Fordított almás Fordított almás

Fordított almás

Sütemény Torta

Az igazi fordulat: Fordított almás, amelyet imádni fogsz!

Fordított almás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

A fordított almás desszert egyszerű, mégis lenyűgöző édesség, amelyet a család minden tagja imádni fog. A legjobb dolog azonban az, hogy nem igényel túl sok időt vagy különleges hozzávalókat az elkészítéshez. 

Fordított almás

Fordított almás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fordított almás.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 619 kcal

Hozzávalók
  

a karamellizált almához:

a tésztához:

Elkészítés
 

  • Először célszerű a tésztát összeállítani, mert kb. 30 percet a hűtőben kell pihentetni. Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat egy nagyobb tálban kézzel összegyúrni, egészen addig, amíg egy könnyű állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk.
  • Amíg a tészta hűl, előkészítjük az almákat: megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és nyolc részre szeljük őket. Egy teflonserpenyőben megolvasztjuk a vajat, amire rádobjuk a cukrot, a barnacukrot, és lassú tűzön addig keverjük, amíg homogén állagúvá válik.
  • Közben a sütőt melegítsük elő 180°C fokra. Sokan azt mondják, jobb szépen elrendezve beletenni az almákat a forró karamellbe, de a rusztikusság gyönyörködtet, nyugodtan dobjuk hanyagul bele őket, és főzzük kb. negyedórán át, amíg az alma leve elillan, és a karamellbevonat megcsillan a gyümölcsökön (az almákat azonnal szórjuk meg egy kis fahéjjal és óvatosan kevergessük).
  • Ha elkészült a karamellás alma, tegyük át egy kerek jénai tálba (ha nincs otthon tűzálló nyelű serpenyőnk), és a vajas karamellt is öntsük rá.
  • A tésztát vegyük ki, és nyújtsuk akkorára, hogy pont ráboríthassuk az almára, úgy, hogy a széleinél az almák alá nyomkodjuk, és villával megszurkáljuk.
  • Ezután már nincs más dolgunk, mint 20-30 percre a forró sütőbe tenni, majd ezt követően 5 perc állás után egy hirtelen mozdulattal kiborítani a jénaiból egy tálra.
  • Langyosan fogyasztva a legfinomabb!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fordított almás-hoz!

Tápérték

Kalória: 619kcalSzénhidrát: 91gFehérje: 5gZsír: 29gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 104mgNátrium: 286mgKálium: 241mgÉlelmi rost: 5gCukor: 59gVitamin A: 969IUVitamin C: 8mgKalcium: 43mgVas: 2mg
Keyword torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A fordított almás egy ősi magyar édesség, amelynek története a középkorig nyúlik vissza. Egy legenda szerint egy vidéki háziasszony, Mariska néni véletlenül fordította meg az almás pitéjét a sütés előtt, és amikor rájött a hibájára, már túl késő volt. A vendégek azonban oda voltak az újfajta süteményért, ahol az almák a tetején ragyogtak, így a fordított almás hagyományos édességként maradt meg.

Tálalás:

A fordított almást legjobban melegen ajánlott tálalni, amikor az almák még kissé ragacsosak és édesek a karamelltől. Tálald egy szelet vaníliafagylalttal, a hideg és meleg kontrasztja igazi ízélményt nyújt. A tetejét meghintve fahéjjal és porcukorral csak tovább növeli az ízélményt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Gyümölcsök: A savanykás almák helyett kipróbálhatod körtével, barackkal vagy akár ananásszal is a receptet. Minden gyümölcs egyedi ízélményt ad a desszertnek.
  2. Édesítőszer: Ha kevesebb kalóriát szeretnél, cseréld le a cukrot és barnacukrot eritritre vagy szteviára. A karamellizálódás nem lesz ugyanolyan, de az ízélmény hasonló lesz.
  3. Tészta: Ha gluténmentes változatot készítenél, használj gluténmentes lisztet. Ha pedig paleo változatot szeretnél, készítsd a tésztát mandulalisztből és kókuszzsírból.
  4. Vegán változat: A vajat kókuszzsírra, a tojássárgáját pedig chia mag vagy lenmag „tojásra” (1 evőkanál őrölt chia mag vagy lenmag + 2,5 evőkanál víz) cserélve készíthetsz vegán változatot is.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alma: Az almák rostban gazdagok, ami segíthet az emésztésben és a jó koleszterinszint fenntartásában. Ezen kívül flavonoidokat, antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszert és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
  2. Barnacukor: A barnacukor tartalmaz melasz, ami nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, így kicsivel táplálóbb lehet a fehér cukornál, bár a kalóriaértéke hasonló.
  3. Fahéj: A fahéjnak számos egészségügyi előnye van; gyulladáscsökkentő, antioxidáns és vércukorszint-szabályozó hatása ismert.

Variációk:

  1. Töltelék: A fordított almást variálhatod más gyümölcsökkel, mint például körtével, barackkal vagy meggyel, hogy új ízélményeket próbálhass ki.
  2. Tészta: A hagyományos tésztát cserélheted teljes kiőrlésű lisztre, ami rostban gazdagabb, vagy kókuszlisztre, ami alacsonyabb szénhidráttartalmú és gluténmentes.
  3. Édesítő: A hagyományos cukor helyett próbáld ki mézzel, juharsziruppal vagy agavé sziruppal, hogy természetesebb édesítést érj el.

Érdekességek:

  1. Név: A „fordított” jelző nemcsak a készítési módszerre utal, hanem arra is, hogy ez a desszert „fordítva” kínálja a hagyományos almás pite ízélményét.
  2. Nemzetközi testvérek: A fordított almás rokona a francia „Tarte Tatin”-nak, amely hasonlóan készül, de a tésztája és az elkészítési módja kissé eltérő.
  3. Régisége: Bár pontosan nem tudjuk, mikor és hol készült először, a fordított almás technikája – azaz a gyümölcs sütése a tészta alatt – régóta ismert a világ különböző konyháiban. Az, hogy ezt a módszert Magyarországon hogyan és mikor vették át, még kutatás tárgyát képezi.
(össznézettség: 918, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése