Gnocchi Gnocchi

Gnocchi

Főtt tészta Tészták

Gnocchi – A könnyű és ízletes olasz tészta

Gnocchi recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az olasz konyha híres a finom tésztaféléiről, és az egyik legnépszerűbb változat a gnocchi. Ez a kis tészta gömböc nem csak finom, de könnyű és egyszerűen elkészíthető is, így ideális választás azoknak, akik szeretnének valami ízleteset és gyorsat főzni.

Eredetileg burgonyából készült, de ma már számos más összetevővel is elkészíthető, például tökkel, sütőtökkel, ricottával vagy spenóttal. Az elkészítése egyszerű: a tésztát csak meg kell főzni, majd öntetet vagy szószt lehet tenni rá.

Gnocchi

Gnocchi

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gnocchi.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás köret
Konyha Olasz
Mennyiség 6 főre
Kalória 395 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttőrjük.
  • Összekeverjük, a többi hozzávalóval, hogy jól formázható legyen.
  • 10 részre osztva, hüvelykujjnyi vastag hengerekké gyúrjuk,
  • 3 cm-es darabokra vágjuk, és villával, enyhén megnyomjuk, tetejűket, hogy recések legyenek.
  • Bő, sós vízben kifőzzük, ha feljöttek a víz tetejére, lecsöpögtetjük, kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjanak össze.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gnocchi-hoz!

Tápérték

Kalória: 395kcalSzénhidrát: 82gFehérje: 12gZsír: 2gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 55mgNátrium: 360mgKálium: 1126mgÉlelmi rost: 7gCukor: 2gVitamin A: 84IUVitamin C: 49mgKalcium: 46mgVas: 5mg
Keyword tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A története több évszázadra nyúlik vissza. Az olasz szó jelentése „csomó” vagy „gubó”, ami a tészta alakjára utal. Noha a gnocchit leginkább az olasz konyhával azonosítják, különböző változatait Európa-szerte megtaláljuk. Létezik egy elképzelés, mely szerint az eredetét a római időkben kell keresnünk, amikor is a katonák hozták be Olaszországba. Másik elképzelés szerint a kereskedők hozták Európába Ázsiából a középkor során.

Tálalás:

Számos módon tálalhatjuk. Tradicionális olasz módja a paradicsomszósszal való tálalás, azonban a gnocchi remekül illik könnyed, krémes szószokhoz, mint például a gorgonzolás vagy a sajtmártás. Ha egy kis extra ízt szeretnénk adni, pirítsuk meg a kész gnocchi-kat egy kis vajon, amíg aranybarnává válnak, majd tálaljuk friss bazsalikommal és reszelt parmezánnal.

Alternatív hozzávalók:

  • Rizsliszt: Gluténmentes változat készítéséhez használjunk rizslisztet a normál liszt helyett.
  • Zöldséges gnocchi: Helyettesítsük a burgonyát részben vagy egészben sütőtökkel, céklával vagy spenóttal a változatosság kedvéért.
  • Fűszerezés: Adhatunk a tésztához friss vagy szárított fűszernövényeket, mint például rozmaringot, zsályát vagy bazsalikomot egy kis plusz ízért.
  • Teljes kiőrlésű liszt: Egy egészségesebb változatért cseréljük le a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre.
  • Vegán változat: Helyettesítsük a tojást lenmag- vagy chia mag „tojással” (1 evőkanál őrölt mag keverve 2,5 evőkanál vízzel).

Egészségügyi előnyök:

  1. Komplex szénhidrátok: A burgonya jó forrása a komplex szénhidrátoknak, amelyek hosszú ideig adnak energiát és segítenek a stabil vércukorszint fenntartásában.
  2. Rost: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a rosttartalma növekszik, ami támogatja az emésztést és segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  3. Alacsony zsírtartalom: A hagyományos gnocchi alacsony zsírtartalmú, bár a tálaláskor használt szósz és hozzávalók módosíthatják a tápértéket.

Variációk:

  1. Ricottás: Ricottával gazdagított gnocchi, amely lágyabb és könnyebb állagú.
  2. Sötét zöldséges: Burgonya helyett használjunk sütőtököt, édesburgonyát vagy spenótot.
  3. Gluténmentes: Rizsliszt vagy más gluténmentes lisztek használatával készíthetünk gluténmentes változatot.

Érdekességek:

  1. Gnocchi nap Olaszországban: Olaszországban a hagyomány szerint minden hónap 29-én „gnocchi napot” tartanak, amikor is az emberek gnocchit esznek, hogy szerencsét és bőséget hozzanak a következő hónapra.
  2. Történelmi változatok: A burgonyás előtt az olaszok kenyérmorzsákat, túrót és más összetevőket használtak a gnocchi tésztájához.
  3. Gnocchi a világ körül: Bár az olasz a legismertebb, számos országban vannak saját változataik, mint például az argentín ñoquis vagy a francia gnocchis.
(össznézettség: 370, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése