Grízes-mézes süti – Az édes ízek tökéletes harmóniája
Grízes-mézes süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Ha szereted az édes, finom süteményeket, akkor imádni fogod ezt a grízes-mézes sütit. Ez az egyszerű, de ízletes sütemény a gríz és a méz tökéletes harmóniáját biztosítja, ami biztosan meghozza az étvágyadat.
A gríz egy nagyon sokoldalú összetevő, amelyet sokféle ételben használnak, beleértve a süteményeket is. Ez a finom süti könnyen elkészíthető, és nagyszerű lehetőség a reggeli vagy délutáni tea mellé, vagy akár egy desszert is lehet.
Grízes-mézes süti
Hozzávalók
a tésztához:
a töltelékhez:
- 1/2 üveg baracklekvár
- 5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál búzadara
a tetejére:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- Egy tálba összekeverjük a tészta hozzávalóit, szép sima cipót formázunk belőle és fél órára hűtőbe pihenni hagyjuk 30 percre. Előmelegítettem a sütőt és egy 30×40 centis tepsi méretűre nyújtottam a tésztát, amit előtte 3 felé vettem.
- A tepsi hátulján 3 szép aranybarna lapot sütöttem. A tepsi hátulját is előzőleg be kell lisztezni, ugyanis erre is szépen rá tud ragadni a tészta. Ha megsültek a tészta lapok, akkor a sütőből kivéve, óvatosan lecsúsztatjuk a tepsi hátuljáról egy rácsra, vagy egy nagyobb tálcára. De tényleg óvatosan, mert könnyen törik, igaz ekkor még kicsit puhább, de később megkeményedik, amikor viszont már tényleg nagyon könnyen törik, tapasztalat 🙂
- Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a töltelék, ami sima tejbegríz tulajdonképpen. Tehát a fél liter tejet feltesszük egy lábasba forralni, hozzáadjuk a cukrokat és a búzadarát, folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha már kicsit kihűlt, kezdhetjük a süti összeállítását.
- Óvatosan, de tényleg nagyon óvatosan megfogjuk az első lapot és egy tálcára helyezzük, erre kenjük a grízt, amiben keverhetünk baracklekvárt, én ezt most kihagytam, pedig lehet jobb lett volna.
- Aztán mehet rá a második lap, ezt megkenjük jó vastagon lekvárral, erre tesszük az utolsó lapot, aminek a tetejét olvasztott étcsokoládéval meglocsoljuk.
- Minimum egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a tészta szépen megpuhuljon, azután kiválóan szeletelhető.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Grízes-mézes süti recepthez:
A Grízes-mézes süti egy hagyományos magyar desszert, amely több rétegből áll, és jellemzően mézes tésztából készül. A sütemény fő jellemzője a gríz, ami búzadarát jelent, és ezt tejjel, cukorral, vaníliás cukorral főzik meg sűrű puding szerű állagúvá. A süti rétegeit grízes keverékkel és lekvárral töltik meg, majd az egész süteményt olvasztott csokoládéval vonják be a tetején.
A tészta hűtőben történő pihentetése segít abban, hogy a margarin megkeményedjen, így a tészta könnyebben nyújthatóvá és kezelhetővé válik. Ez az állomány javítása mellett segít abban is, hogy a tészta ne ragadjon annyira.
Igen, a margarint helyettesítheti vajjal a tészta elkészítése során. A vaj gazdagabb ízt ad a tésztának, de figyelembe kell venni, hogy a vaj gyorsabban olvad, ezért lehet, hogy a tészta kezelése kicsit más lesz.
Ha a tészta túl száraz, akkor kis mennyiségű tejet vagy vizet lehet hozzáadni, hogy nedvesebb legyen. Fontos, hogy csak apránként adjuk hozzá a folyadékot, míg el nem éri a kívánt állagot.
Ha a tészta lapok túl kemények, lehet, hogy túl sokáig sütötték őket. A jövőben rövidebb sütési időt érdemes alkalmazni, vagy alacsonyabb hőmérsékleten sütni őket. Ha már elkészültek és kemények, a rétegezés során a lekvár vagy a grízes töltelék puhítja majd őket.
Bár a recept baracklekvárt említ, számos más lekvárral is kipróbálható, mint például szilva, málna vagy eper. A választás függ az ízlésedtől és attól, hogy milyen ízeket szeretnél kiemelni.
A Grízes-mézes süti jól eláll hűtőben, fedett állapotban akár 4-5 napig is. A hűtés segít a ízek összeérésében és a tészta megpuhulásában.
Történet:
A grízes-mézes süti hosszú múltra tekint vissza a magyar konyhában. Egy legenda szerint egy idős nagymama készítette el először a falujában, amikor a hagyományos mézeskalács és a grízespuding alapanyagai véletlenül összekeveredtek a konyhájában. Az eredmény annyira ízlett a családjának, hogy a recept gyorsan elterjedt a közösségben. Napjainkban ez a süti számtalan magyar háztartásban kedvelt csemege, amely az ünnepek során és családi összejöveteleken kerül az asztalra.
Tálalás:
A grízes-mézes süti tálalásakor a süteményt a hűtőből kivéve, hagyja szobahőmérsékleten pihenni kb. 10 percig, majd egy éles késsel szeletelje fel. A szeletek mellé tehetünk friss gyümölcsöt, mint például eper vagy málna, amelyek hozzáadnak egy frissítő ízt és szép színt az édesség mellé. Ezenkívül egy kis tejszínhab vagy vaníliafagylalt is remekül illik hozzá.
Ital ajánló a Grízes-mézes süti mellé:
Gyerekeknek:
- Tejcsokoládé tej – Ez a finom, krémes ital tökéletes kísérője lehet a mézes süteménynek. A tejcsokoládé tej melegsége és édessége jól harmonizál a süti ízével.
- Gyümölcsös smoothie – Készíthetünk egy egészséges smoothie-t friss gyümölcsökből, mint például alma, banán és eper, amely frissítő és tápláló ital lesz a sütemény mellé.
Felnőtteknek:
- Gesztenyés kávé – Egy finom, aromás gesztenyés kávé remekül kiemeli a mézes sütemény ízét, és különleges kényeztetést nyújt.
- Tökfűszeres latte – Őszi hangulatú, fűszeres latte, amelybe tökfűszert, fahéjat és szerecsendiót teszünk, izgalmas ízkontrasztot alkotva a mézes süti mellett.
Alternatív hozzávalók:
- Ha kisebb kalóriatartalmú sütit szeretne, a margarint cserélje le kókuszzsírra vagy olvasztott kókuszolajra.
- A mézet kicserélheti agaveszirupra vagy juharszirupra, ami természetes édesítőszer, és kevésbé domináns ízt ad.
- A baracklekvár helyett használjon más gyümölcslekvárokat, mint a szilva, eper vagy meggy, a változatosság kedvéért.
- A búzadarát kicserélheti finomra őrölt zabpehelyre vagy chia magra, ha gluténmentes változatot kíván készíteni.
- Az étcsokoládé helyett használjon fehér csokoládét vagy tejcsokoládét az ízlése szerint.
Egészségügyi előnyök:
- Méz: A méz természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Anti-mikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segít a káros baktériumok elleni küzdelemben.
- Búzadara: A búzadara jó forrása a rostoknak, fehérjéknek és egyéb tápanyagoknak. Segíthet az emésztésben és az energiaellátásban.
- Csokoládé: A sötét csokoládé gazdag antioxidánsokban, különösen a flavonoidokban, amelyek javíthatják a szív-érrendszeri egészséget.
Variációk:
- Diós grízes-mézes süti változat: Adj hozzá darált diót vagy diódarabokat a grízes réteghez egy kis rost és egészséges zsír beviteléért.
- Vegán verzió: Cseréld le a tojást almaszósszal vagy chia maggal, a tejfölt pedig kókusztejjel vagy más növényi tejtermékkel.
- Gluténmentes változat: A búzadarát cserélje ki hajdinára vagy finomra őrölt zabpehelyre.
Érdekességek:
- Gríz: A gríz Európában évszázadok óta kedvelt alapanyag. Bár sokaknak a grízespuding jut eszébe, a grízt számos más ételben és desszertben is felhasználják szerte a világon.
- Mézes édességek: A méz az egyik legősibb édesítőszer. Az ókorban a méz számos kultúrában szent jelentéssel bírt, és gyógyászati célokra is használták.
- Magyar konyha: Míg a grízes-mézes süti nem annyira ismert a magyar konyhában, mint néhány másik hagyományos édesség (pl. somlói galuska vagy rétes), ez a sütemény remek példa arra, hogyan lehet kombinálni a hagyományos alapanyagokat és technikákat az új és izgalmas ízek eléréséhez.