Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell – Egészséges és ízletes választás ünnepi vagy hétköznapi asztalra
Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
A gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell egy ízletes és egészséges étel, amely kiváló választás lehet ünnepi vagy hétköznapi asztalra egyaránt. A pulykamell a húsok közül a legkönnyebb, legzsírszegényebb és legfehérjedúsabb, így ideális választás lehet azoknak, akik egészségesen szeretnének étkezni.
A gesztenyés-aszalt szilvás töltelék pedig kellemesen édes és fűszeres ízeket kölcsönöz az ételnek, amely tökéletesen passzol a pulyka enyhe ízvilágához.
Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell
Hozzávalók
- 1 kg pulykamell
- 25 dkg gesztenyemassza natúr
- 10 dkg aszalt szilva
- só
- kömény
- fekete bors
- zsálya
- chili
- petrezselyem
- szerecsendió
- ½ db zsemle
- tej
- 20 dkg bacon
Elkészítés
- A pulykamellet vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk. A sót, borsot és a fűszerköményt összekeverjük, ezzel szórjuk meg a hússzeleteket.
- A zsemlét felkockázzuk és langyos tejbe áztatjuk.
- A gesztenyét villával összetörjük, kevés sóval, borssal, chilivel, zsályával, reszelt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Hozzákeverjük a beáztatott zsemlét.
- Az aszalt szilvákat elnegyedeljük.
- Két roládot készítünk: a baconcsíkokat egymás mellé helyezzük, erre fektetjük a pulykaszeleteket, megkenjük a gesztenyemasszával, megszórjuk aszalt szilvával, majd óvatosan feltekerjük. Alufóliába szorosan becsavarjuk, és 200°C-os sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.
- Tálalhatjuk melegen vagy hidegen is.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell egy klasszikus magyar recept, amely az ünnepek hangulatát idézi. A gesztenye és aszalt szilva kombinációja nem csak Magyarországon, de egész Közép-Európában népszerű. A története abba az időbe nyúlik vissza, amikor az emberek télen a raktározott és tartósított élelmiszereket használták. Az aszalt szilva és gesztenye kombinációja ad egyfajta édes és sós ízkontrasztot, ami tökéletesen kiegészíti a pulykamell természetes ízeit.
Tálalás:
A gesztenyés-aszalt szilvás pulykamellet szeletekre vágva tálaljuk, hogy a látványos töltelék jól látszódjon. Egy könnyű salátával, friss vagy párolt zöldségekkel, és esetleg egy szelet házi kenyérrel vagy knédlivel kiegészítve kínáljuk. Egy pohár fehérbor vagy rozé is tökéletesen illik hozzá.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs gesztenyemassza, használjunk főtt és pürésített gesztenyét, esetleg némi mézzel ízesítve.
- Az aszalt szilvát cseréljük ki aszalt barackra vagy fügére az édesebb és lágyabb ízért.
- A bacon helyett használhatunk sonkát a pulyka köré tekerve.
- Akik szeretnének egy vegetáriánus változatot, a bacont hagyják el, és a töltelékhez adjanak hozzá apróra vágott zöldségeket vagy gombát.
- Azok számára, akik kerülik a glutént, a zsemlét cseréljék le gluténmentes kenyérre vagy hagyják el teljesen.
Egészségügyi előnyök:
- Pulyka: A pulyka alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú, ami kiváló választás azok számára, akik az egészségüket és testsúlyukat figyelik. A pulyka B-vitaminokban és szelénben is gazdag.
- Gesztenye: A gesztenye nem csak ízletes, hanem rostokban is gazdag, amelyek támogatják az emésztést. Ezenkívül a gesztenye magas C- és K-vitamin tartalommal bír.
- Aszalt szilva: Aszalt szilvákban gazdagok rostokban és antioxidánsokban, ami jó az emésztésre és az öregedés lassítására.
Variációk:
- Töltelék: A töltelékbe adhatunk apróra vágott diót vagy mandulát extra roppanóságért.
- Mártás: Egy finom portói mártással vagy szilvamártással kínálhatjuk, amely kihangsúlyozza az aszalt szilva édes ízét.
- gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell változat: Cseréljük le a pulykát nagyobb gomba kalapokra (pl. portobello), és töltse meg a gesztenye-szilva keverékkel.
Érdekességek:
- A gesztenye a „szegény ember kenyereként” volt ismert sok európai kultúrában a történelem során, mert olcsó volt és tápláló.
- A pulyka nem őshonos Magyarországon; a 16. században került Európába Amerikából. Kezdetben luxuscikknek számított, míg a 20. századra nem vált az ünnepi asztalok sztárjává szerte a világon.
- Az aszalt szilva emésztést segítő tulajdonságairól ismert, és sok kultúrában „természetes hashajtóként” tartják számon.