Füstölsajt krémleves Füstölsajt krémleves

Füstöltsajt krémleves

Krémleves Levesek

Füstölt sajt krémleves – Gazdag és ízletes étel hideg téli estékre!

Füstöltsajt krémleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ha valami igazán különlegesre vágyunk a levesek világában, akkor érdemes kipróbálni a füstölt sajtból készült krémlevest. Ez a sűrű, krémes és gazdag ízvilágú leves tökéletes választás lehet hideg téli estéken, amikor valami meleg és táplálóra vágyunk.

Füstölsajt krémleves

Füstöltsajt krémleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Füstöltsajt krémleves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 562 kcal

Hozzávalók
  

  • 30 dkg sajt reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen
  • 1 db tömlős sajt natúr
  • 2 dl tejföl
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 db leves kocka
  • 1.5 l víz
  • szerecsendió őrölt
  • bors

Elkészítés
 

  • A leveskockát kb 1,5 liter forrásban lévő vízbe dobjuk. Ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a lereszelt sajtokat is. Kevergetve megvárjuk amíg elolvad a levesben.
  • Egy tálkában összekeverjük a sajtkrémet a tejföllel és csomómentesre keverjük benne a lisztet. Egy merőkanálnyi levest hozzáadunk (alaposan összekeverjük), majd az egészet a forrásban lévő leveshez öntjük.
  • Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi őrölt vagy frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük és gyakori kevergetés mellett újra felforraljuk a levest és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Füstöltsajt krémleves-hez!

Tápérték

Kalória: 562kcalSzénhidrát: 16gFehérje: 23gZsír: 45gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 132mgNátrium: 1551mgKálium: 209mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 1404IUVitamin C: 1mgKalcium: 629mgVas: 1mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Valahol a Kárpát-medence mélyén, egy kis faluban, az emberek évszázadokon keresztül alkották és finomították ezt a levest. A füstölt sajt, a tejföl és a tömlős sajt kombinációja generációkról generációra szállt, miközben az idők során sokféle változatban megjelent. A történet szerint a leves eredetileg szegényebbek asztalára került, mivel az egyszerű, helyi alapanyagokból készült. Ma már számos magyar háztartásban és étteremben találkozhatunk vele, és nem csak a hideg téli napokon.

Tálalás:

Mikor a leves már a tányérban pihen, a tetejére szórj egy kevés friss, aprított petrezselymet vagy snidlinget a szín és íz érdekében. Egy-egy kis adag füstölt sajt-darabkát vagy egy szelet friss bagettet is kínálhatsz hozzá, hogy még gazdagabbá tedd az étkezési élményt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Zöldségek: Kockára vágott paprikát, paradicsomot vagy apróra vágott hagymát is adhatsz a leveshez, hogy még gazdagabb legyen az ízvilága.
  2. Tejszín: Ha krémesebb állagot szeretnél, a tejfölt helyettesítheted tejszínnel vagy egy kevés krémsajttal.
  3. Más sajtok: Ha nem találsz füstölt sajtot vagy tömlős sajtot, használhatsz másféle sajtokat is, mint például cheddar, mozzarella vagy ementáli. Ebben az esetben azonban az ízvilág változni fog, így érdemes lehet néhány extra fűszert hozzáadni.
  4. Húsok: Ha húsos verzióban szeretnéd elkészíteni a levest, apróra vágott füstölt kolbászt, bacon-t vagy füstölt sonkát is adhatsz hozzá.

Egészségügyi előnyök:

  1. Kalciumforrás: A sajtokban található kalcium hozzájárul a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, valamint támogatja az idegrendszer megfelelő működését.
  2. B-vitaminok: A tejtermékekben található B-vitaminok (különösen a B12) hozzájárulnak az energiatermeléshez és segítik az idegsejtek egészségét.
  3. Jó zsírok: A sajtokban található zsírok közül sok telítetlen zsírsav, amelyek jótékonyan befolyásolhatják a szív- és érrendszeri egészséget.

Variációk:

  1. Zöldfűszerekkel: Friss bazsalikommal, petrezselyemmel vagy kakukkfűvel gazdagíthatod az ízvilágot, és egyszerre teszed egészségesebbé a levest.
  2. Vegán változat: Cseréld le a tejtermékeket növényi alapú alternatívákra, mint például a kókusztej vagy a mandulatej. A sajtot pedig használhatsz vegán sajtalternatívákat.
  3. Zöldség-alapú változat: Sárgarépa, cékla vagy brokkoli pürésítésével készíthetsz egy új változatot a levesből.

Érdekességek:

  1. Sajtkultúra: Bár sokan elsősorban Franciaországra és Olaszországra asszociálnak a sajtkészítéssel, a Kárpát-medence is rendkívül gazdag sajtkultúrával rendelkezik. A füstölt sajtok készítése azonban egyedülálló módon tükrözi a régió történelmét és hagyományait.
  2. Hőkezelés: A sajtok füstölése nem csak az íz kedvéért történik. A füstölés hőkezelési módszerként is működik, segítve a sajt tartósítását és a baktériumok elpusztítását.
  3. Népszerűség: Az elmúlt években a sajtalapú levesek – mint például a füstöltsajt krémleves – egyre népszerűbbek lettek a világ számos részén. Nem csak ízletesek, hanem ideálisak a hideg téli hónapokban, amikor a testnek és a léleknek egyaránt melegre és táplálóra van szüksége.
(össznézettség: 561, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése