Fokhagymás csiga Fokhagymás csiga

Fokhagymás csiga

Sós sütemény Sütemény

Fokhagymás csiga – Az ínyencségek királya

Fokhagymás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ha szereted a finom süteményeket, és szívesen kísérletezel az új ízekkel, akkor a fokhagymás csiga tuti, hogy nem maradhat ki a repertoárodból. A fokhagymás csiga egy igazán finom péksütemény, amelyet bármikor elkészíthetsz otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja.

Fokhagymás csiga

Fokhagymás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás csiga.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 941 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a megkenéshez:

a sütés utáni locsolásra:

Elkészítés
 

  • Az élesztőt langyos tejben, 1 teáskanál liszttel és 2 teáskanál cukorral felfuttatom a sót, borsot, olajbogyót összekeverem a liszttel, a felfuttatott élesztővel, olajjal, és a víz felével, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet, összedolgozom. Ha túl ragadós, lisztet szórok hozzá. Alaposan kidagasztom. Én akkor ítélem jónak, ha a tál oldalától, és a kezemtől is szépen elválik, és ha a lisztes ujjamat belenyomom, nem marad utána luk. Meleg helyre téve kelesztem kb. 30 percig.
  • Amíg kel, a puha vajat összekeverem az összezúzott fokhagymával, és a sóval. A tészta 1/3-át kinyújtom akkorára, hogy a tepsibe tudjam rakni. Vigyázat, könnyen leragad, és mivel kelt tészta, össze is ugrik. Én kicsit nagyobbra szoktam nyújtani, és a széleit beakasztom a tepsi sarkába. Arra is ügyelni kell, hogy ha túl vékony, könnyen kiszakad a tészta.
  • A maradék tésztát 2 részletben kinyújtom téglalap alakúra, középről sugárirányban kézzel megkenem a puha vajjal (különben összeugrik a keserves munkával kinyújtott tökéletes téglalap), feltekerem, és egy éles késsel kb. 2 cm széles karikákat vágok belőle.
  • A csigákat a tepsi alján lévő tésztalapra teszem, eligazgatom. A tésztalap megakadályozza, hogy a fokhagymás vaj kifolyjon. Meleg helyen kelesztem még 10-15 percig, addig begyújtom a sütőt kb. 190°C fokra.
  • Mielőtt beteszem sülni, megkenem a vizes tojássárgájával kb. 30 percig sütöm, vagy addig, amíg szépen meg nem pirul mikor kiveszem, azonnal meglocsolom mindegyik csigát egy-egy evőkanál forró tejjel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás csiga-hoz!

Tápérték

Kalória: 941kcalSzénhidrát: 133gFehérje: 20gZsír: 36gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 108mgNátrium: 3441mgKálium: 272mgÉlelmi rost: 5gCukor: 4gVitamin A: 972IUVitamin C: 1mgKalcium: 93mgVas: 8mg
Keyword fokhagymás, köret, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fokhagymás csiga a magyar konyha egy kevésbé ismert, de annál ízletesebb finomsága. A történelem során számos európai konyhában léteznek hasonló péksütemények, de ez a változat a magyar vidékek jellegzetességeit tükrözi. A fokhagyma, melyet széles körben használnak a magyar ételekben, különösen a húslevesek és pörköltek esetében, ebben a receptben egy egyszerű péksüteményhez ad intenzív ízt.

Tálalás:

A frissen sütött csigákat egy rusztikus fatányéron vagy kosárban szolgáljuk fel, díszítve friss rozmaring ágakkal és néhány egész olajbogyóval. Mellé adhatunk egy kis tejfölt vagy joghurtot, ami remekül harmonizál a fokhagyma erős ízével.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt: Ha valaki gluténérzékeny, használhat teljes kiőrlésű lisztet vagy gluténmentes lisztkeveréket.
  • Olajbogyó: Akik nem kedvelik az olajbogyót, pótolhatják szárított paradicsommal vagy hagyják el teljesen.
  • Fokhagyma: Aki szeretné még intenzívebbé tenni a fokhagyma ízét, az hozzáadhat egy kevés chiliport vagy fokhagymaporral gazdagíthatja a tölteléket.
  • Vaj: A laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes margarint vagy kókuszolajat a vaj helyett.
  • Tej: A növényi alapú alternatívák közül az almándtej vagy a zabtej is remekül működik ebben a receptben.

Egészségügyi előnyök:

  1. Fokhagyma: Számos kutatás kimutatta, hogy a fokhagyma antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, elősegítheti az alacsonyabb koleszterinszintet és segíthet a vérnyomás szabályozásában.
  2. Olívaolaj: Az olívaolaj jó forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Ezenkívül antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat is tartalmaz.
  3. Rozmaring: Ezen gyógynövény antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül javíthatja az emésztést és támogathatja a kognitív funkciókat.

Variációk:

  1. Sajtos változat: Adj hozzá reszelt sajtot a fokhagymás vajas töltelékhez, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.
  2. Baconos csiga: A fokhagymás vajas keverékhez add hozzá sült bacon darabokat.
  3. Zöldséges: Finomra vágott paprika, hagyma vagy más zöldségek is hozzáadhatók a töltelékhez.

Érdekességek:

  1. A fokhagymás csiga eredetéről nincs pontos információ, de sok európai kultúrában megtalálhatók hasonló fokhagymás vagy vajas péksütemények.
  2. Sokan hisznek a fokhagyma természetes „gyógyító” tulajdonságaiban, és régen azt gondolták, hogy a fokhagyma megvéd a rossz szellemektől és a vámpíroktól.
  3. Bár a fokhagymás csiga elsősorban Magyarországon ismert, más változatai, mint például a fokhagymás kenyér vagy a fokhagymás bagett, világszerte népszerűek.
(össznézettség: 1 028, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése