Gombával töltött sonka – Szaftos és ízletes fogás ünnepi alkalmakra
Gombával töltött sonka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Ha valami igazán különleges ételt szeretnél készíteni ünnepi alkalmakra, akkor a gombával töltött sonka tökéletes választás lehet. Ez a fogás nem csak ízletes és laktató, de látványos és elegáns is, így garantáltan elnyeri majd az asztal vendégeinek tetszését.
Gombával töltött sonka
Hozzávalók
- 20 dkg gépsonka
- 15 dkg gomba
- 2 db vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- 1 db tojás
- só
- fekete bors őrölt
- vaj
Elkészítés
- A megtisztított gombát lereszeljük. A hagymából egy keveset lereszelünk, és a gombához adjuk.
- Felaprítjuk a petrezselymet, majd a sóval és borssal együtt a gombához adjuk.
- Vajon megpároljuk, majd zsírjára pirítjuk.
- Felverjük a tojást, majd a gombához adjuk.
- Minden szelet sonkára teszünk egy kevéset a tojásos gombából, és feltekerjük. A maradék hagymát felszeleteljük, és tekercsek két végére, egy-egy karikát húzunk, hogy ne nyíljanak szét. Vajat locsolunk rá, és 5 percig grillezzük.
- Salátával tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A gombával töltött sonka nem csak Magyarországon, de szerte Európában ismert és kedvelt étel. A legenda szerint az étel eredetét egy elzászi szakácsra vezetik vissza, aki egy téli estén próbált ki egy új fogást, amikor rájött, hogy elfogyott a töltelékhez szükséges húsa. Gombát talált a spájzban, és a sonka belül található apró üregeket azzal töltötte meg. A fogás olyan nagy sikert aratott, hogy azóta is a magyar konyha egyik ikonikus étele.
Tálalás:
Az étel tálalásánál fontos, hogy a sonkaszeleteket úgy helyezzük el a tányéron, hogy a töltelék jól látható legyen. Friss, ropogós salátával, vagy egy szelet frissen sült bagettel szervírozható. Ezen kívül egy finom tejfölös vagy fokhagymás mártogatóssal kiegészülve igazán ízletes előételként tálalható.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki nem kedveli a gombát, vagy más változatosságra vágyik, akkor a következő alapanyagokkal is kipróbálhatja a receptet:
- Spenót: A gomba helyett aprított, párolt spenóttal is megtölthetjük a sonkát.
- Sajt: Reszelt sajtot keverhetünk a töltelékbe, ami sütéskor olvadós, finom ízt ad az ételnek.
- Paradicsom: A gomba helyett aprított paradicsommal és bazsalikommal készíthetünk mediterrán tölteléket.
- Csirkemell: Főtt, apróra vágott csirkemellel és sajttal is remek töltelék készíthető.
- Ricotta: A tojás helyett ricottával is összekeverhetjük a tölteléket, ami lágy, krémes állagot kölcsönöz az ételnek.
Egészségügyi előnyök:
- Gomba: A gombák kiváló rostforrások, ami jó a bélmozgás serkentésére és segíthet az emésztési problémák megelőzésében. Emellett B-vitaminokban, szelénben és káliumban gazdagok.
- Tojás: A tojás tápláló és kiváló proteinforrás. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, valamint kolin nevű tápanyagot, amely fontos az agy működéséhez.
- Sonka: Amennyiben mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, a sonka jó forrása lehet a magas minőségű proteinnek, vasnak és cinknek.
Variációk:
- Tejszínes-mustáros: A gomba tölteléket keverjük össze egy kis tejszínnel és mustárral, így egy krémes, ízletes tölteléket kapunk.
- Mozzarellás-tompajtos: Aprított, friss paradicsommal, bazsalikommal és mozzarella darabkákkal készíthetünk mediterrán ihletésű tölteléket.
- Chilis-fokhagymás: Ha egy kis csípősségre vágyunk, adjunk hozzá aprított chilit és fokhagymát a gomba töltelékhez.
Érdekességek:
- Gombák az egészségügyben: Egyes gombafajták, mint például a shiitake vagy a reishi, az Ázsiai orvoslásban már évszázadok óta használatosak, hiszen számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak nekik.
- Sonka történelme: Bár sokan azonnal a spanyol vagy az olasz sonkákra gondolnak, a sonkaelőállítás hosszú történelmi gyökerekkel rendelkezik szerte a világon. A rómaiak például már i.e. 160 körül füstölték és szárították a sonkáikat.
- Gombás rekordok: A világ legnagyobb gombája az Oregon államban található, és az Armillaria ostoyae fajba tartozik. Több mint 2.385 akra (965 hektár) területen terjed el!