Fonott kalács Fonott kalács

Fonott kalács

Kelt tészta Tészták

Fonott kalács – a magyar gasztronómia büszkesége

Fonott kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A fonott kalács nemcsak a magyar gasztronómia büszkesége, de egy nagyszerű édesség is, amelyet bárki élvezhet. Egy hagyományos magyar édesség, amelynek elkészítéséhez számos módszer létezik. A fonott kalács egyik legfontosabb jellemzője a tészta fonása, amely egyedülálló textúrát és ízt ad a kalácsnak.

Fonott kalács

Fonott kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fonott kalács.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 672 kcal

Hozzávalók
  

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • Tálba tesszük a hozzávalókat a fenti sorrendben. Ekkor az élesztőt felfuttatjuk és mint egy hagyományos kelt tésztát összeállítjuk, majd kétszeresére kelesztjük.
  • Lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, egyenlő vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk.
  • Vajazott-lisztezett tepsire rakjuk, tejjel lekenjük. 175°C fokos sütőben 30 percig sütjük.
  • Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fonott kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 672kcalSzénhidrát: 117gFehérje: 18gZsír: 14gTelített zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 35mgNátrium: 323mgKálium: 302mgÉlelmi rost: 5gCukor: 19gVitamin A: 442IUVitamin C: 1mgKalcium: 114mgVas: 6mg
Keyword tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fonott kalács sok helyen ismert és kedvelt sütemény. Magyarországon különösen húsvétkor kerül az asztalra, amikor a kalácsot sonkával és tojással együtt fogyasztják. A fonás önmagában az élet szimbóluma, és a keresztény hagyományokban a Szent Háromságot, az Atyát, a Fiút és a Szentlelket is jelképezi. A kalács puhasága és édessége a jólét és bőség kívánságát is hordozza.

Tálalás:

A friss, meleg fonott kalácsot érdemes felszeletelni és a szeleteket egy szép fatálon vagy kosárban kínálni. Húsvétkor a kalácsot gyakran vajjal, sonkával és kemény tojással tálalják, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást. Lekvárral vagy mézzel is kínálható, így válva egy édes reggelivé vagy uzsonnává.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes: A lisztet gluténmentes sütőliszttel lehet helyettesíteni, így azok is élvezhetik, akik a glutént kerülik.
  • Vegán: A tej helyett használjunk növényi tejet (pl. mandula, zab vagy szója), a vajat pedig vegán vajjal vagy kókuszzsírral helyettesíthetjük. Élesztő helyett használhatunk sütőport, de az íz és állag kissé változhat.
  • Cukormentes: A cukrot édesítőszerrel vagy természetes cukorhelyettesítőkkel (pl. agave szirup, stevia) lehet cserélni.
  • Ízesítés: A kalácshoz hozzáadhatunk mazsolát, aszalt gyümölcsöket, diót, mandulát vagy akár csokoládé darabokat is, így tovább gazdagítva az ízélményt.

Egészségügyi előnyök:

Mint minden sütemény esetében, a fonott kalács fogyasztása is mértékkel javasolt. Ugyanakkor néhány egészségügyi előny is társul a kalácshoz, különösen ha az alapanyagokat tudatosan választjuk meg:

  1. Komplex szénhidrátok: A teljes kiőrlésű liszt használatával növelhető a rosttartalom, amely segít az emésztésben és hosszabb időn át biztosít energiát.
  2. Minimális feldolgozottság: A házi készítésű kalácsban nincsenek mesterséges tartósítószerek vagy adalékanyagok, így tudjuk, hogy milyen alapanyagokból készül.
  3. Tej: Kalcium és D-vitamin forrása, amelyek fontosak a csontok és fogak egészségéhez.

Variációk:

  1. Töltött kalács: Az egyszerű fonott kalács tésztáját töltelékkel is gazdagíthatjuk. A túró, a diós vagy a mákos töltelék népszerű választás.
  2. Csokoládés: Csokoládécsipkekkel vagy kakaóporral keverve egy csokoládés változatot is készíthetünk.
  3. Gyümölcsös kalács: Mazsolával, aszalt szilvával vagy más gyümölcsökkel dúsítva.

Érdekességek:

  1. Hagyományos szerepe: Magyarországon a fonott kalács húsvét egyik legfontosabb édessége, de számos más kultúrában is léteznek hasonló fonott kenyerek és kalácsok, mint például a zsidó challah.
  2. Szerencsehozó: Néhány helyen úgy tartják, ha húsvétkor a kalácsba egy érmét sütnek, az a személy, aki a szeletében megtalálja, egész évben szerencsés lesz.
  3. Bábukészítés: Egyes hagyományokban a kalácsot emberi alakzatban, ún. „bábuként” készítik el, különösen esküvők vagy névnapok alkalmával.
(össznézettség: 1 165, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése