Főtt sonka Főtt sonka

Főtt sonka

Húsételek Sertés

Főtt sonka: egyszerűen elkészíthető, gazdag ízű és sokoldalú étel.

Főtt sonka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 220 perc.

A főtt sonka egy klasszikus étel, amelyet sok ember kedvel és gyakran fogyasztanak világszerte. Egyszerűen elkészíthető, gazdag ízű és sokoldalú étel, amelyet hidegen vagy melegen lehet tálalni, és különféle ízesítéssel és kiegészítővel lehet fogyasztani.

Az egyik legfontosabb előnye a főtt sonkának az, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Egyszerűen kell megtisztítani, feltölteni vízzel és ízesítőkkel, majd lassú tűzön főzni, amíg teljesen át nem fő. Ezután a sonkát vékony szeletekre lehet vágni, és ízlés szerint tálalni.

Főtt sonka

Főtt sonka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Főtt sonka. Recept leírás képpel. Jó étvágyat a Főtt sonka-hoz!
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 3 hours 30 perc
Teljes idő 3 hours 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 574 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk 
  • Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje
  • A sonkát bugyogó, de nem lobogó vízben megfőzzük.
  • Amikor a sonka megpuhult, levesszük a tűzről, és a vízben hagyjuk kihűlni, vagy ha melegen tálaljuk, rögtön kiszedjük a vízből.
  • A sonka főzőlevében elkészített főtt tojással és reszelt tormával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Főtt sonka-hoz!

Tápérték

Kalória: 574kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 49gZsír: 40gTelített zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 332mgNátrium: 500mgKálium: 657mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 238IUVitamin C: 3mgKalcium: 62mgVas: 3mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A főtt sonka hosszú múltra tekint vissza Magyarországon. Sokan úgy tartják, hogy a füstölt sonka főzése a tél végi időszakban megszabadítja a sonkát a télen keletkezett füstös, sós íztől, és friss, tavaszi karakterrel ruházza fel azt. A húsvéti ünnepek során ez a főétel különösen közkedvelt, amikor is a sonka, a főtt tojásokkal és a csípős tormával együtt jelképezi az új életet és a tavasz ébredését.

Tálalás:

Bár a főtt sonkát hagyományosan főtt tojással és reszelt tormával tálalják, érdemes kísérletezni más köretekkel is. A friss tavaszi zöldségek, mint a retek, a friss uborka vagy a zöldhagyma, nagyszerűen kiegészíthetik ezt az ételt. A friss, ropogós kenyér és a vaj egy másik nagyszerű kiegészítő, amelyek tökéletesen harmonizálnak a sonka sós ízével.

Alternatív hozzávalók:

  1. Sonka: Ha nem szeretnéd a füstölt sonkát használni, válassz natúr sonkát, vagy ha egy könnyedebb változatot keresel, akkor csirkemellet is használhatsz.
  2. Torma: Ha nem vagy nagy rajongója a tormának, használj helyette friss, aprított petrezselymet vagy bazsalikomot a tojás tetejére.
  3. Tojás: Vegán változatban a tojást helyettesítheted avokádóval vagy akár sült tofuval, amelyek remekül kiegészítik a sonka ízét és adnak egy új, friss ízélményt az ételnek.

Ez az étel rendkívül sokoldalú és változatosan elkészíthető. A lényeg, hogy az alapötletet megtartsd, de kreatívan alkalmazd azokat az összetevőket, amelyeket a leginkább kedvelsz vagy éppen kéznél vannak.

Egészségügyi előnyök:

  1. Sonka: Jó forrása a magas minőségű fehérjéknek, ami elengedhetetlen az izmok építéséhez és karbantartásához. Emellett B-vitaminokat, cinket és foszfort is tartalmaz, amelyek támogatják az anyagcserét és az immunrendszert.
  2. Tojás: A tojások kiváló fehérjeforrások, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, amire a testnek szüksége van. Emellett gazdagok kolinban, ami kulcsfontosságú az idegrendszer és az agy egészsége szempontjából.
  3. Torma: A torma természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és jó forrása a C-vitaminnak. Azoknak az antioxidánsoknak köszönhetően, melyeket tartalmaz, segíthet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.

Variációk:

  1. Csípős sonka: Adj hozzá egy kis csiliport vagy csípős paprikát a főzővízhez, hogy a sonkának erőteljes, csípős ízt adj.
  2. Citrusos változat: Tegyél egy kis citromhéjat vagy narancshéjat a főzővízbe a friss, citrusos aromáért.
  3. Fűszeres: Próbáld ki babérlevéllel, rozmaringgal vagy kakukkfűvel, hogy egyedi ízt adj neki.

Érdekességek:

  1. Sonka a világ körül: Bár Magyarországon a füstölt sonka népszerű, más kultúrákban saját elkészítési módszereik vannak. Például Spanyolországban a „jamón ibérico” egy különleges, sokáig érlelt sonka, amelyet szabadon legelésző sertésekből készítenek.
  2. Torma története: A torma Európában évszázadok óta népszerű, de sokan nem tudják, hogy eredetileg Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában honos. Gyógyító tulajdonságairól is ismert, különösen a középkorban használták megfázás és influenza ellen.
  3. Főtt sonka húsvétkor: A főtt sonka húsvéti hagyományokhoz kapcsolódik szerte a világban. Sok kultúrában a tavasz és az újjászületés szimbóluma. Ezen kívül a húsvéti ünnepkör a hosszú böjt utáni ünneplést is jelképezi, amikor ismét húst lehetett fogyasztani.
(össznézettség: 329, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating