Gesztenyés tekercs Gesztenyés tekercs

Gesztenyés tekercs

Gesztenyés sütemény Sütemény

Gesztenyés tekercs – Az ínycsiklandó hagyományos magyar édesség

Gesztenyés tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 42 perc.

A gesztenyés tekercs egy hagyományos magyar édesség, amelyet általában az őszi és téli hónapokban fogyasztanak. Az édes élesztőtésztából készül, amelyet vékonyra nyújtanak és édes gesztenyés töltelékkel töltik meg. A töltelék általában pirított gesztenyéből, cukorból és vaníliából készül, és néha rumot vagy más ízesítőket is tartalmaz.

Gesztenyés tekercs

Gesztenyés tekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyés tekercs.
4.25 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 12 perc
Teljes idő 42 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 562 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 60 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum

a díszítéshez:

  • csokoládé

Elkészítés
 

  • A tésztához a tojásokat szétválasztjuk.
  • A fehérjéből fokozatosan hozzáadva a cukrot kemény habot verünk.
  • Ezután a habot tovább verve, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, azután laza mozdulatokkal a tojáshabbá forgatjuk.
  • Az így kapott keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180°C fokon 10-12 perc alatt megsütjük a tésztát.
  • Kissé nedves konyharuhára borítjuk, azzal együtt szorosan feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
  • A fagyasztott gesztenyemasszát felengedjük, villával összetörjük, majd összekeverjük a rummal és a vajjal.
  • A piskótát széttekerjük, és egyenletes vastagságban rákenjük a gesztenyekrémet. Ezután a konyharuha segítségével az egészet szorosan föltekerjük.
  • A sütemény tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval, megszórjuk csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel.
  • A desszertet tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenyés tekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 562kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 10gZsír: 24gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 225mgNátrium: 75mgKálium: 160mgÉlelmi rost: 7gCukor: 20gVitamin A: 1000IUKalcium: 50mgVas: 2mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gesztenyés tekercs története visszavezethető a 19. század közepére, amikor a gesztenye, mint összetevő egyre népszerűbbé vált Magyarországon. Ebben az időben az arisztokraták és a jómódú polgárság körében a gesztenye az elegancia és a finomság szimbólumává vált. A tekercs formájú sütemények is népszerűek voltak ebben az időben, így a két trend összeolvadva hozta létre ezt az ínycsiklandó édességet.

Tálalás:

A gesztenyés tekercset szeletekre vágva tálaljuk. Mindegyik szeletet egy-egy csokoládé forgáccsal vagy csokoládéreszelékkel díszíthetünk. Egy gombóc vaníliafagylalttal és néhány friss málnával vagy áfonyával kiegészítve igazán elegáns desszertté válhat. Egy pohár édes tokaji bor vagy egy jó minőségű kávé kíséretében kínáljuk.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tésztához: Ha gluténmentes változatot szeretnénk, használjunk rizslisztet vagy mandulalisztet a hagyományos liszt helyett.
  2. Töltelékhez: A rum helyett használhatunk amarettot vagy brandyt is. Emellett, ha szeretnénk valami frissítőt adni hozzá, apróra vágott narancshegy vagy citromhegy is adható a gesztenyemasszához.
  3. Díszítéshez: A csokoládé helyett használhatunk karamell mázat, vagy akár porcukorral meghintve is tálalhatjuk a tekercset.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye gazdag rostban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a kálium, a foszfor és a magnézium. Nem tartalmaz sok zsírt, és a benne lévő zsírok nagyrészt egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak.
  2. Tojás: A tojások kiváló fehérjeforrások és számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, beleértve a B12-vitamint, a kolin, a D-vitamint és a szelént.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gesztenyés tekercs magas cukor- és kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

Variációk:

  1. Diós-gesztenyés tekercs: A gesztenyemasszához adjunk hozzá apróra darált diót egy extra textúráért és ízért.
  2. Kávés gesztenyés tekercs: A töltelékhez keverjünk hozzá néhány evőkanál erős eszpresszót vagy kávé kivonatot.
  3. Csokoládés: A tésztához adjunk hozzá több kakaóport és a töltelékhez csokoládédarabokat a dupla csokoládés élményért.

Érdekességek:

  1. A gesztenye az egyetlen dióféle, amely tartalmaz C-vitamint.
  2. Európában a gesztenyét már az ókorban is fogyasztották, és a rómaiak elterjesztették egész Európában.
  3. A gesztenyés tekercs, bár Magyarországon népszerű, hasonló változatokat találni más európai kultúrákban is, ahol a gesztenye hasonlóan elterjedt, mint például Franciaországban vagy Olaszországban.
(össznézettség: 884, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating