Fokhagymás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Fokhagymás csiga
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás csiga.
Hozzávalók
a tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 5 dl víz langyos
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál fekete bors őrölt
- 2 evőkanál rozmaring apróra vágott
- 2 marék olajbogyó apróra vágva
- 2 teáskanál cukor
- 1 dl tej
a töltelékhez:
- 20 dkg vaj puha
- 2 teáskanál só
- 8 gerezd fokhagyma
a megkenéshez:
- 1 db tojássárgája
- 1 teáskanál víz
a sütés utáni locsolásra:
- 1 dl tej
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben, 1 teáskanál liszttel és 2 teáskanál cukorral felfuttatom a sót, borsot, olajbogyót összekeverem a liszttel, a felfuttatott élesztővel, olajjal, és a víz felével, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet, összedolgozom. Ha túl ragadós, lisztet szórok hozzá. Alaposan kidagasztom. Én akkor ítélem jónak, ha a tál oldalától, és a kezemtől is szépen elválik, és ha a lisztes ujjamat belenyomom, nem marad utána luk. Meleg helyre téve kelesztem kb. 30 percig.
- Amíg kel, a puha vajat összekeverem az összezúzott fokhagymával, és a sóval. A tészta 1/3-át kinyújtom akkorára, hogy a tepsibe tudjam rakni. Vigyázat, könnyen leragad, és mivel kelt tészta, össze is ugrik. Én kicsit nagyobbra szoktam nyújtani, és a széleit beakasztom a tepsi sarkába. Arra is ügyelni kell, hogy ha túl vékony, könnyen kiszakad a tészta.
- A maradék tésztát 2 részletben kinyújtom téglalap alakúra, középről sugárirányban kézzel megkenem a puha vajjal (különben összeugrik a keserves munkával kinyújtott tökéletes téglalap), feltekerem, és egy éles késsel kb. 2 cm széles karikákat vágok belőle.
- A csigákat a tepsi alján lévő tésztalapra teszem, eligazgatom. A tésztalap megakadályozza, hogy a fokhagymás vaj kifolyjon. Meleg helyen kelesztem még 10-15 percig, addig begyújtom a sütőt kb. 190°C fokra.
- Mielőtt beteszem sülni, megkenem a vizes tojássárgájával kb. 30 percig sütöm, vagy addig, amíg szépen meg nem pirul mikor kiveszem, azonnal meglocsolom mindegyik csigát egy-egy evőkanál forró tejjel.
Megjegyzés
Jó étvágyat a Fokhagymás csiga-hoz!
Nutrition
Kalória: 941kcalSzénhidrát: 133gFehérje: 20gZsír: 36gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 108mgNátrium: 3441mgKálium: 272mgÉlelmi rost: 5gCukor: 4gVitamin A: 972IUVitamin C: 1mgKalcium: 93mgVas: 8mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 241, mai nézettség: 1 )