Gyömbér Gyömbér

Gyömbér

Fűszerek

 Gyömbér (Zingiber Officinale) kínai és indiai konyha nélkülözhetetlen fűszere. Adhatjuk halakhoz, tengergyümölcseihez, tésztafélékhez, szárnyasokhoz.

Származás

A gyömbér a tropikus Ázsiában honos, főleg Nyugat-Indiában termesztik, de Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is. Az ősi szanszkrit és kínai írások is említették. A XV-XVI. században jutott el Európába, így hazánkba is.

Jellemzés

A gyömbér gyöktörzsét használjuk, amit decemberben, januárban gyűjtenek, majd hámozás nélkül, vagy hámozás után megszárítják. A fűszer szaga aromás, íze csípős, kesernyés, üdítő, hasonlít a citroméra.

Fajtái

A legjobb minőségű, forgalomba kerülő fűszer a hámozatlan malabári úgynevezett fekete gyömbér, amely Cochin- és Calicut-gyömbér néven ismeretes. A teljesen meghámozott vagy fehérített árut fehér gyömbérnek nevezik, ilyenek a nigériai, a dél-vietnami, a kínai, a japán és a bombayi kereskedelmi fajták. Az üzletekben egész, illetve őrölt formában találhatjuk meg.

Eltarthatóság, tárolás

Az egészfűszer hamar megfonnyad, tönkre megy, így érdemes mindig akkora darabot vásárolni, amekkorára éppen szükségünk van, vagy az őrölt változatot választani, amit hűvös, száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben tároljunk.

Elkészítés, felhasználás

A gyömbér a kínai és indiai konyha nélkülözhetetlen fűszere. Szinte minden ételükben jelen van valamilyen formában (szeletelt, reszelt, aprított). Adhatjuk halakhoz, tengergyümölcseihez, tésztafélékhez, szárnyasokhoz, fontos azonban, hogy használat előtt mindig hámozzuk meg, ha egészben vásároltuk.

Vitaminok, ásványok

A gyömbér tartalmaz illóolajat (zingiberin, cineol, borneol, kamfén), keményítőt, cukrot, gingerolt, savakat.

(össznézettség: 477, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük