Fokhagymás rúd Fokhagymás rúd

Fokhagymás rúd

Sós sütemény Sütemény

Fokhagymás rúd – Egy különleges ízélmény

Fokhagymás rúd recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A fokhagymás rúd az egyik legnépszerűbb harapnivalók közé tartozik, ami minden alkalomra megfelelő. Ez az édességből és fokhagymából készült rúd kiváló snack lehet a reggeli kávéhoz, de akár az ebéd utáni desszertnek is megfelelő választás lehet. A fokhagymás rúd a tökéletes választás lehet azok számára, akik szeretik az édes és fűszeres ízeket egyaránt.

Fokhagymás rúd

Fokhagymás rúd

Dömőkné Salamon Csilla
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás rúd.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1118 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A hozzávalókat egy tálba tesszük(élesztőt is csak belemorzsoljuk) és összedolgozzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk egy ujjnyi vastagságúra.
  • A tetejét lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
  • Felcsíkozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük és 180°C fokon kb. 20 percig sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás rúd-hoz!

Tápérték

Kalória: 1118kcalSzénhidrát: 82gFehérje: 29gZsír: 75gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 31gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 242mgNátrium: 1705mgKálium: 282mgÉlelmi rost: 4gCukor: 1gVitamin A: 3047IUVitamin C: 1mgKalcium: 426mgVas: 5mg
Keyword sós sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Fokhagymás Rúd Dömőkné Salamon Csilla nagymamájának receptjéből származik. A családi összejöveteleken és a falu rendezvényein mindig is közkedvelt volt, és a helyiek gyakran „Csilla nagyi titkos fűszerének” nevezték, noha az igazság az volt, hogy az egyszerű, de friss fokhagyma adta meg az ételeknek ezt az ízletes jellegzetességet. Minden alkalommal, amikor a család vagy a falu összegyűlt, lehetett biztosra venni, hogy ott lesznek a finom, aranybarna Fokhagymás Rudak, forróan és illatosan.

Tálalás:

A Fokhagymás Rudakat gyakran zöldsalátával, paradicsomsalátával vagy friss, ropogós uborkasalátával tálalják. Egy kis tejföl vagy joghurtos mártogatóssal kiegészítve tökéletes előétel vagy snack egy nyári pikniken vagy egy családi összejövetelen.

Alternatív Hozzávalók:

  • Gluténmentes Fokhagymás rúd: A receptben lévő normál liszt helyett használjunk gluténmentes lisztet. Fontos azonban ellenőrizni, hogy a többi hozzávaló is gluténmentes-e.
  • Vegán változat: A tojásokat és a tejfölt pótolhatjuk növényi alapú termékekkel, mint például a szója vagy mandulatej, illetve tojáspótlóval. A sajtot vegán sajttal helyettesíthetjük.
  • További ízvariációk: Hozzáadhatunk az alaptésztához finomra vágott zöldfűszereket, mint például a petrezselymet, a bazsalikomot vagy az oregánót, hogy egy kis extra ízt adjunk a rudaknak. Az édes változatért egy kis vaníliaesszenciát vagy édes fűszereket is hozzáadhatunk, mint például a fahéjat vagy a kardamomot.

Egészségügyi előnyök:

  • Fokhagyma: A fokhagyma már régóta ismert antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságairól. Segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és támogatja az immunrendszer működését. Ezenkívül a fokhagyma kiváló antioxidáns forrás, amely segíthet a testnek a káros szabad gyökökkel szemben.
  • Tejföl: Jó kalcium forrás, ami hozzájárul a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez. Ezenkívül probiotikumokat is tartalmazhat, amelyek támogatják az egészséges bélflórát.

Variációk:

  • Zöldséges változat: Az alaptésztához finomra vágott, párolt zöldségeket, mint például spenótot vagy cukkinit is hozzáadhatunk. Ez nemcsak ízben, hanem tápanyagban is gazdagítja a rudakat.
  • Fűszeres változat: Az alaptészta ízesítéséhez hozzáadhatunk paprikát, chiliport vagy kurkumát a fokhagymához, hogy pikánsabbá tegyük a rudakat.
  • Teljes kiőrlésű Fokhagymás rúd: A fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk, ami több rostot és tápanyagot tartalmaz.

Érdekességek:

  • A fokhagyma régóta használt gyógynövény az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában és Kínában. Az egyiptomiak még a piramisépítő munkásoknak is adtak fokhagymát, hogy erősítsék az erejüket és az állóképességüket.
  • Az eredeti Fokhagymás Rúd recept Dömőkné Salamon Csilla nagymamájától származik, aki a második világháború idején használta ezt az egyszerű, mégis ízletes receptet a családjának etetésére.
  • A Fokhagymás Rúd, bár egyszerű receptnek tűnik, remek példája annak, hogyan válhat egy alapvető, hagyományos étel népszerűvé és közkedveltté generációkon keresztül.
(össznézettség: 386, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése