Gesztenye hasáb Gesztenye hasáb

Gesztenye hasáb

Gesztenyés sütemény Sütemény

Gesztenye hasáb: Őszi ízvarázs egy különleges desszertben

Gesztenye hasáb recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

A gesztenye hasáb egy lenyűgöző és egyedi desszert, amely az őszi időszak jellegzetes ízét és hangulatát hozza el az asztalra. A finom, selymes gesztenyepüré és a tejszínhab együtt tökéletes harmóniát alkotnak, amely a desszertek kedvelőinek szívét garantáltan meghódítja. Legyen szó egy családi összejövetelről, egy romantikus vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről, a gesztenye hasáb a tökéletes választás minden alkalomra. Engedje, hogy az őszi ízvarázs elbűvölje, és élvezze ezt a különleges gesztenye alapú desszertet, amely az évszak szépségét és gazdagságát tükrözi.

Gesztenye hasáb

Gesztenye hasáb

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenye hasáb.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1017 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg teavaj
  • 1 doboz rum aroma
  • 3 evőkanál kakaó por
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • babapiskóta szükség szerint
  • tej szükség szerint
  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag zselatin

Elkészítés
 

  • A gesztenyemasszát kikeverjük a puha vajjal, a vaníliás cukorral, és a kakaóporral.
  • Kibélelünk egy őzgerincformát folpackkal, és belesimítjuk a gesztenyemasszát, kicsit megnyomkodjuk. Rumos tejben megforgatott babapiskótát rakunk rá, majd zselatinnal összekevert tejszínhabot simítunk rá: a zselatint forró vízben feloldjuk, majd langyosra hűtjük és összekeverjük a kemény habbá vert tejszínnel (vagy Hulalával). Erre ismét rumos tejben megforgatott babapiskótát rakunk.
  • Hűtőbe rakjuk 1 éjszakára. Másnap kiborítjuk, lehúzzuk róla a folpackot és szeleteljük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenye hasáb-hoz!

Tápérték

Kalória: 1017kcalSzénhidrát: 88gFehérje: 15gZsír: 71gTelített zsír: 43gTrans Fat: 1gKoleszterin: 229mgNátrium: 259mgKálium: 911mgÉlelmi rost: 4gCukor: 13gVitamin A: 2515IUVitamin C: 51mgKalcium: 143mgVas: 3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gesztenye hasáb nem csupán egy édesség, hanem egy darabja a magyar gasztronómiai hagyományoknak. A gesztenyepüré Európa számos országában ismert, de a magyar változat, a gesztenye hasáb, sajátos módon egyesíti az ízeket és a textúrákat. A gesztenyét Magyarországon régóta használják ételekben, a hűvösebb hónapokban pedig különösen népszerű. A gesztenye hasáb a 20. század közepén vált népszerűvé, amikor az emberek kezdték keresni az új és izgalmas desszertvariációkat a hagyományos gesztenyepürére.

Tálalás:

Egy igazán látványos tálaláshoz tálalhatja a gesztenye hasábot egy elegáns, hosszúkás tányéron, megszórva kakaóporral vagy porcukorral a tetején. A tányér szélét díszítheti friss mentalevelekkel és pár szem egész gesztenyével a természetes megjelenésért. A gesztenye hasáb mellé kínálhat egy kis tejszínhabot vagy fagylaltot, esetleg egy pohár édes tokaji borral, hogy teljes legyen az ízélmény.

Alternatív hozzávalók:

  • Cukormentes verzió: Cserélje le a vaníliás cukrot eritrittel vagy steviával és válassza a cukormentes kakaóport.
  • Gluténmentes verzió: Keressen gluténmentes babapiskótát vagy hagyja ki teljesen a babapiskótát a receptből.
  • Laktózmentes verzió: A teavajat cserélje le lactose-free vajra vagy kókuszzsírra. A tejszínt pedig válassza a lactose-free változatot.
  • Vegán verzió: Használjon növényi alapú tejszínt és vajat. A zselatin helyett agar-agart vagy más növényi alapú zselírozó anyagot használhat.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye alacsony kalóriatartalmú és zsírszegény, de gazdag szénhidrátokban, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak. Továbbá vitaminokat és ásványi anyagokat, különösen B-vitaminokat és káliumot is tartalmaz.
  2. Kakaó: A kakaó antioxidánsokban gazdag, különösen flavonoidokban, amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
  3. Tej: Kalciumforrás, amely fontos a csontok egészségéhez, valamint tartalmaz fehérjét és B-vitaminokat.

Variációk:

  1. Csokoládé réteg: Olvasszon meg egy kis étcsokoládét és öntse egy vékony rétegben a babapiskóta és a gesztenye közé.
  2. Mogyoróval: Adjunk hozzá darált mogyorót a gesztenyemasszához extra textúráért és ízért.
  3. Gyümölcsökkel: A rétegek közé tegyen friss gyümölcsöket, mint például eper vagy málna, a frissesség és savanykás íz érdekében.

Érdekességek:

  1. Gesztenye Európában: Bár sok európai országban fogyasztanak gesztenyét, a gesztenye hasáb egyedülállóan magyar édesség. Az egyszerű gesztenyepürétől eltérően, amit számos helyen megtalálhatunk, a gesztenye hasáb egy rétegezett és ízletes változata ennek a kedvelt desszertnek.
  2. Gesztenyés ételek: Magyarországon a gesztenyét nem csak édességként használják. Néhány régi receptben gesztenyét használnak töltelékként húsokhoz vagy köretként bizonyos ételekhez.
  3. Történelmi háttér: A gesztenye az európai konyhában évszázadok óta népszerű. Történelmileg a gesztenyét „szegény emberek kenyereként” tartották számon, mivel olcsó és tápláló volt, különösen a hűvösebb hónapokban.
(össznézettség: 285, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating