Francia saláta Francia saláta

Francia saláta

Saláta Zöldsaláta

A francia saláta – Ízletes és egyszerűen elkészíthető saláta

Francia saláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A francia saláta egy könnyű, frissítő és ízletes saláta, amely apróra vágott zöldségekből áll, majonézzel és/vagy tejföllel összekeverve. A saláta alapja általában sárgarépa, zeller, zöldborsó és krumpli, de lehet hozzáadni más zöldségeket is, például paprikát vagy kukoricát, attól függően, hogy melyik ízletes a számunkra. A francia saláta könnyen elkészíthető, és tökéletes választás lehet, ha egy egyszerű, de finom ételt szeretnénk készíteni. A saláta akár előételként, akár köretként, akár főételként is fogyasztható, attól függően, hogy milyen mennyiségben készítjük, és hogy mivel tálaljuk.

Francia saláta

Francia saláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Francia saláta.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 629 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A mélyhűtött zöldségkeveréket kevés, enyhén sós vízben megpárolom. Ha friss zöldségekkel dolgozom akkor először megpucolom, felkockázom egyformára és így főzöm meg.
  • Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, mert egyrészt veszítenek ízükből és színükből, másrészt szétmállanak keverés közben. Jobb, ha roppanós marad!
  • Ha megfőtt leszűröm és hagyom kihűlni.
  • Az uborkákat és almát is kockára darabolom és összekeverem a zöldségekkel.
  • Tartár mártást készítek. A tejfölt a majonézzel, kicsi mustárral, borssal, pici porcukorral, sóval összekeverem és ráteszem a zöldségekre, annyit, hogy ne úszon a szószban. Óvatosan keverem, hogy ne törjön össze.
  • Tálalásig hűtőbe teszem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Francia saláta-hoz!

Tápérték

Kalória: 629kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 10gZsír: 48gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 19gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 62mgNátrium: 1180mgKálium: 1131mgÉlelmi rost: 10gCukor: 16gVitamin A: 13860IUVitamin C: 118mgKalcium: 215mgVas: 5mg
Keyword saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A francia saláta, annak ellenére, hogy a nevében „francia” szerepel, nem francia eredetű. Közép- és Kelet-Európa sok országában népszerű, köztük Magyarországon is. A második világháború után vált igazán népszerűvé, amikor a majonéz alapú saláták terjedni kezdtek. Minden család és régió saját változatban készíti, és számtalan variációt ismerünk.

Tálalás:


A francia saláta kiváló választás hidegtálakhoz, grillpartikhoz vagy ünnepi alkalmakkor. Tálald hűtve, esetleg friss petrezselyemmel megszórva a tetején. A saláta mellé ropogós fehér kenyér vagy pirítós illik a legjobban.

Alternatív hozzávalók:

Mivel a recept változó és sokféle verziója létezik, íme néhány ötlet az alaprecepthez:

  • Sonka vagy párizsi: Sok család tesz bele apróra vágott sonkát vagy párizsit, ami plusz ízt és állagot ad a salátának.
  • Friss gyümölcsök: Az almán kívül más gyümölcsök, például körte vagy ananász, szintén népszerű hozzávalók lehetnek, főleg a nyári hónapokban.
  • Tenger gyümölcsei: A francia salátát tenger gyümölcseivel, például rákkal vagy kagylóval is elkészíthetjük, ami egy luxus változatot eredményez.
  • Zöldségek: Uborka, paprika vagy akár lila hagyma is kerülhet bele, ízlés szerint. Ezenkívül a főtt zöldségek helyett nyers változatukat is használhatjuk a frissesség érdekében.

Egészségügyi előnyök:

  1. Vitaminok és ásványi anyagok: A salátában található zöldségek, mint a sárgarépa és a zöldborsó, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például a béta-karotint és a káliumot.
  2. Rost: A zöldségek rostot is tartalmaznak, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.
  3. Fejlődésben: Ha tojást is hozzáadsz, kiváló fehérjeforrást és esszenciális aminosavakat kapsz.

Variációk:

  1. Vegán verzió: Használj vegán majonézt és hagyjuk el a tojást.
  2. Húsos változat: Adj hozzá apróra vágott főtt csirkemellet vagy sonkát a húsevőknek.
  3. Tenger gyümölcsei: A francia salátát tenger gyümölcseivel, például rákkal vagy kagylóval is elkészíthetjük, ami egy luxus változatot eredményez.
  4. Gluténmentes: Ha gluténmentes diétát követsz, győződj meg róla, hogy a majonéz és egyéb hozzávalók nem tartalmaznak glutént.

Érdekességek:

  1. Név: Bár „francia saláta” néven ismert, nincs közvetlen kapcsolata Franciaországgal. Sok kelet-európai országban hasonló receptekkel találkozhatunk.
  2. Népszerűség: A saláta különösen az ünnepek alkalmával népszerű, például karácsonykor vagy újévkor.
  3. Majonéz: Bár a majonéz hozzáadásával a saláta kalóriatartalma megnő, sokan a majonéz helyett joghurtot vagy kefirt használnak, hogy egy könnyebb, kevésbé zsíros változatot kapjanak.
  4. Világhírű változat: Bár sok országban készítenek majonézes salátákat, Magyarországon a „francia saláta” a magyar konyha egyik ikonikus eleme.

Ez a saláta igazi ízorgia és sokféle változatban készíthető. A legjobb benne, hogy saját ízlésed szerint variálhatod a hozzávalókat!

(össznézettség: 410, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése