Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással

Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással

Szarvas Vadhús ételek

Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással – Egy ízletes és különleges fogás

Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Ez a fokhagymás szarvasmáj furmintmártással recept egy ízletes és különleges fogás, amely tökéletes lehet, ha valaki egy különleges, de könnyen elkészíthető ételt szeretne készíteni otthon. A recept ötvözi a szarvasmáj gazdag ízét a fokhagyma és a bor ízesítésével, miközben a mártás egy különleges, de finom ízvilágot ad az egész ételnek.

Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással

Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással.
3.50 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 688 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db szarvasmáj
  • 1 l tej
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • fekete bors
  • fehér bors
  • 2 dl furmint száraz
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 dl húsleves

Elkészítés
 

  • A májról eltávolítjuk a külső hártyát és a vastagabb ereket, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és a zúzott fokhagymával ízesített hideg tejbe áztatjuk az egészet kb. 6-8 órára.
  • A pácolt májszeleteket ezután jól lecsöpögtetjük és borsos lisztbe forgatjuk, majd a felforrósított vajban mindkét oldalukat megpirítjuk.
  • Ezután a serpenyőbe beleöntjük a bort és feloldjuk vele a visszamaradt pörzsanyagokat, majd az így kapott esszenciát besűrítjük a húslevesben feloldott keményítővel.
  • A mártást végül kevés barnacukorral, sóval és fehérborssal ízesítjük. Köretként párolt kelkáposztát és metélőhagymás burgonyapürét adunk hozzá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fokhagymás szarvasmáj furmintmártással-hoz!

Tápérték

Kalória: 688kcalSzénhidrát: 62gFehérje: 29gZsír: 32gTelített zsír: 19gTrans Fat: 1gKoleszterin: 285mgNátrium: 833mgKálium: 677mgÉlelmi rost: 2gCukor: 16gVitamin A: 13814IUVitamin C: 1mgKalcium: 313mgVas: 6mg
Keyword húsétel, szarvas
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fokhagymás szarvasmáj furmintmártással egy régi magyar kulináris örökség, melynek gyökerei a történelmi magyar gasztronómiában találhatók. A szarvasmáj az évszázadok során az arisztokrácia kedvelt étele volt, amely különleges alkalmakra és ünnepi eseményekre került az asztalra. A furmint, mint Magyarország egyik legelismertebb borfajtája, hozzáad egy különleges aromát és gazdagságot az ételhez, miközben a fokhagyma és a barnacukor egyensúlyban tartja a mártás ízeit.

Tálalás:

A tálaláskor a májas szeleteket egy előmelegített tányéron helyezzük el. A furmintos mártást finoman rákanalazzuk, és mellé frissen sült burgonyát vagy rizst kínálhatunk. Az étel mellé a hagyományok szerint egy pohár hideg furmint borral szolgáljuk fel, mely kihangsúlyozza az étel ízvilágát. Az ételt friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy friss kaporral díszíthetjük.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ha nincs szarvasmáj, használhatunk marha- vagy sertésmájat.
  2. A furmint helyett más száraz fehérborral, például chardonnay-val vagy sauvignon blanc-cal is készíthetjük.
  3. Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a lisztet rizzsliszttel vagy más gluténmentes alternatívával helyettesíthetjük.
  4. Ha nincs kéznél barnacukor, akkor mézet vagy agaveszirupot is használhatunk.
  5. A húsleves helyett használhatunk zöldséglevest vagy csirkealaplevet a mártáshoz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Szarvasmáj: A máj általában magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, különösen az A-vitamin, a B-vitaminok (B12 és folsav) és a vas tekintetében, amelyek segítenek a vérképzésben és az energia előállításában.
  2. Fokhagyma: A fokhagyma antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet az immunrendszer erősítésében és csökkentheti a koleszterinszintet.
  3. Furmint száraz: A mértékkel fogyasztott borok, mint a furmint, tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív egészségére.

Variációk:

  1. Máj: Próbálkozzon csirke- vagy pulykamájjal egy könnyedebb ízért.
  2. Mártás: Használjon más gyümölcsöket vagy bogyókat, mint a meggy vagy az áfonya, egy gyümölcsösebb mártáshoz.
  3. Fűszerezés: Adjunk hozzá friss rozmaringot, zsályát vagy tárkonyt az extra ízért és aromáért.

Érdekességek:

  1. A furmint a tokaji borvidék legismertebb szőlőfajtája, amely a világhírű tokaji aszú borok alapja.
  2. A magyar konyha hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a máj ételekre, amelyek különféle módon készülnek – grillezve, sültben, mártásokban vagy pástétomként.
  3. A fokhagyma az egyik legősibb művelt növény, amelyet az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használtak gyógyításra és főzésre egyaránt.
  4. A hagyomány szerint a szarvasmáj és a furmint párosítását a magyar arisztokrácia egyik ünnepi vacsoráján találták fel, amikor a készletben csak szarvasmáj és furmint bor volt elérhető, és az összehozatal annyira ízlett a vendégeknek, hogy azonnal híressé vált.
(össznézettség: 5 775, mai nézettség: 1 )
Tagged
3.50 from 6 votes (6 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése