

  • 1 dl tej

Elkészítés
 

  • Az élesztőt langyos tejben, 1 teáskanál liszttel és 2 teáskanál cukorral felfuttatom a sót, borsot, olajbogyót összekeverem a liszttel, a felfuttatott élesztővel, olajjal, és a víz felével, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet, összedolgozom. Ha túl ragadós, lisztet szórok hozzá. Alaposan kidagasztom. Én akkor ítélem jónak, ha a tál oldalától, és a kezemtől is szépen elválik, és ha a lisztes ujjamat belenyomom, nem marad utána luk. Meleg helyre téve kelesztem kb. 30 percig.
  • Amíg kel, a puha vajat összekeverem az összezúzott fokhagymával, és a sóval. A tészta 1/3-át kinyújtom akkorára, hogy a tepsibe tudjam rakni. Vigyázat, könnyen leragad, és mivel kelt tészta, össze is ugrik. Én kicsit nagyobbra szoktam nyújtani, és a széleit beakasztom a tepsi sarkába. Arra is ügyelni kell, hogy ha túl vékony, könnyen kiszakad a tészta.
  • A maradék tésztát 2 részletben kinyújtom téglalap alakúra, középről sugárirányban kézzel megkenem a puha vajjal (különben összeugrik a keserves munkával kinyújtott tökéletes téglalap), feltekerem, és egy éles késsel kb. 2 cm széles karikákat vágok belőle.
  • A csigákat a tepsi alján lévő tésztalapra teszem, eligazgatom. A tésztalap megakadályozza, hogy a fokhagymás vaj kifolyjon. Meleg helyen kelesztem még 10-15 percig, addig begyújtom a sütőt kb. 190°C fokra.
  • Mielőtt beteszem sülni, megkenem a vizes tojássárgájával kb. 30 percig sütöm, vagy addig, amíg szépen meg nem pirul mikor kiveszem, azonnal meglocsolom mindegyik csigát egy-egy evőkanál forró tejjel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás csiga-hoz!

Nutrition

Kalória: 941kcalSzénhidrát: 133gFehérje: 20gZsír: 36gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 108mgNátrium: 3441mgKálium: 272mgÉlelmi rost: 5gCukor: 4gVitamin A: 972IUVitamin C: 1mgKalcium: 93mgVas: 8mg
Keyword fokhagymás, köret, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 241, mai nézettség: 1 )