Gundel libamájpástétom Gundel libamájpástétom

Gundel libamájpástétom

Sós krém

Gundel libamájpástétom – Az egyik legfinomabb magyar előétel

Gundel libamájpástétom recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 180 perc.

A Gundel libamájpástétom a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb előétele. A pástétomot a híres budapesti étterem, a Gundel találta ki, és azóta számos magyar étterem és háztartásban is rendszeresen készítik. A libamájpástétom egy igazán ízletes és elegáns előétel, amely különleges alkalomra vagy ünnepi vacsorára is kitűnő választás lehet.

Gundel libamájpástétom

Gundel libamájpástétom

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gundel libamájpástétom.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 2 hours 30 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 247 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg libamáj
  • fehér bors őrölt
  • 4 evőkanál tokaji aszú 5 puttonyos

a tokaji zseléhez:

  • 1/3 csésze húsleves
  • 2 kávéskanál zselatin por
  • 1/4 csésze tokaji aszú 5 puttonyos

a chutneyhoz:

Elkészítés
 

  • A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag ereket. Megfogjuk a végét és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk.
  • Kiterített műanyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük.
  • Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Sütőbe tesszük és nagyon kis lánggal (75 °C-on) 2 órán át pároljuk. A sütőből kivesszük, és amikor kihűlt, hűtőszekrénybe állítjuk. A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 evőkanál meleg vízzel elkeverjük.
  • A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük és ismét felforraljuk. Lehűtjük, csészébe öntjük és pár órára a hőtűszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel felszeleteljük és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk és a libamáj mellé szórjuk.
  • A chutneyhoz a sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk.
  • Leheletnyit megsózzuk és a végén beforraljuk. A lekvár sűrűségű édes fűszeres chutney hidegen kiváló kísérője a libamájpástétomnak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gundel libamájpástétom-hoz!

Tápérték

Kalória: 247kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 23gZsír: 6gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.4gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 644mgNátrium: 842mgKálium: 378mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 39479IUVitamin C: 10mgKalcium: 69mgVas: 39mg
Keyword sós krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Gundel család neve egybefort a magyar gasztronómiával. Budapesten a XX. század elején vált igazán ismertté a Gundel étterem, főleg a luxusételek és kifinomult ízvilág miatt. A Gundel libamájpástétom is egy olyan étel, ami tökéletesen illeszkedik ebbe a kategóriába, hiszen a libamáj a gasztronómia egyik legnagyobb kincse. A tokaji aszú bor hozzáadása különösen elegáns érintést ad az ételnek, és az egész koncepciót mélyen a magyar hagyományokba ágyazza.

Tálalás:

Az elegáns tálalás érdekében helyezzünk egy kevés sárgabarack-chutney-t egy lapos tányér közepére, majd egy kanállal tegyünk rá egy adagot a Gundel libamájpástétomból. Szórjuk meg az egészet néhány morzsolt petrezselyemmel vagy friss gyógynövénnyel a szín és íz kontrasztja érdekében. Kínáljuk pirított brioche szeletekkel vagy rozskenyérrel, és ajánlhatunk hozzá egy pohár jól behűtött tokaji aszút is.

Alternatív hozzávalók:

  • Libamáj helyett: Kacsamájat használhatunk, ami hasonló állagú és ízű.
  • Tokaji aszú helyett: Bármely más édes fehérborral vagy sherryvel helyettesíthetjük.
  • Sárgabarack helyett: Szárított fügét vagy datolyát használhatunk a chutney készítéséhez.
  • Póréhagyma helyett: Finomra vágott vöröshagymát vagy újhagymát használhatunk.
  • Gyömbér por helyett: Friss reszelt gyömbért vagy kardamomot használhatunk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Libamáj: Gazdag A-vitaminban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a vas és a réz. Ezek segítenek az energiatermelésben, a látás javításában és az immunrendszer támogatásában.
  2. Sárgabarack: Az aszalt sárgabarack kiváló rostforrás, mely elősegíti az emésztést. Ezen felül gazdag béta-karotinban, amely antioxidánsként működik a szervezetben.
  3. Gyömbér: Ismert gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságairól. Ráadásul a gyömbér antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez.

Variációk:

  1. Vegán verzió: A libamáj helyett használjunk tofu-t vagy kesudiót, amelyeket fűszerezünk és turmixolunk, hogy hasonló állagot kapjunk. Természetesen a húsleves helyett is használhatunk zöldség alaplevet.
  2. Gundel libamájpástétom gluténmentes verzió: Biztosítsuk, hogy a pirítós vagy kenyér, amivel kínáljuk, gluténmentes legyen.
  3. Csípős változat: A chutney-hoz adjunk hozzá egy kis csiliport vagy friss chili paprikát.

Érdekességek:

  1. Tokaji aszú: A tokaji aszú a világ egyik legismertebb édes bora, melynek történelme a 16-17. századra nyúlik vissza. A bor egyedülállósága a különleges botritizáció folyamata során születik, amikor a szőlőszemek aszúsodnak.
  2. Gundel: A Gundel étterem nem csak a kiváló ételeiről, hanem a történelmi személyiségeiről is híres. Számos híresség, köztük államfők és művészek is megfordultak itt az évek során.
  3. Libamájpástétom a világban: Bár a libamájpástétom különösen népszerű Franciaországban, ahol „foie gras” néven ismerik, számos kultúrában megtalálható, mindig különböző variációkban és elkészítési módokkal.
(össznézettség: 521, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése