Gyümölcsös kevert süti Gyümölcsös kevert süti

Gyümölcsös kevert süti

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Gyümölcsös kevert süti – Az ízek harmóniája egy sütiben

Gyümölcsös kevert süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A gyümölcsös kevert süti egy olyan édesség, amelyben a gyümölcsök és a süti tészta ízei találkoznak, így egy igazi ízorgia jön létre. A süti lehet egyszerűbb, kevésbé díszített változatban is, de lehet bonyolultabb, díszített változatban is, attól függően, hogy milyen alkalomra készítjük. A gyümölcsös kevert süti tökéletes választás lehet, ha egy könnyű, de finom és laktató édességre van szükség.

Gyümölcsös kevert süti

Gyümölcsös kevert süti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gyümölcsös kevert süti.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1127 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tojásokat a cukorral keverd habosra, szórd bele a fahéjat, öntsd hozzá az olajat, majd dolgozd el a szódabikarbonás liszttel.
  • A barackot gerezdekre vágd, öntözd meg citrom levével és egymástól nagyjából egyenlő távolságra helyezd őket el a tepsiben.
  • A bogyósgyümiket előkészítve (alaposan megmosva) szórd bele
  • Vajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsd a masszát és nagyjából 35 percig süsd 175 fokon. Tűpróba javasolt!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gyümölcsös kevert süti-hez!

Tápérték

Kalória: 1127kcalSzénhidrát: 142gFehérje: 18gZsír: 57gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 34gTrans Fat: 1gKoleszterin: 205mgNátrium: 424mgKálium: 738mgÉlelmi rost: 9gCukor: 72gVitamin A: 1100IUVitamin C: 94mgKalcium: 97mgVas: 6mg
Keyword desszert, gyümölcsös, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gyümölcsös kevert süti egy régi magyar recept, melynek története generációkról generációkra száll. Az édesanyák és nagymamák titkos fegyvere volt ez a süti, amikor gyorsan, de mégis finoman akartak készíteni valami édességet a családnak. A sokféle gyümölcs, amit a kertből vagy a piacról szereztek be, lehetővé tette, hogy minden évszakban variálják a süti ízét és textúráját. Sok családi ünnepségen és összejövetelen volt jelen ez a gyümölcsös finomság, hozva a mosolyt mindenki arcára.

Tálalás:

  1. A sütit vágd 8 egyenlő darabra.
  2. Minden szelet mellé tehetünk egy gombóc vaníliafagylaltot vagy egy adag tejszínhabot.
  3. A süti tetejére szórj porcukrot vagy csorgass rá egy kis mézet az extra édességért.
  4. Díszítsd friss bogyós gyümölcsökkel vagy menta levelekkel az elegáns megjelenésért.
  5. Szolgálj fel mellé egy csésze frissen főzött kávét vagy teát.

Alternatív hozzávalók:

  • Cukor helyett: Használj mézet, agave szirupot vagy édesítőszert a kalória csökkentése érdekében.
  • Olaj helyett: Használhatsz olvasztott vajat vagy alma pürét, amely csökkenti a zsírtartalmat és különleges ízt ad.
  • Liszt helyett: Teljes kiőrlésű lisztet, mandula- vagy kókuszlisztet használhatsz, ha alternatívát keresel vagy gluténérzékenységed van.
  • Gyümölcsvariáció: Bármilyen gyümölcsöt használhatsz, amit éppen kéznél találsz vagy ami a kedvenced, például eper, banán, kiwi stb.
  • Fahéj helyett: Próbáld ki kardamommal, szegfűszeggel vagy friss reszelt narancshéjjal az íz változatossága érdekében.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gyümölcsök: A friss gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a bőr egészségéhez.
  2. Teljes kiőrlésű liszt (ha használod): Nagyobb rosttartalommal rendelkezik, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít.
  3. Alacsonyabb cukortartalom: Ha alternatív édesítőszereket, például mézet használsz, ez csökkentheti a hirtelen vércukorszint-emelkedést, ami jobb az inzulinérzékenységnek.

Variációk:

  1. Vegán változat: Cseréljük le a tojást lenmag- vagy chia maggel és használj növényi alapú tejtermékeket.
  2. Paleo változat: Használj mandula- vagy kókuszlisztet a hagyományos liszt helyett, és természetes édesítőszereket, mint például a méz.
  3. Dúsított változat: Adhatunk hozzá dióféléket, mint a diót, mandulát vagy mogyorót, ami még táplálóbbá és ropogósabbá teszi.

Érdekességek:

  1. Gyümölcsök eredete: Sok gyümölcs, amit ma használunk a konyhában, eredetileg távoli földrészeken nőtt. Például az őszibarack eredetileg Kínából származik.
  2. Szódabikarbóna történelmi használata: A szódabikarbónát régóta használják sütésre és tisztításra. Sütés közben gázt bocsát ki, ami miatt a sütemények megemelkednek.
  3. A gyümölcsök színei: A különböző színű gyümölcsök különböző fitokémiai anyagokat tartalmaznak. Például a piros és kék bogyós gyümölcsök antociánt tartalmaznak, ami segíthet a szív egészségének megőrzésében.
(össznézettség: 1 004, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése