Gesztenyekocka Gesztenyekocka

Gesztenyekocka

Krémes Sütemény

Gesztenyekocka: A magyar édesség, amelynek hagyománya több mint egy évszázadra nyúlik vissza

Gesztenyekocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A magyar édesség, amely édes gesztenyepürével és piskótalisztes rétegekkel ízletes és gazdag desszertet alkot. Ez a népszerű sütemény Magyarországon több mint egy évszázados hagyománnyal rendelkezik, és azóta is kedvelt édesség maradt az országban. A Gesztenyekocka a legtöbb cukrászdában és étteremben megtalálható, és ideális választás azoknak, akik szeretik a gesztenye és a csokoládé ízét. Ez a finom desszert tökéletes a különleges alkalmakra, de egyébként is ideális választás az édes ízek kedvelőinek.

Gesztenyekocka

Gesztenyekocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyekocka.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 582 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, sütőport és végül a megszitált kakaóport.
  • A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belevegyítjük a kakaós masszába. Egy kb. 32×22 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a piskótatésztát, és előmelegített sütőben 180°C fokon (légkeveréses 165 fok) kb. 40 perc alatt megsütjük.
  • A tepsiből kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez a margarint 15 dkg porcukorral, majd a rummal és végül a gesztenyemasszával habosra keverjük.
  • A pudingport 5 dkg kristálycukorral és 1 dl hideg tejjel elkeverjük. A maradék 2 dl tejet felfőzzük, a tűzről levéve folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a pudingporos tejet, habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  • Ha a puding kihűlt, hozzákeverjük a gesztenyés vajkrémhez.
  • A habtejszínt a 2 dkg porcukorral, majd a habfixálóval kemény habbá felverjük.
  • A tepsit folpackkal kibéleljük, belehelyezzük a piskótalapot, rásimítjuk gesztenyekrémet, majd a tejszínhabot, és legalább 1-2 órára a hűtőbe tesszük. T
  • tálaláskor 5X5 cm-es kockákra vágjuk, melyek tetejét meghinthetjük kakaóporral (reszelt csokival, reszelt gesztenyemasszával).

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenyekocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 582kcalSzénhidrát: 50gFehérje: 6gZsír: 41gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 1gKoleszterin: 132mgNátrium: 380mgKálium: 241mgÉlelmi rost: 1gCukor: 28gVitamin A: 1400IUVitamin C: 9mgKalcium: 111mgVas: 1mg
Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gesztenyekocka hagyománya kevésbé ismert a nagyközönség számára, de Magyarország erdeiben bőségesen terem a gesztenye, és az ország gasztronómiai öröksége rengeteg módon hasznosítja ezt az édes és tápláló termést. Sokan csak a gesztenyepürét és a sült gesztenyét ismerik, de az elmúlt évtizedek során kreatív cukrászok újították meg a gesztenyés süteményeket, így született meg a gesztenyekocka.

Tálalás:

A gesztenyekockát elegánsan tálalhatod egy finom csokoládémázzal, amit egyszerűen készíthetsz felolvasztott étcsokoládéból és egy kevés tejszínből. A tetejére szórj néhány darab pirított gesztenyét vagy csokoládéforgácsot a díszítéshez. Egy-egy szeletet arany vagy ezüst tálalópapírra helyezve kínálj, hogy még elegánsabb legyen a megjelenése.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha az étrended vagy az egészségügyi korlátaid nem engedik a hagyományos összetevők használatát, számos alternatíva áll rendelkezésedre:
    • Tojásmentes verzió: Használj tojáspótlót vagy chia maggel/flaxseeds (lenmag) készült „tojást”.
    • Gluténmentes verzió: A lisztet cseréld ki gluténmentes lisztre vagy mandulalisztre.
    • Cukormentes verzió: A cukrot és a porcukrot cseréld ki édesítőszerre vagy kókuszcukorra, az ízlésednek megfelelően.
    • Vegán verzió: A tojást és a tejszínt pótold vegán alternatívákkal, például szójatejjel vagy kókusztejjel, a margarint pedig válaszd vegán verzióban.
    • Alkoholmentes verzió: A rum helyett használhatsz rumaromát vagy egyszerűen kihagyhatod.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye kevésbé zsíros, mint más diófélék, ugyanakkor gazdag rostban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a vas, kálium és a cink.
  2. Tojás: Kitűnő fehérjeforrás, amelyben található létfontosságú aminosavak és tápanyagok, például kolin.
  3. Tejszín: Bár magas a zsírtartalma, kis mennyiségben tápláló zsírokat és vitaminokat kínál, mint például az A- és D-vitamint.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gesztenyekocka édesség, így magas a cukor- és zsírtartalma. Mértékkel fogyasztva lehet része egy kiegyensúlyozott étrendnek.

Variációk:

  1. Gesztenye & Csokoládé: A krémhez add hozzá olvasztott étcsokoládét a még intenzívebb ízért.
  2. Gesztenye & Málna: A tésztarétegek közé tegyél friss vagy lekváros málnát a savanykás íz kontrasztjáért.
  3. Diós Gesztenyekocka: A tésztához add hozzá darált diót, vagy a krémet díszítsd pirított dióval.

Érdekességek:

  1. A gesztenye az egyetlen dióféle, amely tartalmaz C-vitamint. A friss gesztenyében a C-vitamin mennyisége hasonló a citroméhoz, bár főzéskor és sütéskor csökken.
  2. Több európai országban, köztük Franciaországban és Olaszországban, a gesztenyét „a szegény emberek kenyereként” is nevezik, mivel sokan fogyasztották alapélelmiszerként.
  3. Magyarországon a gesztenye hagyományosan télen, különösen a karácsonyi időszakban népszerű, amikor sült gesztenyeként tálalják.
(össznézettség: 519, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating