Gesztenyés krémes Gesztenyés krémes

Gesztenyés krémes

Krémes Sütemény

Gesztenyés krémes: a hagyományos, édes ízélményekre vágyók kedvence

Gesztenyés krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A gesztenyés krémes egy hagyományos édesség, amelyet sokan kedvelnek az édes ízélményekre vágyva. Ez a finom krém egy lágy vaníliás puding és egy krémes gesztenyepüré kombinációjából áll, amelyet apróra tört dióval vagy mandulával szoktak megszórni.

A gesztenyés krémes kiválóan alkalmas a hideg téli estékre vagy bármely ünnepi alkalomra, amikor az édes finomságokra vágyunk. Emellett egy könnyű és egyszerű desszert, amely könnyen elkészíthető otthon is.

Gesztenyés krémes

Gesztenyés krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyés krémes.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 997 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a krémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 12,5 dkg gesztenyepüré
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor

a tetejére:

  • 7 dkg étcsokoládé

Elkészítés
 

  • A piskótát elkészítem, beleöntöm a tepsibe majd rászórom a lecsöpögtetett és lisztbe vagy keményítőbe forgatott meggyet.
  • 180 C°-os sütőbe 15 percig sütöttem.
  • A krémhez megfőztem a pudingot, kihűtöttem.
  • A tejszínt a habfixálóval és 1 evőkanál porcukorral felvertem.
  • A kihűlt pudingot a gesztenyével simára kevertem majd hozzáadtam a tejszínt is. Ezt a krémet rákentem a már kihűlt meggyes piskótára.
  • A tetejére pedig csokoládét reszeltem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenyés krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 997kcalSzénhidrát: 156gFehérje: 17gZsír: 35gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 282mgNátrium: 485mgKálium: 643mgÉlelmi rost: 4gCukor: 79gVitamin A: 1869IUVitamin C: 15mgKalcium: 301mgVas: 7mg
Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gesztenyés krémes a magyar konyha egyik igazi kincse, mely talán kevésbé ismert a világon, mint a dobos torta vagy a kürtős kalács, de ugyanolyan ízletes és különleges. A gesztenye édes, krémes textúrájú gyümölcs, mely kiválóan illik a süteményekhez. Magyarországon a gesztenye hosszú idő óta népszerű alapanyag az őszi-téli hónapokban. A gesztenyés krémes különlegessége abban rejlik, hogy a gesztenyés krém finom édességét a meggy savanykás íze egészíti ki, amely egyedülálló ízkombinációt eredményez.

Tálalás:

A gesztenyés krémes tálalásánál különös figyelmet érdemes szentelni az esztétikai megjelenésre. Egy szép porcelán tányéron vagy üveg desszerttálban tálald a krémeset, mellette néhány friss gesztenyével és meggyel díszítve. Mindezt porcukorral meghintve, vagy egy kis tejszínhabbal koronázva. Egy csésze erős espresso vagy egy pohár tokaji aszú tökéletesen illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs otthon meggybefőtted, akkor friss meggyet vagy cseresznyét is használhatsz. Ebben az esetben érdemes a gyümölcsöt egy kevés cukorral és vízzel párolni, míg megpuhul, majd a keményítővel sűríteni.
  • A gesztenyepüré helyett használható mandulapüré vagy diópüré is, így egy kicsit más ízvilágot kaphat a sütemény, de még mindig nagyon finom lesz.
  • Cukorérzékenyeknek vagy diétázóknak a cukrot kiválthatják eritrittel, xilittel vagy más természetes édesítőszerrel. Ebben az esetben érdemes a receptben szereplő mennyiségeket az adott édesítőszer csomagolásán feltüntetett arányok alapján módosítani.
  • A pudingport kiválthatod házilag elkészített vaníliapudinggal is, melyhez friss vaníliarúdot használhatsz az intenzívebb ízért.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye kevésbé zsíros, mint más diófélék, és jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B6-nak. Emellett rostokban gazdag, és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például kálium, vas és cink.
  2. Meggy: A meggy antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert és segít a bőr egészségének megőrzésében. Ezenkívül kvercetin nevű flavonoidot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
  3. Tej: A tej kiváló kalciumforrás, ami fontos a csontok és fogak egészségéhez, valamint D-vitaminban is gazdag, ha fel van dúsítva vele.

Variációk:

  1. Csokoládés Gesztenyés Krémes: A gesztenyepürébe keverj be olvasztott étcsokoládét, hogy még gazdagabb és édesebb ízt kapj.
  2. Málnás változat: Cseréld le a meggybefőttet málnalekvárra vagy friss málnával és egy kis málnapürével a különleges íz kombinációért.
  3. Pálinkás gesztenyés krémes: A krémbe cseppents néhány csepp meggy- vagy gesztenyepálinkát a felnőtt ínyenceknek szánt változatért.

Érdekességek:

  1. Bár sokan diófélének gondolják, a gesztenye valójában egy gyümölcs, és nem tartozik a diófélék családjába.
  2. A gesztenyefa által termelt gyümölcsök közül csak az ember által termesztett változatok fogyaszthatóak nyersen. A vadon növő gesztenyefajták általában keserűek és mérgezőek lehetnek.
  3. Magyarországon a gesztenyepüré számos desszert alapanyagaként szolgál, és a gesztenyés ételek különösen népszerűek az őszi-téli hónapokban.
(össznézettség: 322, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating