Gesztenyesüti Gesztenyesüti

Gesztenye süti

Gesztenyés sütemény Sütemény

Gesztenye süti – Az ősz ízével a süteményedben!

Gesztenye süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ahogy beköszönt az ősz, úgy vágyunk egyre inkább az otthonosság és a meghittség érzésére. Ilyenkor a forró csokoládé, a meleg takaró és persze a finom sütemények kerülnek előtérbe. Ha szereted az őszi ízeket és szeretnél egy különlegesebb sütit készíteni, akkor próbáld ki a gesztenye sütit!

A gesztenye süti nem csak finom és laktató, de egészséges is, hiszen a gesztenye számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint például B-vitaminokat, C-vitamint és ásványi anyagokat. Emellett pedig különleges ízvilágot kölcsönöz a süteménynek.

Gesztenyesüti

Gesztenye süti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenye süti.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 987 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

  • 30 dkg háztartási keksz darált
  • 12 dkg margarin
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum aroma
  • 0.8 dl tej

a csokimázhoz:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Annyi tejet használjunk, hogy összeálljon és formázható legyen.
  • Golyókat görgetünk belőle.
  • Gőz felett megolvasztjuk a csokit, és belekeverünk 5 dkg margarint majd hagyjuk egy kicsit visszasűrűsödni. A golyók közepébe fogpiszkálót szúrunk és ennek segítségével a csokiba mártjuk 3/4 részben.
  • A csokis golyókat sütőpapírra tesszük mert erről könnyen lejönnek majd a dermedés után.
  • Tegyük hűtőbe míg megszárad a csoki, majd helyezzük pici muffin papírra őket és a fogpiszkáló helyét tömködjük be.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gesztenye süti-hez!

Tápérték

Kalória: 987kcalSzénhidrát: 129gFehérje: 8gZsír: 51gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 2mgNátrium: 685mgKálium: 420mgÉlelmi rost: 3gCukor: 56gVitamin A: 1569IUVitamin C: 25mgKalcium: 53mgVas: 1mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gesztenye már évszázadok óta népszerű az európai konyhában. Magyarországon is sokan fogyasztják, főleg a téli hónapokban. A gesztenyepüré és a gesztenyesüti egyaránt népszerű, főleg a karácsonyi időszakban. A gesztenye süti története nem olyan régi, mint a püréé, de széles körben elterjedt azokban a családokban, akik gyors, de ízletes csemegére vágynak az ünnepi asztalra.

Tálalás:

A gesztenye süti tálalásánál fontos az esztétikum. Ahhoz, hogy igazán elegánsan nézzen ki, tálalhatjuk egy fehér vagy márványos tányéron, körbe rakva néhány friss mentalevéllel és esetleg szórhatunk a tetejére egy kis kakaóport vagy porcukrot. Mellette kínáljunk forró csokoládét vagy teát, hogy az ízek kiegészítsék egymást.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Keksztészta: Ha nem találunk háztartási kekszet, használhatunk bármilyen más, semleges ízű kekszet, mint pl. Digestive keksz.
  2. Margarin helyett: Használhatunk vajat is, ami még gazdagabb ízt kölcsönöz a sütinek.
  3. Rum aroma helyett: Ha valaki nem szereti az alkoholos ízvilágot, használhat vanília esszenciát vagy narancshéjat és levét is.
  4. Tejcsokoládé helyett: Étcsokoládéval vagy fehér csokoládéval is készíthetjük a mázat, attól függően milyen ízvilágot szeretnénk elérni.
  5. Extra hozzávalók: A tésztához adhatunk aprított mogyorót, diót vagy aszalt gyümöllcseket, mint pl. mazsolát vagy sárgabarackot.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gesztenye: A gesztenye alacsony zsírtartalmú, és jó forrása az ásványi anyagoknak, mint például a káliumnak és a magnéziumnak. Ezenkívül rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és csökkenti a szívbetegség kockázatát.
  2. Margarin vs. Vaj: Sok margarin típusban transzzsírok találhatóak, melyek nem jók az egészségnek. Választáskor érdemes transzzsír-mentes változatot választani, vagy vajat használni.
  3. Kakaó: A kakaó antioxidánsokban gazdag, melyek előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A csokoládé minőségétől függően azonban az édesítőanyagok mennyisége különböző lehet.

Variációk:

  1. Vegán változat: A tejcsokoládét és a margarint cserélje le vegán alternatívákra, és bizonyosodjon meg arról, hogy a használt keksz is vegán.
  2. Gluténmentes változat: Használjon gluténmentes kekszet és ellenőrizze a többi hozzávalót is glutén tartalom szempontjából.
  3. Mogyorós változat: A tésztához adhat hozzá darált mogyorót vagy mogyoróvajat az extra ízért és textúráért.

Érdekességek:

  1. Gesztenye az egész világon: Bár sokan a gesztenyét elsősorban európai gyümölcsként ismerik, sok ázsiai országban, például Kínában és Koreában is kedvelt és széles körben fogyasztott.
  2. Kulcsfontosságú hozzávaló: A gesztenye nemcsak süteményekben és desszertekben népszerű; Franciaországban a gesztenyet gyakran használják pulyka és más húsok töltelékeként az ünnepek alatt.
  3. Gesztenye és Szent Márton: Magyarországon a gesztenyesütés hagyományosan Szent Márton napjához (november 11.) kötődik. Ezen a napon sok helyen sütik a gesztenyét, mely jelképezi a termés betakarításának befejezését és az előttünk álló tél kezdetét.
(össznézettség: 912, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating