Gemenci májas tarjaszeletek Gemenci májas tarjaszeletek

Gemenci májas tarjaszeletek

Húsételek Sertés

Gemenci májas tarjaszeletek: Ízletes kaland a Dunántúl szívéből

Gemenci májas tarjaszeletek recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Gemenci májas tarjaszeletek egy igazi hungarikum, amely a dunántúli konyha gazdagságát és ízvilágát tükrözi. A receptben a szaftos sertéstarjaszeleteket máj és gazdag fűszerezés kíséri, mely egyedülálló ételélményt nyújt. Legyen szó ünnepi alkalmakról, családi ebédekről vagy egyszerűen csak egy ízletes hétvégi fogásról, a Gemenci májas tarjaszeletek tökéletes választás minden alkalomra. Merüljünk el ebben az ínycsiklandó dunántúli fogásban, amely méltán hódítja meg az asztalunkat és a szívünket.

Gemenci májas tarjaszeletek

Gemenci májas tarjaszeletek

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gemenci májas tarjaszeletek.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1334 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vékony hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és szép pirosra kisütjük, majd tálalásig melegen tartjuk.
  • Kevés zsíron kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, rátesszük a feldarabolt sonkát, kissé megpirítjuk.
  • A finomra vágott vöröshagymát hozzátesszük, ezután a gombát. Zsírjára sütjük, beletesszük a csirkemájat is. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
  • Ha, már majdnem puha, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és lassan felforraljuk.
  • Tálalásnál a sült hússzeletekre halmozzuk és sült burgonyával vagy dödöllével tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gemenci májas tarjaszeletek-hez!

Tápérték

Kalória: 1334kcalSzénhidrát: 56gFehérje: 53gZsír: 100gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 39gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTrans Fat: 0.03gKoleszterin: 307mgNátrium: 1421mgKálium: 1775mgÉlelmi rost: 6gCukor: 5gVitamin A: 9800IUVitamin C: 45.4mgKalcium: 80mgVas: 9.2mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Gemenci májas tarjaszeletek eredetét a Gemenci erdőhöz kötik, ami Magyarország egyik legnagyobb természetes ártéri erdeje. A helyi vadászok és pásztorok hagyományosan használták ezt a receptet, amely egyedülálló ötvözete a régiónak sajátos hozzávalóinak, mint a sertéstarja, a csirkemáj és a friss zöldségek. A tarja és a máj kombinációja egy igazi ízorgia, ami nemcsak tápláló, de kulináris élvezetet is nyújt.

Tálalás:

A Gemenci májas tarjaszeletek tálalásánál fontos, hogy a burgonya és a hús armonikusan jelenjen meg a tányéron. Egy adag főtt burgonyát helyezz a tányér egyik oldalára, majd a szaftos húsos részt a másik oldalra. A tetejét megszórhatod friss petrezselyemmel, és egy szelet friss kenyérrel kínálhatod. Egy pohár vörösbor vagy hideg sör tökéletesen kiegészíti az ételt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Hús: Ha nem áll rendelkezésre sertéstarja, használj pulykamell vagy borjúhús szeleteket.
  2. Zsír: Az egészségesebb verzió érdekében a zsírt cserélheted ki olívaolajjal vagy kókuszolajjal.
  3. Zöldségek: A zöldborsót helyettesítheted zöldbabbal vagy babhüvelyekkel. Ha nem szereted a gombát, használhatsz cukkinit vagy padlizsánt helyette.
  4. Sózás: Diétázóknak ajánlott só helyett sópótlókat vagy fűszernövényeket, mint a bazsalikom és az oregánó használni.
  5. Burgonya: Ha valami könnyebb köretre vágysz, a burgonyát cserélheted quinoára, bulgurra vagy barna rizsre.

Egészségügyi előnyök:

  1. Sertéstarja: A sertéshús jó forrása az esszenciális aminosavaknak és a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, amely támogatja az idegrendszert és segít a vörösvérsejtek képződésében.
  2. Csirkemáj: A máj tele van tápanyagokkal, köztük vas, B-vitaminok és folsav. Ezek elősegítik az energiatermelést és támogatják az idegrendszert.
  3. Zöldségek: A paradicsom, paprika és borsó antioxidánsokban és vitamincsoportokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az öregedési folyamatok lassításához.
  4. Gomba: A gombák jó forrásai a fehérjéknek, rostoknak és B-vitaminoknak, valamint szelénnek, egy erőteljes antioxidánsnak.

Variációk:

  1. Fűszerezés: A klasszikus só és bors kombináción túl próbálkozz paprikával, majoránnával vagy kakukkfűvel az egyedi ízért.
  2. Zöldségek: Cseréld le a zöldborsót spárgára vagy brokkolira a változatosság kedvéért.
  3. Vega verzió: Helyettesítsd a húst tofuval vagy sejttel és a májat gombával vagy édesköménnyel.

Érdekességek:

  1. Történelmi háttér: A Gemenci májas tarjaszeletek nemcsak az ízeik miatt népszerűek. A gemenci erdőben élő közösségek hagyományosan alkalmazták ezt az ételt különleges ünnepeken és rendezvényeken.
  2. Kulinaris expedíció: Mivel a recept a gemenci erdő régiójából származik, sok turista keresi fel ezt a területet, hogy autentikus környezetben kóstolja meg ezt a különlegességet.
  3. Étterem hírnév: Ma már számos étterem kínálja ezt az ételt Magyarországon és külföldön egyaránt, mint a magyar konyha egyik ikonikus fogását.
(össznézettség: 1 023, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése