Gulyásleves Gulyásleves

Gulyásleves

Húsleves Levesek

Gulyásleves – A magyar gasztronómia egyik legfontosabb jelképe

Gulyásleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 195 perc.

Gulyásleves, vagy ahogy máshol ismerik, goulash soup, az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar étel. Ez a fűszeres és laktató húsleves a magyar gasztronómia egyik legfontosabb jelképe, amely a világ számos országában is ismert és kedvelt. A Gulyásleves elkészítése hagyományosan türelmes és időigényes munkát igényel, de az eredmény mindig kárpótol a befektetett energiáért.

Gulyásleves

Gulyásleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gulyásleves.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 3 hours
Teljes idő 3 hours 15 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 453 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst megmossuk és kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
  • Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter).
  • A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vaj puhára főzzük. Végül ízlés szerint utánasózzuk. Fűszerként használhatunk hozzá még erős paprikát is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gulyásleves-hez!

Tápérték

Kalória: 453kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 21gZsír: 29gTelített zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 71mgNátrium: 165mgKálium: 1127mgÉlelmi rost: 6gCukor: 8gVitamin A: 11334IUVitamin C: 61mgKalcium: 103mgVas: 5mg
Keyword gulyás, leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gulyásleves története a magyar pásztorok, a gulyások életéig nyúlik vissza. Ők a marhahajtások alkalmával készítették ezt a tápláló ételt, amely könnyen elkészíthető volt a szabadban is. A marhahús a pásztorok számára rendelkezésre állt, a fűszerek és a zöldségek pedig az évszaktól és a rendelkezésre álló hozzávalóktól függően változtak. A hagyományos gulyásleves egyszerű összetevőkből állt, és az idők során vált az ország egyik kulináris ikonjává.

Tálalás:

A gulyásleves tálalása magában is egy kis ünnepség. Hőálló agyagtálakban vagy nagy mély tányérokon tálaljuk. Friss, ropogós kenyérrel, egy kanál tejföllel a tetején kínáljuk. A tejföl nemcsak az ízét gazdagítja, hanem krémes textúrát is kölcsönöz a levesnek. Egy-egy zöldpaprika vagy erős paprika szelet is kerülhet a tányérra a szerelmesei számára.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha marhahúst nem szeretnénk vagy nem áll rendelkezésre, akkor sertéshús is használható. Ebben az esetben a főzési időt esetleg csökkenteni kell, mert a sertéshús hamarabb puhulhat.
  • Zöldségek: A burgonya és a répa helyett használhatunk zellert, zeller gyökeret vagy paszternákot is. A leves így egy kicsit más ízvilágú lesz, de még mindig nagyon finom.
  • Fűszerek: A kömény helyett használhatjuk a koriandert vagy egy kevés babérlevelet. Ha szeretnénk egy kis csípősséget, akkor egy kevés csiliport vagy erős paprikát is adhatunk hozzá.
  • Gluténmentes: Ha gluténmentes változatot szeretnénk, akkor a kenyér helyett gluténmentes kenyeret vagy perecet kínáljunk mellé.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gazdag fehérjében: A marhahús kiváló fehérjeforrás, amely elősegíti az izomépítést és a sejtek regenerálódását.
  2. Ásványi anyagok: A marhahús kiváló vas-, cink- és B-vitamin forrás, melyek támogatják az immunrendszert és elősegítik az energiatermelést.
  3. Rost: A zöldségek rostokat tartalmaznak, amelyek segítenek az emésztésben és hozzájárulnak a jó bélflóra fenntartásához.
  4. Antioxidánsok: A paprika és a paradicsom C-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.

Variációk:

  1. Bográcsgulyás: Ez egy változat, amit szabadban, bográcsban készítenek, gyakran nagyobb társaságok számára.
  2. Csikós gulyás: Ebben a változatban nincs burgonya, viszont több hagyma és paprika kerül bele.
  3. Bableves gulyás: A hagyományos gulyásleveshez hasonló, de még tartalmaz vörösbabot vagy fehérbabot is.

Érdekességek:

  1. A gulyásleves név az eredeti magyar „gulyás” szóból származik, ami marhapásztort jelent. A leves tehát a marhapásztorok ételének tekinthető.
  2. Bár Magyarországon a gulyásleves egy sűrű, húsban gazdag leves, sok más országban a „gulyás” egy húspörköltet jelent, nem pedig levest.
  3. A gulyásleves népszerűsége a világon számos helyi variációt hozott létre, például Németországban az „Ungarisches Gulasch” vagy az Egyesült Államokban a „Hungarian Goulash”, amelyek mind eltérhetnek az eredeti magyar változattól.
(össznézettség: 1 692, mai nézettség: 2 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése