Fonott kalács recept – Puha, foszlós házi kalács lépésről lépésre
Fonott kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A fonott kalács a magyar konyha egyik legkedveltebb hagyományos édessége, amely nemcsak húsvétra, hanem bármely vasárnapi reggelire vagy vacsorára is tökéletes választás. Ez a házi fonott kalács recept megmutatja, hogyan készíthetsz otthon puha, foszlós kelt tésztát, amely kívül aranybarna, belül pedig légiesen könnyű. Legyen szó édes kalácsról vagy akár sós változatról, a saját kezűleg készített fonott kelt tészta minden alkalmat különlegessé tesz. Próbáld ki ezt a klasszikus kalács receptet, és élvezd a friss, illatos sütemény minden falatját!
Fonott kalács
Hozzávalók
a kenéshez:
Elkészítés
- Egy nagy tálba öntsük bele a 3 dl tejet, adjuk hozzá a 4 evőkanál cukrot, az 5 dkg vajat, a fél teáskanál sót, valamint a kimért 50 dkg lisztet. A vaj lehetőleg szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyen elkeveredjen a többi hozzávalóval.
- A 2,5 dkg friss élesztőt morzsoljuk egy kisebb tálkába, majd öntsünk rá kb. 1 dl langyos tejet (ezt vegyük el a kimért 3 dl tejből), és keverjünk hozzá egy csipet cukrot is. Hagyjuk állni 5-10 percig meleg helyen, amíg az élesztő felszínén habos réteg nem képződik. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív, és jól dolgozik majd a tésztában.
- Amint az élesztő felfutott, öntsük a lisztes keverékhez, majd dolgozzuk hozzá a többi folyékony hozzávalót is. Kezdjük el kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozni az alapanyagokat. Addig dagasszuk a tésztát, amíg az szép sima, fényes, rugalmas állagú nem lesz, és már nem tapad a tál falához vagy a kezünkhöz. Ha szükséges, egy kevés liszttel korrigálhatunk, de óvatosan, nehogy túl kemény legyen a tészta.
- A megdagasztott tésztát formázzuk gombóccá, és helyezzük egy tiszta tálba, majd fedjük le egy enyhén nedves konyharuhával. Tegyük meleg, huzatmentes helyre, és hagyjuk kelni körülbelül 1-1,5 órát, amíg a térfogata körülbelül kétszeresére nő. Ez alatt az idő alatt a tészta levegős és könnyed állagú lesz.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, és gyúrjuk át pár mozdulattal. Ezután osszuk 6 egyenlő részre (ha hatágú fonást szeretnénk), és formázzunk belőlük hosszú, egyenletes hengereket. A hengerek végeit érdemes kissé elvékonyítani, hogy szebben lehessen őket összefonni.
- A hengereket tetszőleges módon – három vagy hat ágban – fonjuk össze, és óvatosan helyezzük át egy kivajazott, kilisztezett tepsire vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha szükséges, igazítsuk a kalács formáját, hogy szép egyenletes legyen.
- Egy ecset segítségével kenjük meg a kalács tetejét egy kevés tejjel. Ez sütés közben segít kialakítani a jellegzetesen fényes, aranybarna kérget. Ezután pihentessük a fonott tésztát még 15-20 percig szobahőmérsékleten.
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (alsó-felső sütés). A kalácsot helyezzük a sütő középső rácsára, és süssük 30 percig, vagy amíg szép aranybarna színt kap, és az alja is kopogósra sül. Sütés közben az illatok már előre sejtetik a tökéletes végeredményt.
- A megsült kalácsot vegyük ki a sütőből, és óvatosan helyezzük át egy rácsra vagy fa vágódeszkára. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a belseje szépen átszellőzzön, és ne legyen nyirkos. A kihűlt kalács kívül ropogós, belül puha és foszlós lesz – tökéletes akár magában, vajjal, lekvárral vagy kakaóval kínálva.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Fonott kalács recepthez:
A fonott kalács egy hagyományos magyar édes kelt tészta, amelyet gyakran ünnepi alkalmakkor, például húsvétkor, karácsonykor vagy családi összejöveteleken készítenek. A kalács jellemzője a fonott forma, amely lehet három-, négy-, vagy akár hatágú is, attól függően, milyen bonyolultságú fonást választunk. A kalácsot élesztős tésztából készítik, amelynek alapanyagai a liszt, tej, vaj, cukor, só és élesztő.
A fonott kalács elkészítéséhez használhatsz friss élesztőt vagy szárított, instant élesztőt is, attól függően, hogy melyik áll rendelkezésedre. Friss élesztő esetén 2,5 dkg-ra lesz szükséged, amelyet mindig langyos tejben, egy kevés cukor hozzáadásával futtass fel, hogy aktiválódjon. Ha szárított élesztőt használsz, kb. 7 g elegendő, és ezt közvetlenül a liszthez is keverheted, bár egy rövid áztatás langyos tejben itt is segíthet az optimális eredmény elérésében.
A tésztát addig kell keleszteni, amíg a térfogata kétszeresére nem nő. Ez általában 1-1,5 órát vesz igénybe, de ez nagyban függ a környezeti hőmérséklettől. Melegebb helyen, például egy radiátor közelében, gyorsabban kel, míg hűvösebb helyen hosszabb időt vehet igénybe. Ha lassabban szeretnéd keleszteni, a tésztát hűtőbe is teheted éjszakára, így reggel frissen formázhatod és sütheted.
A kalács fonása nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a sütés minőségét is befolyásolja. A fonás során a tészta egyenletesen eloszlik, és a fonatok között elegendő hely marad, hogy a kalács levegős, könnyű textúrájú legyen. Ezenkívül a fonott forma segít abban, hogy a tészta egyenletesen süljön át, így elkerülhető, hogy a belseje nyers maradjon, míg a külseje túlsül.
Ahhoz, hogy a tészta ne ragadjon a munkafelülethez vagy a kezedhez, szórj egy kevés lisztet a felületre és a tésztára. Ha a tészta túl ragacsos, dolgozz bele egy kis plusz lisztet, de csak fokozatosan, hogy a végeredmény ne legyen kemény. Az is segít, ha a tésztát alaposan kidagasztod, mivel ezáltal sima, rugalmas lesz, és kevésbé fog ragadni.
Történet:
A fonott kalács a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb kelt tésztás süteménye. Generációk óta készítik házilag a családok, különösen ünnepi alkalmakkor, például húsvéti reggelire vagy vasárnapi reggeliként. A házi fonott kalács nemcsak finom, hanem az otthon melegét is magában hordozza. Sokaknak gyermekkori emlékeket idéz, amikor nagymama illatos, puha kalácsot tett az asztalra friss vajjal és lekvárral. Ez a klasszikus kalács recept az egyik legkedveltebb édes kelt tészta alapú péksütemény, amely a hétköznapokban is megállja a helyét.
Tálalás:
A frissen sült fonott kalács tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is. Tálalhatjuk vajjal, házi lekvárral, mézzel, esetleg egy pohár tej vagy kakaó mellé. Kiváló kísérője a húsvéti sonkának és főtt tojásnak is. A kalács reggelire különösen népszerű, hiszen gyorsan felszeletelhető, és a puha, foszlós tésztája mindenkit elvarázsol. Ünnepek idején szépen szeletelve, díszes tálon kínálhatjuk a vendégeknek, de hétköznapi reggeliként is kiválóan megállja a helyét.
Ital ajánló a fonott kalács mellé:
Gyerekeknek:
- Házi kakaó: Meleg tejben elkevert kakaópor egy kevés mézzel vagy cukorral – tökéletes kísérő egy szelet kalácshoz.
- Gyümölcslé: Frissen facsart narancslé vagy 100%-os almalé, amely üdítően kiegészíti az édes kalács ízét.
- Gyümölcstea: Langyos, enyhén édesített gyümölcstea, például málna- vagy hibiszkuszízű.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy csésze eszpresszó vagy tejeskávé tökéletes választás a kalács reggeli kísérőjeként.
- Fehérbor: Egy könnyed, édeskés fehérbor, például muskotály, különösen jó választás, ha a kalácsot desszertként fogyasztjuk.
- Fűszeres forralt bor: Hidegebb napokon a fonott kalács mellé egy meleg, fűszeres forralt bor remekül illik.
Ezekkel az italokkal még élvezetesebbé teheted a kalács fogyasztását gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!
Alternatív hozzávalók:
A hagyományos kalács recept könnyen alakítható egyéni ízlés szerint. A tej helyett használhatunk növényi tejet (például mandula- vagy zabtejet), ha valaki laktózérzékeny. A vaj helyett margarinnal is elkészíthető, így a fonott kalács vegán változata is könnyen előállítható. Az édesebb ízért keverhetünk a tésztába vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat, esetleg mazsolát is. A tetejét nemcsak tejjel, hanem felvert tojással is megkenhetjük, így még fényesebb és aranybarnább lesz a héja. Aki szereti az újdonságokat, kipróbálhatja a diós kalács vagy mazsolás kalács változatot is.
Egészségügyi előnyök:
A házi készítésű fonott kalács egészségesebb alternatíva lehet a bolti, adalékanyagokkal teli péksüteményekhez képest. Mivel az alapanyagokat mi válogatjuk meg, elkerülhetjük a mesterséges tartósítószereket és túlzott cukortartalmat. A kelt tészta könnyebben emészthető, mint a nehéz, zsíros sütemények, főként, ha teljes kiőrlésű lisztet is keverünk hozzá. A házi kalács frissen, adalékmentesen, természetes hozzávalókból készül, így kontrollálhatjuk a cukor- és sótartalmat is. A tej és vaj jó forrásai lehetnek a kalciumnak és az A-vitaminnak, amennyiben mértékkel fogyasztjuk a puha kalácsot.
Variációk:
A fonott kalács recept könnyedén alakítható különféle ízlések és alkalmak szerint. Készíthetünk belőle sós kalácsot, amely kiváló sültek vagy sajtok mellé. Az édes változatok közül népszerű a mazsolás kalács, diós kalács, vagy a fahéjas kalács is. A tésztába reszelt citrom- vagy narancshéj is kerülhet, így még illatosabb lesz. A húsvéti kalács gyakran gazdagabb tésztából készül, néha tojással díszítve. Vannak, akik csokidarabokat vagy kakaóport is kevernek a tésztába, így lesz belőle akár csokoládés kalács is. A formázásban is eltérhetünk: a klasszikus háromágú fonás mellett próbálkozhatunk hatágú kalács fonással is.
Érdekességek:
A fonott kalácsnak komoly hagyományai vannak nemcsak Magyarországon, hanem számos más közép-európai országban is. A kalács fonás szimbolikus jelentéssel bír: a fonat gyakran a család egységét, összetartozását jelképezi. A húsvéti kalács a keresztény ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan eleme, de sok vidéken karácsonykor is készítik. Érdekesség, hogy régen a kalácsot kemencében sütötték, és gyakran nagyobb mennyiségben, hogy több napig kitartson. A fonott kalács nemcsak finom, hanem esztétikailag is szemet gyönyörködtető – díszítésként is megállja a helyét ünnepi asztalon. A házi kalács készítése ma is sok családban közös program, ahol a gyerekek is besegítenek a dagasztásba vagy a fonásba.