Gundel palacsinta – A klasszikus magyar desszert új köntösben
Gundel palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A Gundel palacsinta egy igazi magyar klasszikus desszert, amelynek története a híres budapesti étteremhez, a Gundelhez kötődik. A palacsintát töltelékkel töltik, és csokoládéöntettel, dióval és rummal ízesítik, ami egy igazán finom és ízletes kombináció. Az édesség sokak kedvence, és a Gundel palacsinta ma már a magyar gasztronómiai örökség része.
Gundel palacsinta
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gundel palacsinta.
Hozzávalók
a diótöltelékhez:
- 12 dkg dió
- 2 dl tejszín
- 12 dkg cukor
- 1/2 db citromhéja reszelt
- 3 dkg mazsola
- 2 cl rum
Elkészítés
- A tojásokat keverőtálba ütjük, a hideg tejet hozzáöntjük, enyhén megsózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és habverővel jól elkeverjük. Állandó keverés közben a lisztet hozzáadjuk. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A sűrű palacsintatésztához annyi vizet adunk, hogy kb. tejszín sűrűségű legyen.
- Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk. Annyi masszát öntünk bele, hogy a palacsinta papírvékonyságú legyen.
- A dióbelet ledaráljuk, a tejszínnel és cukorral összekeverjük, a reszelt citromhéjat és mazsolát beletesszük. Mérsékelt tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg krémszerű lesz. A tűzről levéve, a rumot belekeverjük. A tejet 5 dkg cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk.
- A csokoládét egy kis edényben, mérsékelt hőfokú sütőben felolvasztjuk. A tojássárgáját a megmaradt cukorral, habverővel simára keverjük, a kakaót és lisztet hozzáadjuk, 1 dl hideg tejet hozzáöntünk és simára keverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is hozzáadjuk és tovább keverjük.
- A forrásban lévő tejet állandó keverés mellett hozzáöntjük és mérsékelt tűzön forrponting hevítjük. Felforralni nem szabad, mert a tojássárgája összefut benne. A tűzről levéve a rumot és egy kevés lágy vajat belekeverünk.
- Az elkészített palacsintákat a diókrémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtogatjuk és sorban egymás mellé tálra helyezzük.
- A forró csokoládémártással leöntve tálaljuk.
Jegyzetek
Tálalás:
A Gundel palacsintát gyakran tálalják vaníliafagyival és csokoládémázzal. Az elkészítése nem egyszerű, de az eredmény mindenki számára megéri a befektetett energiát. A tálalásnál fontos, hogy a palacsinta meleg legyen, így a fagyit a palacsinta mellé érdemes tenni csak az utolsó pillanatban. A dió és a rum íze remekül harmonizál a csokoládéval, így érdemes minél több csokimázzal önteni a palacsintát. A Gundel palacsinta egy igazán elegáns és különleges desszert, amely kiválóan illik egy ünnepi vacsorához vagy romantikus vacsorához is. Jó étvágyat a Gundel palacsinta-hoz!Kalória
Kalória: 1212kcalSzénhidrát: 126gFehérje: 23gZsír: 73gTelített zsír: 26gTrans Fat: 1gKoleszterin: 270mgNátrium: 445mgKálium: 748mgRost: 8gCukor: 74gA-vitamin: 1277IUC-vitamin: 2mgKalcium: 237mgVas: 7mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 458, mai nézettség: 1 )