Gyümölcsös kevert süti – Az ízek harmóniája egy sütiben
Gyümölcsös kevert süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
A gyümölcsös kevert süti egy olyan édesség, amelyben a gyümölcsök és a süti tészta ízei találkoznak, így egy igazi ízorgia jön létre. A süti lehet egyszerűbb, kevésbé díszített változatban is, de lehet bonyolultabb, díszített változatban is, attól függően, hogy milyen alkalomra készítjük. A gyümölcsös kevert süti tökéletes választás lehet, ha egy könnyű, de finom és laktató édességre van szükség.
Gyümölcsös kevert süti
Hozzávalók
- 5 db tojás
- 1 bögre cukor
- 1 bögre olaj
- 2 bögre liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 db őszibarack
- 15 dkg fekete szeder
- 15 dkg áfonya
- 15 db málna
- 15 db fekete ribizli
Elkészítés
- A tojásokat a cukorral keverd habosra, szórd bele a fahéjat, öntsd hozzá az olajat, majd dolgozd el a szódabikarbonás liszttel.
- A barackot gerezdekre vágd, öntözd meg citrom levével és egymástól nagyjából egyenlő távolságra helyezd őket el a tepsiben.
- A bogyósgyümiket előkészítve (alaposan megmosva) szórd bele
- Vajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsd a masszát és nagyjából 35 percig süsd 175 fokon. Tűpróba javasolt!
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A gyümölcsös kevert süti egy régi magyar recept, melynek története generációkról generációkra száll. Az édesanyák és nagymamák titkos fegyvere volt ez a süti, amikor gyorsan, de mégis finoman akartak készíteni valami édességet a családnak. A sokféle gyümölcs, amit a kertből vagy a piacról szereztek be, lehetővé tette, hogy minden évszakban variálják a süti ízét és textúráját. Sok családi ünnepségen és összejövetelen volt jelen ez a gyümölcsös finomság, hozva a mosolyt mindenki arcára.
Tálalás:
- A sütit vágd 8 egyenlő darabra.
- Minden szelet mellé tehetünk egy gombóc vaníliafagylaltot vagy egy adag tejszínhabot.
- A süti tetejére szórj porcukrot vagy csorgass rá egy kis mézet az extra édességért.
- Díszítsd friss bogyós gyümölcsökkel vagy menta levelekkel az elegáns megjelenésért.
- Szolgálj fel mellé egy csésze frissen főzött kávét vagy teát.
Alternatív hozzávalók:
- Cukor helyett: Használj mézet, agave szirupot vagy édesítőszert a kalória csökkentése érdekében.
- Olaj helyett: Használhatsz olvasztott vajat vagy alma pürét, amely csökkenti a zsírtartalmat és különleges ízt ad.
- Liszt helyett: Teljes kiőrlésű lisztet, mandula- vagy kókuszlisztet használhatsz, ha alternatívát keresel vagy gluténérzékenységed van.
- Gyümölcsvariáció: Bármilyen gyümölcsöt használhatsz, amit éppen kéznél találsz vagy ami a kedvenced, például eper, banán, kiwi stb.
- Fahéj helyett: Próbáld ki kardamommal, szegfűszeggel vagy friss reszelt narancshéjjal az íz változatossága érdekében.
Egészségügyi előnyök:
- Gyümölcsök: A friss gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a bőr egészségéhez.
- Teljes kiőrlésű liszt (ha használod): Nagyobb rosttartalommal rendelkezik, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít.
- Alacsonyabb cukortartalom: Ha alternatív édesítőszereket, például mézet használsz, ez csökkentheti a hirtelen vércukorszint-emelkedést, ami jobb az inzulinérzékenységnek.
Variációk:
- Vegán változat: Cseréljük le a tojást lenmag- vagy chia maggel és használj növényi alapú tejtermékeket.
- Paleo változat: Használj mandula- vagy kókuszlisztet a hagyományos liszt helyett, és természetes édesítőszereket, mint például a méz.
- Dúsított változat: Adhatunk hozzá dióféléket, mint a diót, mandulát vagy mogyorót, ami még táplálóbbá és ropogósabbá teszi.
Érdekességek:
- Gyümölcsök eredete: Sok gyümölcs, amit ma használunk a konyhában, eredetileg távoli földrészeken nőtt. Például az őszibarack eredetileg Kínából származik.
- Szódabikarbóna történelmi használata: A szódabikarbónát régóta használják sütésre és tisztításra. Sütés közben gázt bocsát ki, ami miatt a sütemények megemelkednek.
- A gyümölcsök színei: A különböző színű gyümölcsök különböző fitokémiai anyagokat tartalmaznak. Például a piros és kék bogyós gyümölcsök antociánt tartalmaznak, ami segíthet a szív egészségének megőrzésében.