Francia fokhagymaleves Francia fokhagymaleves

Francia fokhagymaleves

Levesek Zöldségleves

Kifinomult ízvilág, egyszerű elkészítés – Francia hagymaleves

Francia fokhagymaleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A francia hagymaleves egy nagyon ízletes és egyszerűen elkészíthető leves, amelynek főbb összetevői a fokhagyma és a fűszerek. Ez a klasszikus francia recept számos változatban létezik, és az ízvilágát sokan különlegesnek és kifinomultnak tartják.

Ha még sosem készítettél francia hagymalevest, mindenképpen ajánlom, hogy próbáld ki ezt a receptet. Nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, és a végeredmény garantáltan ízletes lesz. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Francia fokhagymaleves

Francia fokhagymaleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Francia fokhagymaleves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás leves
Konyha Francia
Mennyiség 5 főre
Kalória 393 kcal

Hozzávalók
  

  • 8 gerezd fokhagyma
  • 9 dl tej
  • 9 dl víz
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 késhegynyi fehér bors őrölt
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál borecet
  • 25 dkg fehér kenyér

Elkészítés
 

  • A jókora fokhagyma gerezdeket megtisztítom és szétzúzom.
  • Levesfazékban felteszem főni a tejet, a vizet, egy kiskanál ételízesítővel. Hozzáadom a péppé tört fokhagymát, megsózom, és frissen őrölt fehér borssal megszórom.
  • Amíg a leves felforr, a lisztet a vajjal jól összegyúrom, majd apránként, állandó kevergetés közben a leveshez adagolom, hogy híg mártás sűrűségűvé váljon.
  • A felütött tojásokat szétválasztom. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatom, eközben folyamatosan keverem, amíg a fehérje szálasan megkocsonyásodik.
  • A sárgáját egy csészében elkeverem a borecettel, s a tűzről félrehúzott levesbe keverem. Azonnal, forrón tálalom.
  • Betétnek pirított kenyérkockákat adok mellé.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Francia fokhagymaleves-hez!

Tápérték

Kalória: 393kcalSzénhidrát: 43gFehérje: 16gZsír: 17gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 183mgNátrium: 588mgKálium: 406mgÉlelmi rost: 2gCukor: 12gVitamin A: 1100IUVitamin C: 1.7mgKalcium: 260mgVas: 3.1mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A francia fokhagymaleves régóta hagyományos fogás a francia vidéki konyhában. A középkori Franciaországban, amikor a fokhagyma az egyik legelterjedtebb alapanyag volt, ezt a levest gyakran szolgálták fel az utazóknak és a kereskedőknek a vidéki fogadókban. Az emberek hitték, hogy a fokhagyma nemcsak ízletes, hanem gyógyhatású is, és segít megelőzni a megfázást és más betegségeket. Az idők folyamán a leves tovább finomodott, és a mai formájában az egész világon ismert és szeretett.

Tálalás:

Amikor a levest tálaljuk, gondoljunk a színek és a textúrák kontrasztjára. A lágyra főtt tojás sárga színe szépen kihangsúlyozza a krémes leves fehérségét, míg a pirított kenyér kiváló textúrát ad. Egy csipetnyi petrezselyem vagy friss snidling szórással a tetején még vonzóbbá tehetjük a tálalást.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tej: Ha valaki laktózérzékeny vagy vegán, akkor a tej helyett használhat mandulatejet vagy más növényi alapú tejet.
  2. Vaj: Az olívaolaj vagy kókuszzsír jó alternatíva a vaj helyett.
  3. Tojás: Ha valaki nem fogyaszt tojást, használhat avokádót vagy silken tofut a lágy állag eléréséhez a levesben.
  4. Kenyér: Teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kenyérrel is elkészíthető a recept.
  5. Borecet: Ha nincs borecet kéznél, citromlével vagy almaborecettel is helyettesíthető.

Az alternatív hozzávalók használatával könnyen alkalmazkodhatunk különböző étrendi igényekhez és korlátozásokhoz, miközben a leves eredeti ízét és állagát is megőrizzük.

Egészségügyi előnyök:

  1. Fokhagyma: Kutatások bizonyítják, hogy a fokhagyma hozzájárul a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. A fokhagymában található antioxidánsok segíthetnek a szervezetnek harcolni a szabad gyökökkel, amelyek a sejtek károsodásához vezetnek.
  2. Tojás: Egy kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izomépítéshez és a regenerációhoz. A tojássárgája gazdag a létfontosságú tápanyagokban, mint a kolin, ami fontos az agy egészségéhez.
  3. Tej: Kalciumban gazdag, amely az erős csontok és fogak kialakulásához szükséges. Ezen kívül fontos D-vitamint is tartalmaz.

Variációk:

  1. Zöldségekkel: Adjunk hozzá apróra vágott zöldségeket, mint a zeller vagy a sárgarépa, amelyek gazdagok vitaminokban és rostban.
  2. Fűszerezés: Csempésszünk bele frissíteni kívánt ízeket, mint a rozmaringot vagy a kakukkfüvet.
  3. Hússal: Csirke- vagy marhahús darabokkal gazdagíthatjuk a levest, amelyek kiváló fehérjeforrást biztosítanak.

Érdekességek:

  1. Történelem: A középkori Franciaországban a fokhagymaleves „szerelmi levesként” is ismert volt. Azt hitték, hogy fokozza a szerelmi vágyat.
  2. Népi hiedelmek: A fokhagymát régen használták rossz szellemek, vámpírok és más gonosz lények elűzésére.
  3. Világrekord: 2001-ben Dél-Afrikában készítettek el a világ legnagyobb fokhagymalevesét, amely több mint 3.000 liter levest tartalmazott!
(össznézettség: 1 814, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating