Gesztenyés habos kocka Gesztenyés habos kocka

Gesztenyés habos kocka

Gesztenyés sütemény Sütemény

Gesztenyés habos kocka – A magyar desszertek királya

Gesztenyés habos kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A gesztenyés habos kocka egy igazi klasszikus magyar édesség, amely számos gasztronómiai fesztivál, cukrászda és étterem étlapján megtalálható. Ezt a desszertet minden édesszájú magyar imádja, és egyetlen falatja is képes elvarázsolni az embert. Az édes gesztenyepüré, a lágy habkrém és a tészta tökéletes harmóniája valódi ízorgiát okoz.

Gesztenyés habos kocka

Gesztenyés habos kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyés habos kocka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1067 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

  • 720 g gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 3 csomag tejszínhabpor
  • 4.5 dl tej
  • 3 csomag habfixáló
  • 3 csomag zselatin

Elkészítés
 

  • A tésztához a vajat 10 dkg liszttel jól kikeverjük. A többi hozzávalót sima rétestésztává gyúrjuk. A vizet csak fokozatosan adjuk hozzá mert a liszt minőségétől függően változhat. A tésztát kinyújtjuk. A lisztes vajat egyenletesen rákenjük. Négyszeresre összehajtogatjuk. 15 percig pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még háromszor megismételjük, majd ketté osztjuk a tésztát. Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Villával meg szurkáljuk és 200°C fokos sütőben megsütjük.
  • A krémhez a pudingport elkeverjük a cukorral és a 6 dl tejben megfőzzük. A gesztenyemasszát a rumaromával összekeverjük és a kihűlt pudinggal összeforgatjuk. A tejszínport a 4,5 dl tejjel kemény habbá verjük. Felét belevegyítjük pudingos gesztenyemasszába. Állandó keverés közben beledolgozzuk a zselatint.
  • Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük. Rákenjük a gesztenyés krémet. Erre simítjuk a félretett tejszínhabot. A másik tésztát 25 db kockára vágjuk, és a hab tetejére rakjuk. Legalább két óra hosszára hűttőbe tesszük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenyés habos kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 1067kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 47gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 38mgNátrium: 675mgKálium: 758mgÉlelmi rost: 2gCukor: 26gVitamin A: 1849IUVitamin C: 36mgKalcium: 213mgVas: 5mg
Keyword gesztenye, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Gesztenyés habos kocka nem egy hagyományos magyar sütemény, mint ahogy azt az első pillanatban gondolnánk. A gesztenyepüré és a krémes sütemények iránti szeretet azonban országszerte ismert. Erzsébet nénitől származik a recept, aki egy kis faluban élt, és minden évben, amikor a gesztenyeszezon elkezdődött, valami különlegeset próbált készíteni a hagyományos gesztenyepürén kívül. Egy évben kísérletezni kezdett a gesztenye és a habos sütemények kombinációjával, és így született meg a Gesztenyés habos kocka.

Tálalás:

A gesztenyés habos kocka tálalásakor ajánlott egy kis porcukorral megszórni a tetejét, és mellette egy pohár hideg tej vagy egy adag vaníliafagylalt kíséretében tálalni. Az aranybarna gesztenyés krém és a puha tészta tökéletes kontrasztot alkot a fehér porcukorral, így nem csak ízében, de látványában is lenyűgöző lesz a desszert.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnénk vagy nem tudunk bizonyos összetevőket használni, itt van néhány alternatíva:

  • Margarin helyett: Használjunk vajat vagy kókuszolajat.
  • Tejföl: Alacsony zsírtartalmú joghurt vagy növényi alapú tejföl.
  • Rumaroma helyett: Valódi rumot vagy vanília kivonatot használhatunk.
  • Vaníliás pudingpor helyett: Házi vanília krémet készíthetünk tojássárgájából, tejből, cukorból és vaníliából.
  • Tej: Növényi tejet (mandula, zab, szója stb.) használhatunk a tej helyett.
  • Tejszínhabpor: Cukrozatlan kókusztejszínnel pótolhatjuk, amit kemény habbá verünk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye alacsony zsírtartalmú és magas szénhidrát- és rosttartalmú, ami jó a szív- és érrendszernek. Ezen kívül káliumot, B6-vitamint és C-vitamint is tartalmaz.
  2. Tej: Forrás lehet kalciumhoz, ami segíti a csontok egészségének megőrzését, valamint tartalmaz fehérjét és B-vitamint.

Megjegyzés: Annak ellenére, hogy a sütemény bizonyos egészségügyi előnyöket kínál, magas cukor-, szénhidrát- és zsírtartalma miatt mértékkel ajánlott fogyasztani.

Variációk:

  1. Csokoládés-Gesztenyés kocka: Az alaptésztához adjunk 2 evőkanál kakaóport, és a krém közé csorgassunk olvasztott csokoládét.
  2. Mogyorós-Gesztenyés kocka: A tésztába és a krémbe is keverjünk apróra vágott pirított mogyorót.
  3. Gesztenyés-karamell kocka: A krém tetejére csorgassunk karamellszószt a tálalás előtt.

Érdekességek:

  1. Gesztenye Európában: Bár sokan a francia vagy az olasz konyhával azonosítják a gesztenyét, sok kelet-európai országban, így Magyarországon is, a gesztenye hosszú ideje fontos összetevője a népi konyhának.
  2. Gesztenye az ünnepek során: Sok kultúrában a gesztenyét a téli ünnepekkel azonosítják, ahol a tűz mellett sütik és együtt eszik családtagokkal és barátokkal.
  3. Gesztenyefa: A gesztenyefa nem csak finom terméseiről ismert. A gesztenyefa árnyékot ad és az európai városokban gyakran ültetik, mivel jól tűri a szennyezett levegőt.
(össznézettség: 429, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating