Gombás pizza Gombás pizza

Gombás pizza

Pizza Tészták

Gombás pizza – friss gombával és sajttal töltve, az egyik legnépszerűbb pizza ízesítés

Gombás pizza recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A pizza az egyik legnépszerűbb étel a világon, és számos változatban készülhet. Az egyik legkedveltebb pizza ízesítés a gombás pizza, amely friss gombával és sajttal van megszórva, így egy ízletes és tápláló ételt alkot. A gombás pizza tökéletes választás lehet vegetáriánusoknak vagy azoknak, akik egyszerűen szeretik a gombát.

Gombás pizza

Gombás pizza

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gombás pizza.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre
Kalória 637 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az élesztőt feloldjuk az olívaolajban és fél csésze langyos vízben, majd hozzáöntjük a liszthez, dagasztás után meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.
  • Felforrósított olajon megpároljuk a hagymát és a paradicsomot, amikor elkészült villával összepépesítjük, ezután sóval, borssal és bazsalikommal ízesítjük.
  • A megkelt tésztát kinyújtjuk, rákenjük a főtt paradicsomos szószunkat, majd erre tesszük a szeletelt gombát. Végezetül ráhelyezzük a sajtot, megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és a tetejét enyhén meglocsoljuk olívaolajjal.
  • 220°C fokon addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gombás pizza-hoz!

Tápérték

Kalória: 637kcalSzénhidrát: 67gFehérje: 32gZsír: 28gTelített zsír: 12gKoleszterin: 65mgNátrium: 828mgKálium: 826mgÉlelmi rost: 7gCukor: 7gVitamin A: 2263IUVitamin C: 30mgKalcium: 468mgVas: 5mg
Keyword pizza
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gombás pizza egy olasz kisvárosban, Gombalottoban született, ahol a helyi lakosoknak rengeteg természetes gombájuk volt. A városi legenda szerint egy idős péknő, Signora Maria, egy esős napon paradicsomszósszal, sajttal és gombával készített pizzát. Az egész falu aznap este a pékség előtt gyülekezett, kíváncsiak voltak a finom illatra. Maria újítása villámgyorsan népszerű lett, és azóta is töretlenül hódít szerte az országban.

Tálalás:

A pizzát legjobban egy vastagfa deszkán érdemes tálalni, ami még hangsúlyozza a rusztikus ízvilágát. A pizzát kiegészíthetjük friss rukkolával és reszelt parmezánnal a tetején. Mellette egy zöldsaláta és egy könnyű olasz vörösbor kíséretében élvezhetjük a leginkább.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen okból módosítani szeretnénk az alap recepten, akkor a következő ötletekkel próbálkozhatunk:

  1. Tészta: Teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszt is használható a tésztához.
  2. Sajt: A mozzarella helyett ricotta, feta vagy akár vegán sajt is használható.
  3. Gomba: Shiitake, portobello vagy erdei gomba keveréke is kiváló választás lehet.
  4. Zöldfűszerek: A bazsalikom helyett friss oregánót, rozmaringot vagy akár kakukkfűvet is használhatunk.
  5. További hozzávalók: Olívabogyó, articsóka szív, szárított paradicsom vagy akár szardella is kerülhet rá.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gomba: A gombák kitűnő fehérjeforrások és gazdagok B-vitaminokban, szelénben, káliumban és antioxidánsokban. Ezek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az öregedési folyamatok lassításához.
  2. Olívaolaj: Az olívaolaj, különösen az extra szűz, tele van antioxidánsokkal és az egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. Számos tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
  3. Teljes kiőrlésű liszt (alternatív hozzávalóként): A teljes kiőrlésű gabonák a rostok, ásványi anyagok és B-vitaminok jó forrásai.

Variációk:

  1. Húsos változat: Adhatunk hozzá vékonyra szeletelt sonkát, kolbászt vagy bacon-t a hússzerelmeseiknek.
  2. Vegetáriánus változat: Zöldpaprika, cukkini, koktélparadicsom vagy rukkola is kiválóan illik hozzá.
  3. Vegán változat: A mozzarella helyett használjunk vegán sajtot vagy élesztőpehelyt, amely sajtos ízérzetet kölcsönöz.

Érdekességek:

  1. Pizza eredete: Bár sokan Olaszországot tartják a pizza szülőhelyének, az ötlet, hogy kenyeret használjunk alapként különféle feltétekkel, sokkal régebbi és számos kultúrában előfordult.
  2. Gombák a konyhában: A gombákat számos kultúrában használják, nem csak Olaszországban. Kína, Japán és más ázsiai országok is hosszú ideje használják őket alapanyagként.
  3. Pizza Guinness Rekord: 2016-ban Olaszországban készítették el a világ leghosszabb pizzáját, amely több mint 1,8 kilométer hosszú volt!
(össznézettség: 145, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating