Francia túrós-sonkás rétes – Egyszerű és ízletes étel bármilyen alkalomra
Francia túrós-sonkás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A francia túrós-sonkás rétes egy ízletes és könnyen elkészíthető étel, amely nagyszerű választás lehet bármilyen alkalomra. A réteslapokat különféle töltelékekkel lehet megtölteni, de a francia túrós-sonkás rétesben a krémes túró és a sonka biztosítja az ízletes kombinációt.
Francia túrós-sonkás rétes
Hozzávalók
- 50 dkg leveles tészta
- 2 dkg mazsola
- 15 dkg túró
- 10 dkg krémsajt
- 2 db tojássárgája
- só
- fehér bors
- 4 dkg mandulapálca
- 20 dkg főtt sonka
- 25 dkg edami sajt
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a túrót, a krémsajtot, egy tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk.
- A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a túrós krémmel, majd rászórjuk a mazsolát, a felcsíkozott sonkát és a mandulát.
- A felszeletelt edámit eloszlatjuk a tölteléken, majd az egészet feltekerjük, és megkenjük a tojássárgájával.
- Végül kb. háromnegyed óra alatt készre sütjük.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A francia túrós-sonkás rétes eredete egy kis magyar faluban kezdődött, ahol egy idős hölgy, Erzsébet néni, sok éven át főzött és sütött a családjának. Egy alkalommal az unokája, aki Párizsból érkezett haza egy rövid látogatásra, elhozott neki egy különleges francia sajtot és sonkát. Erzsébet néni úgy döntött, hogy kombinálja ezt a két hozzávalót a hagyományos magyar rétessel. Az eredmény egy olyan ízletes és kifinomult fogás lett, amelyet a családja azóta is sok szeretettel készít.
Tálalás:
A francia túrós-sonkás rétest friss, zöld saláta levéllel tálald, amelyen egy kis olívaolaj-citrom dresszinget cseppents. Mellé kínálj egy pohár hűsítő fehér bort vagy frissítő szénsavas ásványvizet citromkarikákkal.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nem találsz edami sajtot, használhatsz helyette gouda vagy emmentali sajtot is.
- A főtt sonka helyett kipróbálhatod a pulykasonkát vagy a serrano sonkát egy kicsit édesebb és pikánsabb ízért.
- A mandulapálca helyett használj apróra vágott diódarabokat vagy szezámmagot a tetejére szóráshoz.
- A krémsajt helyett használhatsz mascarpone-t vagy ricottát, amelyek szintén jól működnek a töltelékben.
Egészségügyi előnyök:
- Túró: Magas fehérjetartalma révén a túró kiváló izomépítő. A benne lévő kalcium pedig hozzájárul a csontok erősítéséhez.
- Sonka: Tartalmaz B-vitaminokat, főként a B1-vitamint, ami támogatja a szív működését és segít a szénhidrátok energiává alakításában.
- Mazsola: Antioxidánsokban gazdag, amelyek védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabad gyökökkel szemben, megelőzve ezzel a károsodást.
- Mandula: Kitűnő rost-, vitamin-, és ásványianyag-forrás. Segíti a szív egészségének megőrzését és csökkenti a koleszterinszintet.
Variációk:
- Vegetáriánus változat: Helyettesítsd a sonkát grillzöldségekkel, mint pl. grillen sült paprika, cukkini vagy gomba.
- Vegán változat: Használj vegán sajtot és sonkát, valamint a tojást helyettesítsd lenmag- vagy chiamaggel (vízbe áztatva, hogy „zselés” állagot kapj).
- Csípős változat: Adj hozzá néhány szelet chili paprikát vagy csípős paprikakrémet a túrós töltelékhez.
Érdekességek:
- Rétes: Bár sokan Magyarországhoz kötik, a rétes eredetileg a Török Birodalomból származik, és onnan terjedt el Közép-Európában a Habsburg Birodalom révén.
- Edami sajt: Hollandiából származik, és egyike a legrégebbi ismert sajtoknak, melynek előállítása több mint ötszáz évre nyúlik vissza.
- Sonka és sajt kombinációja: Sok európai kultúrában találkozhatunk ezzel a párosítással. Párizsban például a híres „Croque Monsieur” is e két alapvető hozzávalóból készül.
Egy finom étel mindig több, mint csak az összetevők kombinációja. Az étel története, az egészséges összetevők és a változatos változatok mindegyike hozzájárul a gasztronómiai élményhez.