Francia túrós-sonkás rétes Francia túrós-sonkás rétes

Francia túrós-sonkás rétes

Rétes Tészták

Francia túrós-sonkás rétes – Egyszerű és ízletes étel bármilyen alkalomra

Francia túrós-sonkás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A francia túrós-sonkás rétes egy ízletes és könnyen elkészíthető étel, amely nagyszerű választás lehet bármilyen alkalomra. A réteslapokat különféle töltelékekkel lehet megtölteni, de a francia túrós-sonkás rétesben a krémes túró és a sonka biztosítja az ízletes kombinációt.

Francia túrós-sonkás rétes

Francia túrós-sonkás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Francia túrós-sonkás rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás meleg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6
Kalória 859 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg leveles tészta
  • 2 dkg mazsola
  • 15 dkg túró
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 db tojássárgája
  • fehér bors
  • 4 dkg mandulapálca
  • 20 dkg főtt sonka
  • 25 dkg edami sajt

Elkészítés
 

  • Egy tálban összekeverjük a túrót, a krémsajtot, egy tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk.
  • A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a túrós krémmel, majd rászórjuk a mazsolát, a felcsíkozott sonkát és a mandulát.
  • A felszeletelt edámit eloszlatjuk a tölteléken, majd az egészet feltekerjük, és megkenjük a tojássárgájával.
  • Végül kb. háromnegyed óra alatt készre sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat Francia túrós-sonkás rétes-hez!

Tápérték

Kalória: 859kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 30gZsír: 63gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 29gTrans Fat: 1gKoleszterin: 152mgNátrium: 1333mgKálium: 317mgÉlelmi rost: 2gCukor: 2gVitamin A: 764IUVitamin C: 1mgKalcium: 376mgVas: 3mg
Keyword rétes, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A francia túrós-sonkás rétes eredete egy kis magyar faluban kezdődött, ahol egy idős hölgy, Erzsébet néni, sok éven át főzött és sütött a családjának. Egy alkalommal az unokája, aki Párizsból érkezett haza egy rövid látogatásra, elhozott neki egy különleges francia sajtot és sonkát. Erzsébet néni úgy döntött, hogy kombinálja ezt a két hozzávalót a hagyományos magyar rétessel. Az eredmény egy olyan ízletes és kifinomult fogás lett, amelyet a családja azóta is sok szeretettel készít.

Tálalás:

A francia túrós-sonkás rétest friss, zöld saláta levéllel tálald, amelyen egy kis olívaolaj-citrom dresszinget cseppents. Mellé kínálj egy pohár hűsítő fehér bort vagy frissítő szénsavas ásványvizet citromkarikákkal.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem találsz edami sajtot, használhatsz helyette gouda vagy emmentali sajtot is.
  • A főtt sonka helyett kipróbálhatod a pulykasonkát vagy a serrano sonkát egy kicsit édesebb és pikánsabb ízért.
  • A mandulapálca helyett használj apróra vágott diódarabokat vagy szezámmagot a tetejére szóráshoz.
  • A krémsajt helyett használhatsz mascarpone-t vagy ricottát, amelyek szintén jól működnek a töltelékben.

Egészségügyi előnyök:

  1. Túró: Magas fehérjetartalma révén a túró kiváló izomépítő. A benne lévő kalcium pedig hozzájárul a csontok erősítéséhez.
  2. Sonka: Tartalmaz B-vitaminokat, főként a B1-vitamint, ami támogatja a szív működését és segít a szénhidrátok energiává alakításában.
  3. Mazsola: Antioxidánsokban gazdag, amelyek védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabad gyökökkel szemben, megelőzve ezzel a károsodást.
  4. Mandula: Kitűnő rost-, vitamin-, és ásványianyag-forrás. Segíti a szív egészségének megőrzését és csökkenti a koleszterinszintet.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: Helyettesítsd a sonkát grillzöldségekkel, mint pl. grillen sült paprika, cukkini vagy gomba.
  2. Vegán változat: Használj vegán sajtot és sonkát, valamint a tojást helyettesítsd lenmag- vagy chiamaggel (vízbe áztatva, hogy „zselés” állagot kapj).
  3. Csípős változat: Adj hozzá néhány szelet chili paprikát vagy csípős paprikakrémet a túrós töltelékhez.

Érdekességek:

  1. Rétes: Bár sokan Magyarországhoz kötik, a rétes eredetileg a Török Birodalomból származik, és onnan terjedt el Közép-Európában a Habsburg Birodalom révén.
  2. Edami sajt: Hollandiából származik, és egyike a legrégebbi ismert sajtoknak, melynek előállítása több mint ötszáz évre nyúlik vissza.
  3. Sonka és sajt kombinációja: Sok európai kultúrában találkozhatunk ezzel a párosítással. Párizsban például a híres „Croque Monsieur” is e két alapvető hozzávalóból készül.

Egy finom étel mindig több, mint csak az összetevők kombinációja. Az étel története, az egészséges összetevők és a változatos változatok mindegyike hozzájárul a gasztronómiai élményhez.

(össznézettség: 260, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése