Gesztenyés-csokis alagút – A tökéletes ízélmény a csokoládé és gesztenye rajongóknak
Gesztenyés-csokis alagút recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A gesztenyés-csokis alagút egy rendkívül finom desszert, amelyet egyszerűen elkészíthetünk otthon is. A sütemény alapját egy piskóta adja, amelyet finom csokoládékrémmel töltünk meg. A csokoládé és gesztenye különleges ízvilágot kölcsönöznek az édességnek, amely biztosan elnyeri majd a vendégek tetszését.
A gesztenyés-csokis alagút remek választás lehet ünnepek alkalmával vagy akár egy egyszerű, hétköznapi desszertnek is.
Gesztenyés-csokis alagút
Hozzávalók
a tetejére:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
- 5 tojásból sütök egy vékony piskótalapot.
- Egy nagyobb őzgerincformát kibélelek folpack fóliával. A piskótából egy akkora téglalapot vágok, hogy kibélelhessem vele a formát, meg egy akkora lapot, hogy a végén befedjem vele.
- A krémhez a margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát meg a rumot. A tejszínt jó kemény habbá verem és összevegyítem a gesztenyés masszával. 1/3 részét a piskótára kenem, a maradék krém felébe meg 6 dkg olvasztott csokit keverek.
- A tejet elkeverem 2 evőkanál cukorral és annyi rummal vagy aromával, hogy kellemes rumos íze legyen az édes tejnek. Ebbe áztatom a babapiskótákat, de csak annyira, hogy ne ázzanak el túlságosan.
- A krémre egy csíkban 3 babapiskótát fektetem, erre rákenem a csokis krémet, aztán 2-2 db piskótát fektetek rá. (mivel itt már szélesebb a forma, így kényelmesen elfér), erre jön a maradék krém és a piskótalap, amivel lezárom a formát.
- Folpackot teszek a tetejére, és elteszem a hűtőbe pihenni, legalább pár órára, de az ilyesmit előző nap szoktam elkészíteni így másnapra már csak a máz, és a díszítés marad.
- A hűtőből kivéve egy tálra borítom, olvasztott csokimázzal bevonom és díszítem.
- Tejszínhabbal kínálom.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A gesztenyés-csokis alagút egy régi magyar recept, amelynek eredete az osztrák-magyar monarchia idejére vezethető vissza. Azon időkben az emberek kísérleteztek a különböző édességekkel, és így született ez a különleges édesség. A gesztenye a magyar konyha egyik kedvenc hozzávalója, különösen az őszi-téli hónapokban. A csokoládé, mint kiegészítő, a 19. századi csokoládé-importnak köszönhetően vált népszerűvé, és azóta is sok édességben megtalálható.
Tálalás:
A gesztenyés-csokis alagút legjobban egy szelet narancs vagy mandarin, valamint egy pohár tokaji aszúval kísérve mutat. Tálalás előtt szórhatunk rá néhány darab pirított gesztenyét vagy szórhatunk a tetejére kakaóport vagy porcukrot a díszítés érdekében.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél babapiskóta, akkor hagyományos piskótával vagy másfajta süteménnyel is helyettesíthető.
- A margarin helyett használhatunk vajat is, ami selymesebb ízt ad a krémnek.
- Az étcsokoládé helyett tejcsokoládéval vagy fehércsokoládéval is kipróbálhatjuk, attól függően, milyen ízintenzitást szeretnénk elérni.
- A rum helyett használhatunk vanília-kivonatot, amely egy finom, édes ízt ad a desszertnek anélkül, hogy alkoholt adna hozzá.
- Akik nem szeretik a gesztenyét, azok kókuszreszeléket vagy diót is használhatnak a gesztenyemassza helyett.
Egészségügyi előnyök:
- Gesztenye: A gesztenye alacsony zsírtartalmú és magas rosttartalmú, amely elősegíti az emésztést. Tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és antioxidánsokat is.
- Étcsokoládé: Az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Kutatások szerint előnyös lehet a szív- és érrendszeri egészség számára mértékkel fogyasztva.
Variációk:
- Gyümölcsös alagút: Vegyünk hozzá friss gyümölcsöket, mint például meggyet vagy málnát, a gesztenyekrémbe.
- Mogyorós változat: Adjunk hozzá darált mogyorót vagy mogyoróvajat a gesztenyekrémes töltelékhez.
- Kávés twist: Keverjünk hozzá néhány evőkanál instant kávét vagy espresso kávét a csokoládé öntethez, hogy kávés ízt adjunk neki.
Érdekességek:
- Népi hiedelem: Régen azt hitték, hogy a gesztenye fogyasztása segíthet a hideg elleni védekezésben és az energiaszint növelésében a hosszú téli hónapok alatt.
- Piskótatekercs történelme: Bár a piskótatekercs (amely az alagút alapját képezi) több kultúrában is megtalálható, sokan az osztrák konyhához kötik, ahol a híres Bécsi piskóta ered.
- Csokoládé Magyarországon: Magyarország nem ismert csokoládé termesztőként, azonban az országban vannak kiváló minőségű kézműves csokoládégyártók, akik nemzetközi díjakat is nyertek az évek során.