Gombával töltött sonka Gombával töltött sonka

Gombával töltött sonka

Előételek Gombás

Gombával töltött sonka – Szaftos és ízletes fogás ünnepi alkalmakra

Gombával töltött sonka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Ha valami igazán különleges ételt szeretnél készíteni ünnepi alkalmakra, akkor a gombával töltött sonka tökéletes választás lehet. Ez a fogás nem csak ízletes és laktató, de látványos és elegáns is, így garantáltan elnyeri majd az asztal vendégeinek tetszését.

Gombával töltött sonka

Gombával töltött sonka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gombával töltött sonka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás meleg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 222 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A megtisztított gombát lereszeljük. A hagymából egy keveset lereszelünk, és a gombához adjuk.
  • Felaprítjuk a petrezselymet, majd a sóval és borssal együtt a gombához adjuk.
  • Vajon megpároljuk, majd zsírjára pirítjuk.
  • Felverjük a tojást, majd a gombához adjuk.
  • Minden szelet sonkára teszünk egy kevéset a tojásos gombából, és feltekerjük. A maradék hagymát felszeleteljük, és tekercsek két végére, egy-egy karikát húzunk, hogy ne nyíljanak szét. Vajat locsolunk rá, és 5 percig grillezzük.
  • Salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gombával töltött sonka-hoz!

Tápérték

Kalória: 222kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 14gZsír: 16gTelített zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 964mgKálium: 417mgÉlelmi rost: 2gCukor: 3gVitamin A: 1305IUVitamin C: 20mgKalcium: 43mgVas: 2mg
Keyword előétel, gombás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gombával töltött sonka nem csak Magyarországon, de szerte Európában ismert és kedvelt étel. A legenda szerint az étel eredetét egy elzászi szakácsra vezetik vissza, aki egy téli estén próbált ki egy új fogást, amikor rájött, hogy elfogyott a töltelékhez szükséges húsa. Gombát talált a spájzban, és a sonka belül található apró üregeket azzal töltötte meg. A fogás olyan nagy sikert aratott, hogy azóta is a magyar konyha egyik ikonikus étele.

Tálalás:

Az étel tálalásánál fontos, hogy a sonkaszeleteket úgy helyezzük el a tányéron, hogy a töltelék jól látható legyen. Friss, ropogós salátával, vagy egy szelet frissen sült bagettel szervírozható. Ezen kívül egy finom tejfölös vagy fokhagymás mártogatóssal kiegészülve igazán ízletes előételként tálalható.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki nem kedveli a gombát, vagy más változatosságra vágyik, akkor a következő alapanyagokkal is kipróbálhatja a receptet:

  • Spenót: A gomba helyett aprított, párolt spenóttal is megtölthetjük a sonkát.
  • Sajt: Reszelt sajtot keverhetünk a töltelékbe, ami sütéskor olvadós, finom ízt ad az ételnek.
  • Paradicsom: A gomba helyett aprított paradicsommal és bazsalikommal készíthetünk mediterrán tölteléket.
  • Csirkemell: Főtt, apróra vágott csirkemellel és sajttal is remek töltelék készíthető.
  • Ricotta: A tojás helyett ricottával is összekeverhetjük a tölteléket, ami lágy, krémes állagot kölcsönöz az ételnek.

Egészségügyi előnyök:

  • Gomba: A gombák kiváló rostforrások, ami jó a bélmozgás serkentésére és segíthet az emésztési problémák megelőzésében. Emellett B-vitaminokban, szelénben és káliumban gazdagok.
  • Tojás: A tojás tápláló és kiváló proteinforrás. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, valamint kolin nevű tápanyagot, amely fontos az agy működéséhez.
  • Sonka: Amennyiben mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, a sonka jó forrása lehet a magas minőségű proteinnek, vasnak és cinknek.

Variációk:

  1. Tejszínes-mustáros: A gomba tölteléket keverjük össze egy kis tejszínnel és mustárral, így egy krémes, ízletes tölteléket kapunk.
  2. Mozzarellás-tompajtos: Aprított, friss paradicsommal, bazsalikommal és mozzarella darabkákkal készíthetünk mediterrán ihletésű tölteléket.
  3. Chilis-fokhagymás: Ha egy kis csípősségre vágyunk, adjunk hozzá aprított chilit és fokhagymát a gomba töltelékhez.

Érdekességek:

  • Gombák az egészségügyben: Egyes gombafajták, mint például a shiitake vagy a reishi, az Ázsiai orvoslásban már évszázadok óta használatosak, hiszen számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak nekik.
  • Sonka történelme: Bár sokan azonnal a spanyol vagy az olasz sonkákra gondolnak, a sonkaelőállítás hosszú történelmi gyökerekkel rendelkezik szerte a világon. A rómaiak például már i.e. 160 körül füstölték és szárították a sonkáikat.
  • Gombás rekordok: A világ legnagyobb gombája az Oregon államban található, és az Armillaria ostoyae fajba tartozik. Több mint 2.385 akra (965 hektár) területen terjed el!
(össznézettség: 321, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating